Variaţiuni pe tema Schengen

Ioan Oltean: Faptul că România nu a fost admisă în spaţiul Schengen ne-a lăsat un gust amar

Secretarul general al Partidului Democrat Liberal, deputatul Ioan Oltean, consideră că evenimentul politic major petrecut joi, şi anume faptul că România nu a fost admisă în spaţiul Schengen, inclusiv amânarea votului, a lăsat un gust amar reprezentanţilor Puterii. „În opinia noastră, a celor de la Putere, şi a reprezentanţilor care s-au ocupat direct de pregătirea tehnică a României pentru spaţiul Schengen au spus-o şi au demonstrat-o, că România a îndeplinit toate condiţiile tehnice. Toate condiţiile stipulate în actele de aderare au fost îndeplinite şi nu a existat nici un motiv de natură tehnică care să determine un stat membru al UE să ia o decizie de refuz”, a declarat Ioan Oltean, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit liderului democrat-liberal, România a avut parte de un „tratament distinct”. „Este regretabil că două state – Olanda şi Finlanda – care s-au opus în mod vehement, au făcut-o nu pentru că România nu ar fi îndeplinit criteriile tehnice, ci pentru că în statele respective există partide politice cu o priză destul de mare la opinia publică olandeză şi finlandeză de orientare naţionalistă, izolaţionistă, care au determinat guvernele celor două ţări să se opună categoric aderării României la spaţiul Schengen. Este regretabil că astăzi în UE decizia este influenţată de asemenea partide, este regretabil că ţări cu o tradiţie cunoscută precum Olanda, asemenea partide au un rol esenţial în viaţa politică a ţării respective, rol care văd că se impune şi mai mult în plan european”, a argumentat deputatul Oltean. Secretarul general al PDL a menţionat că Puterea speră ca responsabilitatea UE şi a instituţiilor care guvernează Uniunea Europeană să nu mai fie determinată de partide şi orientări politice de o asemenea factură, în condiţiile în care „România şi Bulgaria au un tratament totalmente distinct faţă de alte stat care au aderat la acest spaţiu Schengen, în condiţii mai puţin responsabile, mai puţin îndeplinite decât ţara noastră şi Bulgaria”.

Speranţele Puterii se leagă de reuniunea Consiliului Europei, din această toamnă, când, a precizat Ioan Oltean, membrii acestui for ar putea avea o atitudine mult mai responsabilă.

În ceea ce priveşte responsabilii din România, nu au existat obiecţii. Ioan Oltean crede că buna dispoziţie de care a dat dovadă ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a venit pe fondul unei gâdileli. „Eu n-aş putea să fac o afirmaţie pe care să am garanţie că este şi corectă, şi anume cât de mult au contat demersurile ministrului de Externe şi ale ministrului de Interne. Ştiu un lucru, toate condiţiile tehnice cuprinse în contractul de aderare au fost îndeplinite, şi ele sunt consecinţa efortului depus, în primul rând, de ministrul de Interne”, a explicat liderul PDL, menţionând că, deocamdată, problema remanierii unor miniştri nu a fost luată în discuţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5