Se mută statuile

Ioan Alexandru, în parcul din faţa Sinagogii, George Coşbuc la Biblioteca Judeţeană

Clădirile în care au funcţionat Biblioteca Judeţeană şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură au fost revendicate de ceva timp. Însă, în faţa acestora existau chipuri nemurite de artişti ale scriitorilor Ioan Alexandru şi George Coşbuc. Se pare că administraţia judeţului a găsit soluţia pentru ca busturile să fie amplasate în locuri în care să poată fi admirate de bistriţeni.
În faţa Bibliotecii Judeţene se află bustul poetului Ioan Alexandru (1941–2000), ,prieten al bistriţenilor. Bustul scriitorului, turnat în bronz, ridicat pe un soclu de andezit, este opera sculptorului Vasile Gorduz şi a fost donat de Vasile Vasinca şi Radu Feldiorian, dezvelirea având loc la data de 14 septembrie 2002. Odată cu mutarea bibliotecii în Palatul Culturii, bustul a rămas pe o proprietate privată. Se pare că soluţia optimă pentru redarea comunităţii este amplasarea în parcul dintre Sinagoga, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Muzeul Judeţean, fiind prima opţiune a judeţului. O altă variantă ar fi amplasarea în curtea Bisericii Ortodoxe de pe Odobescu, Ioan Alexandru fiind considerat unul dintre cei mai mari poeţi creştini.
Bustul lui George Coşbuc s-a aflat în faţa Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, în grădina fostei case a lui Ceauşescu, cum o cunosc bistriţenii. Odată cu revendicarea, bustul a rămas într-o curte privată. După câţiva ani, George Coşbuc a ajuns într-un spaţiu public, în faţă la Sinagogă, şi aici însă provizoriu, lângă un perete. Oricum o opţiune mult mai bună decât prima. Lucrarea este realizată din tablă de G. Pîrvan într-o manieră modernă. După mult timp, în aşteptare, bustul îşi va găsi locul binemeritat în faţa Bibliotecii Judeţene (Palatul Culturii), care va purta numele George Coşbuc. Valorile revin acolo unde le este locul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5