Intravilanul – prieten sau duşman ?

În primul rând să vedem cum se explică în lege termenul de *teritoriul intravilan* . Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, dă următoarea definiţie pentru teritoriu intravilan :”totalitatea suprafeţelor construite şi amenajate ale localităţilor ce compun unitatea administrativ teritorială de bază, delimitate prin planul urbanistic general aprobat şi în cadrul cărora se poate autoriza execuţia de construcţii şi amenajări”. Deci în rezumat spus : toate terenurile construite şi amenajate ce se pot construi şi amenaja . Înclin să cred că şi de la o astfel de definiţie porneşte nebuloasa, neînţelegerea fenomenului în sine , chiar şi printre specialişti.

Intravilanul este o problemă gravă şi serioasă, care atrage după sine dezvoltarea localităţii viitoare şi ca rezultantă, bunăstarea locuitorilor. Nu este o invenţie a urbanismului modern ci îmbrăcând diverse alte forme, el este o preocupare din cele mai vechi timpuri .

Într-un studiu despre oraşe, Arnold Toynbee prezintă într-o istorie a lor, importanţa şi necesitatea zidurilor de apărare. Cetăţile care au avut corelate lungimea zidurilor cu numărul locuitorilor , au fost cele care au rezistat cel mai mult şi au străbătut secolele. El remarcă într-unul din capitole : „chiar dacă o comunitate urbană îşi permite cheltuiala necesară pentru construirea şi întreţinerea unui zid înconjurător foarte lung, acest tur de forţă duce, fără îndoială, la un eşec ..... Căci cu cât va fi mai lung zidul oraşului, cu atât mai numeroasă trebuie sa fie garnizoana de pază...”

Deci oraşele care au înfruntat veacurile, pe lângă condiţii prielnice, au avut şi o bună corelare între mărimea lui şi posibilitatea unei bune administrări (apărare şi adăpostirea cu hrănirea populaţiei în caz de asediu).

De ce nu am putea să învăţăm din problemele şi rezolvările înaintaşilor noştri? Oare în timpurile noastre ar fi ilogic să existe o corelaţie între mărimea intravilanului şi locuitorii care beneficiază de această întindere?

Teoretic, întinderea localităţii este direct proporţională cu povara care apasă pe toţi locuitorii. O mai mare desfăşurare a localităţii presupune drumuri mai multe (pentru realizarea lor e nevoie de investiţii, deci de impozite mai mari), o lungime mai mare a reţelelor de apă, canal, etc. (întreţinerea lor se regăseşte în costul apei şi a celorlalte edilitare), poştaşul poate stăbate doar o anumită distanţă pe zi, deci vor trebui angajaţi mai mulţi, serviciile de urgenţă vor străbate distanţe mai mari, de aici costuri suplimentare, etc., etc.

De aceea mărimea teritoriului intravilan ar trebui analizată cu profesionalism, cu răspundere susţinută de justificări ce privesc bunăstarea şi viitorul pentru cea mai mare parte a populaţiei din localitatea respectivă. El nu reprezintă doar terenurile construibile, ci atrage după sine însăşi dezvoltarea localităţii viitoare, puterea ei de a se gospodării cu eficienţă. Orice exces îşi arată colţii mai devreme sau mai târziu.

Arh. Tamaş Marcela

Comentarii

24/08/11 11:26
Vizitator

Da asa este. Pentru cei care vor ordine, liniste, sanatate publica si buna intelegere intre vecini, "intravilanul " este un adevarat "prieten", iar pentru cei veniti de la tara si care nu renunta la "pucaturile " lor si cresc tot felul de animale in conditii improprii igienico-sanitare, in constructii atipice si ilegal facute, care amana in zona tot felul de mirosuri dizgratioase ( nu mai zic de rozatoarele si tot felul de alte animale raspanditoare de virusi,boli si molime), de natura a perturba buna folosinta a locuintelor de catre vecinii acestora, intr-adevar, "intravilanul" ar trebui sa fie "dusmanul de moarte".
In municipiul Bistrita, exista o Hotarare de Consiliu Local, dar care NU INTERZICE ci doar LIMITEAZA NUMARUL MAXIM DE ANIMALE , indiferent daca exista sau nu acordul colocatarilor sau al vecinilor si nimeni nu controleaza conditiile igienico-sanitar-veterinare, daca este respectata disciplina in constructii cu grajdurile si tot felul de amenajamente improprii cresterii de animale, nimeni no controleaza respectarea conditiilor de mediu si efectiv, mirosurile dizgratioase emanate de acesti " concitadini" ne fac insurptabila viata si buna folosire a locuintelor.
Ma intreb, daca toate acestea ar exista sau ar fi construite langa primarie, sau langa locuinta primarului sau al domnilor consilieri locali, cum s-ar manifesta... ?!
Poate ca acesta cateva "impresii" vizavi de ce se intampla in municipiu si localitatile componente ( cum le place sa spuna) ajung si la urechile dumnealor si dispun efectuarea unor controale tematice de mediu, sanitar-veterinare si de disciplina constructiilor de ori ce fel .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5