Investiții de peste 6 milioane euro, la Prundu Bârgăului, în ultimii ani. Proiecte curajoase, pentru 2016

„Stimaţi cetăţeni!

La început de an, doresc să vă supun atenţiei obiectivele de investiţii pentru care au fost alocate şi utilizate sume din bugetul comunei noastre în anul 2015, în folosul cetăţenilor din cele două sate aparţinătoare, Susenii Bârgăului şi Prundu Bârăaului, pentru creşterea nivelului de confort şi totodată pentru intrarea într-o stare de normalitate pentru secolul XXI”, spune primarul Doru Crişan.

LUCRĂRI FINALIZATE îN SUSENII BÂRGĂULUI

Reţea de canalizare la Susenii Bârgăului- Principală- legătura cu Sărata
Reţea de canalizare la Susenii Bârgăului - de la pod DN 17 – Bulbuc
Reţea de apă Susenii Bârgăului - ieşire de la Bulbuc – până la calea ferată şi Sărata de sus
Asfaltare Susenii Bârgăului - legătura cu Mijlocenii-Bârgăului - tronson 2
Construire Unitatea Medico-Socială – Susenii Bârgăului
Reabilitare Cămin Cultural Suseni Bârgăului
Amenajare maluri pe râul Bistriţa şi acces la proprietăţi private în Susenii Bârgăului
Acordare sprijin financiar pentru Biserica din Susenii Bârgăului

LUCRĂRI FINALIZATE ÎN PRUNDU BÂRGĂULUI

Intabulare terenuri proprietatea comunei Prundu Bârgăului pe teritoriul comunei Bistriţa Bârgăului

Construire garaje blocuri RAAL
Amenajare curte Liceul Teoretic „Radu Petrescu”

Amenajare locuri de joacă pentru copii în comună

Achizitie materiale de dezinsecţie

Construire sală sport Baltă

Construire piaţă agroalimentară

Cumpărare clădire BÂCA

Reabilitare cladire BÂCA

Construire Centru Multifuncţional

Renovare clădire stadion

Amenajare drumuri agricole

Reabilitare şi amenajare drumuri forestiere Măsura 125B - proiect fonduri europene

Canalizare uliţă Coloanei (Tiha) - până la Unitatea Militară
Asfaltare drum Pătărie-legătura cu Brujeni I

Amenajament silvic

Reţea electrică Valea Ciorii

Acordare de sprijin material pentru persoanele nevoiaşe

Acordare sprijin financiar pentru Biserica din Prundu Bârgăului

CULTURĂ

Organizare Zilele Comunei

Festivalul Internaţional „Regele Brazilor”

Festivalul „Enduro” Heniu

Sprijinirea organizĂrii de spectacole cu diferite ocazii şi teme

PROIECTE ÎN DERULARE

Achiziţionare de utilaj multifuncţional 
Construire şcoala generală cls. V-VIII
Amenajare parc în comuna Prundu Bârgăului
Construire gradiniţă 120 locuri
Construire blocuri ANL- în licitaţie
Construire Centru Cultural – în licitaţie (CNI)
Construire adăpost silvic Şendroaia 
Reţea electrică Sărata
Demersuri PUG comuna Prundu Bârgăului
Reabilitare termică blocuri Susenii Bârgăului şi Prundu Bârgăului

 

Din 2012 încoace, la nivelul comunei Prundu Bârgăului au fost realizate investiţii de aproximativ 6,5 milioane euro, în urma unor eforturi susținute ale primarului Doru Crișan și ale echipei sale, viceprimarul Ioan Cioncan și Consiliul Local Prundu Bârgăului.

„Eu unul sunt foarte atașat de comuna Prundu Bârgăului, pentru că aici am găsit oameni de administrație foarte harnici și serioși care știu cum să dezvolte cu resurse minime, această comunitate! Îi asigur pe ei și pe toți locuitorii comunei Prundu Bârgăului, de prietenia și suportul meu în toate proiectele care le vor derula și de acum înainte”, declara Moldovan, în urma unei vizite în comuna de pe Valea Bârgăului.

         Pentru 2016 şi perioada ce va urma, pentru că vorbim de un buget multianual, proiectele sunt la fel de curajoase, însă fondurile sunt limitate. „Anul acesta, avem un buget redus, iar speranţele de suplimentare nu sunt foarte mari, mai ales că vorbim de un Guvern tehnocrat. Ne vom orienta spre fonduri europene şi bugetul local”, ne-a declarat primarul Doru Crişan.

 

****

Faptic, în ultimii ani, vorbim despre realizarea a 11 km de străzi asfaltate, 15 km drumuri forestiere asfaltate, 30 km rețele de apă curentă și 13 km rețele de canalizare, Unitate Medico-Socială modernizată, sală de sport, amenajare piață agro-industrială, centru multifuncțional, o grădiniță nouă.   

Numai pentru modernizarea reţelei  stradale, pe o lungime de 11 km, finanţarea de circa 4 milioane de lei (1 milion de euro) a fost asigurată de Guvernul României.

Tot cu bani guvernamentali, prin Programul Naţional de Dezvolatre Locală al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, au fost asigurate fondurile  - 1,3 milioane lei - pentru construirea unei grădinițe cu 120 de locuri în centrul comunei Prundu Bârgăului, proiect care se încheie în acest an.

Clădirea este gata, cursurile ar putea începe imediat. Avem deja comandat mobilierul. Fiind o investiţie finanţată prin OG 28/2013, nu am putut prinde bani pentru o serie de lucrări ce ţin de eliminarea riscului la incendii. Căutăm fonduri pentru amenajările necesare, în vederea obţineriiavizelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud”, ne-a explicat edilul comunei.

La aceste investiţii se adaugă şi reţeaua de 30 kilometri de apă şi 13 km de apă uzată, plus colectorul stradal menajer din Susenii Bârgăului, valoarea totală a investiției fiind de 1,4 milioane de lei (350.000 euro).

 

Modernizarea Unităţii Medico-Sociale Susenii Bârgăului, un proiect european de 4 milioane lei

 

Prin accesarea unui proiecte cu finanţare europeană, a fost modernizată Unitatea Medico-Socială Susenii Bârgăului, cu o valoare de aproximativ 1 milion euro, noua unitate devenind funcţională.

Proiectil a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 , Axa prioritară 3: Îmbunătăţirea Infrastructurii Sociale, domeniul de intervenţie 3.2: Reabilitarea /modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale, valoare totală fiind de 3.998.831,83 lei. .
          În  luna decembrie a anului trecut, se făceau ultimele verificări la instalaţii termice, sanitare, electrice, de semnalizare şi de protecţie împotriva incendiilor. De serviciile UAMS Susenii Bârgăului vor beneficia  60 de persoane, asistaţi de 30 de angajaţi pe diverse specialităţi.

 

Centru multifuncţional şi achiziţia unui utilaj multifuncţional, prin GAL Bârgău-Călimani

Prin intermediul GAL Bârgău-Călimani, autorităţile locale au implementat un proiect care a vizat construcţia centrului multifuncțional din centrul comunei Prundu Bârgăului, Aici este amenajat un centru de informare turistică, spații de socializare pentru tinerii din comună, sală de conferințe și alte servicii de interes public. Proiectul finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 are o valoare de 970.000 lei (200.000 euro).  

De asemenea, autorităţile locale au derulat şi un proiect în valoare de 1,5 milioane euro, prin care au fost modernizaţi 15 km de drumuri forestiere.

 

În acest an, se încheie un alt proiect prin GAL Bârgău-Călimani. Este vorba despre achiziţionarea unui utilaj multifuncţional, pentru care procedura de achiziţie publică s-a finalizat. Este vorba despre un camion Man, cu o capacitate de 12 tone, care va fi folosit atât pentru activitatea de salubrizare (măturat străzi, curăţat arbori etc.), deszăpezire (lamă, sărăriţă), cât şi pentru alte lucrări edilitar-gospodăreşti pe raua comunei.

 

***

Din bugetul local, Primăria şi Consiliul Local Prundu Bârgăului au alocat bani pentru o sălă de sport, în fostul punct termic. Investiția de circa 100.000 euro va fi finalizată în vara acestui an. Prcatic, mai trebuie făcute doar dotările. Şi amenajarea pieței agro-industriale din centrul comunei este realizată cu fonduri locale (100.000 euro). Electrificarea unui grup izolat de case pe Valea Ciorii și construirea unei clădiri pentru garaje și birouri sunt alte proiecte finanțate din bugetul local.

 

          Locuinţe ANL şi Centru Cultural, prin Compania Naţională de Investiţii

 

Cu bani de la Guvern, prin Agenția Națională pentru Locuințe, va fi construit şi un bloc cu locuințe pentru tineri, în regim de închiriere. Valoarea totală a acestei investiții este de 3,5 milioane de lei (900.000 euro). Procedura de achiziţii publice pentru construcţia locuinţelor este spre final, o companie din judeţul Botoşani adjudecându-şi, se pare, contractul de lucrări.

Tot în procedură de achiziţie este şi construirea unui Centru Cultural Ultramodern, în centrul comunei Prundu Bârgăului, o investiție finanțată de Guvernul României prin Compania Națională de Investiții, în valoare totală de 3,5 milioane de lei (900.000 euro).

 

Edificarea unei şcoli, reabilitarea termică a blocurilor, proiecte cu aspiraţii la fonduri europene

„Primăria Prundu Bârgăului a predat amplasamentul pentru edificarea unei şcoli destinate elevilor din clasele V-VIII. Este vorba despre o clădire nouă, în spatele Primăriei. Finanţarea acetui proiect este din bugetul local, dar sperăm să putem accesa un proiect.

În planurile noastre este şi amenajarea parcului, tot din bugetul local, amplsat lângă Centrul multifuncţional. Vrem să avem locuri de joacă pentru copii, pentru tineret.

În ceea ce priveşte  reabilitare termică a blocurilor din Susenii Bârgăului şi Prundu Bârgăului, avem documentaţia tehnică gata, însă aşteptăm deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor”, ne-a precizat primarul Doru Crişan.

Potrivbit acestuia, construirea unui adăpost silvic la Şendroaia, extinderea reţelei electrice la  Sărata, dar şi o serie de demersuri, destul de costisitoare, pentru Planul Urbanistic General al comunei Prundu Bârgăului sunt priorităţi ale administraţiei locale bârgăuane.
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5