Investiţii de amploare, în derulare la Năsăud: asfaltări de străzi, modernizare drumuri agricole, amenajare parcări, modernizare fântâna arteziană

          Administraţia năsăudeană are în derulare mai multe proiecte de investiţii, cu finanţare prin fonduri europene, guvernamentale sau de la bugetul local, care vizează infrastructura rutieră, cea agricolă, dar şi amenajarea spaţiilor publice, fie că vorbim de parcări, fântâna arteziană din centrul civic etc.

          Ample lucrări de reabilitare şi modernizare se desfăşoară pe patru străzi din oraş – Mihai Eminescu, Horea, Valea Caselor şi Găgi – printr-un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi bugetul local. Valoarea investiţiei depăşeşte 6 milioane lei, contractul fiind adjudecat de SC Dimex Company SRL. Lucrările de asfaltare pe cei 4,1 km de străzi se vor încheia, potrivit primarului Mircea Romocea, cel mai probabil la finele lunii iunie.

Tot prin PNDL, autorităţile locale au în implementare şi proiectul  „Pod cu o bandă de circulație peste râul Someș” are o valoare de 3,1 milioane lei. Lucrările vor începe în această vară, constructorul dând asigurări că noul pod va fi funcţional la sfârşitul lunii septembrie.

          Lucrările sunt în toi şi pe tronsoanele de drumuri agricole din extravilanul localităţii, pe o lungime de 7,7 km, proiect finanţat prin Submăsura 4.3. „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.  „În valoare de 1 milion de euro, proiectul vizează modernizarea de drumuri destinate exploatării agricole, amplasate în șapte perimetre din extravilanul orașului Năsăud, deservind o suprafață totală însumată de 755 de hectare terenuri agricole. Cele 7 tronsoane de drumuri agricole propuse a se moderniza, în extravilanul orașului Năsăud sunt: Valea Podului – cu o lungime de 1040 m; Valea Caselor – cu o lungime de 1120 m; Avram Iancu - cu o lungime de 1286 m; Găgi - cu o lungime de 1263 ml; Drumul Prislopului - cu o lungime de 1633 m; Drumul Mintiului (spre Nimigea) - cu o lungime de 743 m; Calea  Rebrii - cu o lungime de 658 m”, informează Primăria

          Şi lucrările de amenajare a fântânii arteziene din centrul civic al oraşului Năsăud, dar şi cele de edificare a capelelor mortuare din Luşca şi Liviu Rebreanu au debutat. Cele trei proiecte sunt finanţate prin PNDR 2014-2020 prin GAL Ţara Năsăudului. Două construcţii pentru ceremonii funerare, în cartierele Liviu Rebreanu şi Luşca,  fac parte din programul de investiţii, fiecare în valoare de aproximativ 120.000 euro, din care 80.000 fonduri nerambursabile şi 40.000 euro reprezintă cofinanţarea din partea comunităţii. Cele două construcţii vor fi realizate astfel încât să asigure condiţii decente pentru acest tip de servicii, conform normelor sanitare în domeniu. În fiecare capelă vor fi câte o sală de ceremonii pentru oficierea slujbelor de înmormântare, plus o terasă la intrare, un hol de acces, o „cameră frig”, grup sanitar şi birou administrativ.

          De asemenea, tot prin GAL Ţara Năsăudului este  implementat şi un proiect care vizează modernizarea fântânii arteziene din zona centrală a oraşului, vizavi de clădirea Primăriei. Proiectul are o valoare de circa 45.000 euro, cu cofinanţare de 15.000 euro de la bugetul local. Întreaga arhitectură a actualei fântâni va fi modificată, cu moderne jocuri de lumini, jocuri de apă, dar şi un fundal sonor ce va completa imaginea vizuală a obiectivului. Noua fântână va avea două linii perimetrale, cu câte 20 de jeturi de apă pe fiecare latură, luminate cu bandă led, la care se mai adaugă o linie centrală, cu câte 20 de jeturi verticale, cu o înălţime de maximum 3 m. Ca element de noutate, fântâna va beneficia şi de un senzor de vânt pentru reducerea înălţimii jeturilor de apă, dar şi de un senzor de ploaie care va opri automat funcţionarea. Odată reabilitată, fântâna din parcul central al oraşului va deveni un punct de atracţie în spaţiul urban, dar şi o sursă de răcorire în timpul verii, când temperaturile ambientale cresc foarte mult.

          O nouă parcare va fi amenajată între blocurile din cartierul Grănicerilor Sud, pe o suprafaţă de aproximativ 3000 mp. Investiţia este asigurată din bugetul local, în locul magaziilor de lemne urmând să apară lcouri de parcare, spaţii verzi, dar şi boxe depozitare. Este o modalitate de regenerare a acestei zone urbane, inclusiv prin amplasarea stâlpilor de iluminat public, a camerelor de supraveghere, mobilier urban.

De asemenea, au început lucrările de reabilitare şi modernizare a parcului mic, Parcul Ferdinand din Năsăud. Lucrarea presupune reabilitatea aleilor pietonale, înlocuirea arborilor bătrâni, mobilier urban nou, plantarea de flori și montarea unei cișmele cu apă potabilă.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5