Ziua Învăţătorului - 5 iunie

Învățătoarea Leontina Burza, de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița

Înv. Mariana Prigon, din volumul în curs de apariţie "Am vrut să opresc timpul"

               Doamna învățătoare Leontina Burza este originară din județul Cluj, comuna Mica, lângă Dej.

               Este absolventă a Școlii Pedagogice din Năsăud. O perioadă a facut naveta, o navetă cu peripeții. Până lua trenul din Dej spre Năsăud trecea pe o distanță de 2 km prin pădure. Într-o zi s-a întâlnit cu lupul și a înghețat de spaimă până s-au depărtat. La absolvire a fost repartizată în județul Cluj, com. Bogata, dar prin căsătorie cu Valeriu a ajuns  la Școala Gimnazială Lunca Ilvei, unde a lucrat timp de 10 ani, contribuind la viața și prosperitatea comunei, alături de alți dascăli competenți: Fam. Înv. Ureche, Fam. Înv. Tomuța, Înv. Olimpia Slăvoacă și Înv. Maria Ciherean.

               În anul 1981 s-a fixat prin concurs la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, unde a lucrat până la pensionare. În cei 39 de ani de învățământ a demonstrat competență și profesionalism, fiind apreciată de elevi, de părinți și de superiori. Este o fire dinamică și sociabilă care ține mereu trează colaborarea cu prietenii,  colegii de breaslă și nu în ultimul rând cu elevii, urmărindu-i în timp.

               Am avut o fină la ea în clasă, pe Ioana Marti, căsătorită Bilan, acum notar în Năsăud, care o apreciază la superlativ spunând: ”A fost o învățătoare severă, dar dreaptă. Clasa noastră era foarte bună datorită tenacității, perseverenței și grijii pe care ne-o purta. Cel mai mult îi plăcea să ne predea matematica. Numai cuvinte de respect și mulțumire am pentru Domnia sa.”

               Și aș mai completa eu:

               Leontina este isteață, carismatică și foarte bună gospodină. Am apreciat-o întotdeauna pentru consecvență și pentru tonusul pozitiv, în orice situație.

               Are 3 fete licențiate (Valentina Anemarie, profesor de engleză-franceză în Germania, Verona Paula, profesor de matematică-informatică și Irina Iulia, profesor de engleză-italiană, ultimele două lucrează în Bistrița). Se mândrește cu ele și cu cele 4 nepoțele pe care le iubește foarte mult.

               În 2020 și-a pierdut soțul după o căsnicie de 48 de ani și acum se străduiește să-și poarte crucea cu demnitate în continuare.

 

 

 

 

Comentarii

02/06/23 08:26
Darius Gonczi

Sunt un fost elev al Doamnei Burza, am terminat clasa a IV-a în anul 1993.Era dedicata total.
Eu chiar cred că m-a modelat ca om și caracter și și in ziua de azi "beneficiez" de buna ei educație.
Mulțumim doamna Burza, vă iubesc!
Sanatate și viață lunga vă doresc și să vă bucurati de familie, de nepoți, care au harul de a avea așa o bunică extraordinară

08/09/23 02:45
Burza Leontina

Mulțumesc mult, Darius! Îmi amintesc cu drag de tine si de colegii tăi. Poate reapari in lista de prieteni pe facebook. Mi-ar face mare plăcere.

08/09/23 02:46
Burza Leontina

Mulțumesc mult, Darius! Îmi amintesc cu drag de tine si de colegii tăi. Poate reapari in lista de prieteni pe facebook. Mi-ar face mare plăcere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5