Întâlnire cu Mircea Gelu Buta și cărțile sale, la Muzeul Mitropoliei Clujului. Eveniment cultural de ținută

În cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, joi, 30 martie 2023, de la ora 19:00, a avut loc un eveniment cultural, intitulat „Întâlnire cu Mircea Gelu Buta și lansarea volumelor sale”, în cadrul căruia au fost lansate cărțile „Istorii neștiute, istorii uitate” și „Urme ale unor oameni de seamă”.
Au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, clerici, teologi, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură și alți invitați.
Apărute la Editura Școala Ardeleană, volumele „Istorii neștiute, istorii uitate” și „Urme ale unor oameni de seamă” sunt semnate de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, medic, om de cultură bistrițean și reputat profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Între multiplele sale preocupări, autorul s-a aplecat și asupra prezentării și consemnării unor pagini de istorie transilvană, precum și a zugrăvirii prin scris a câtorva portrete de personalități ecleziastice și laice.
În deschiderea manifestării, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, a apreciat noile apariții editoriale și l-a felicitat pe autor pentru preocupările frumoase pe care le are.
Cele două cărți au fost prezentate publicului de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș – membru corespondent al Academiei Române și de editorul și poetul Vasile George Dâncu – directorul Editurii Școala Ardeleană. De asemenea, autorul cărților, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a rostit o scurtă alocuțiune în cadrul căreia a vorbit despre conținutul volumelor și a mulțumit tuturor celor prezenți.
La finalul serii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc, a apreciat cele două lucrări apărute și a subliniat importanța lor.
Moderat și prezentat de directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, dr. Paul Ersilian Roșca, evenimentul editorial a fost completat cu un recital instrumental susținut de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca: Alexander Kiss – la oboi (prof. dr. Ștefana Sabău), Riana Savu – la flaut (prof. Ileana Maier) și Noemi Ferencz – la violă (prof. Eliza Vlad), acompaniați la pian de prof. corepetitor dr. Meda Nemeti.
Mai multe detalii aici https://bit.ly/3zlhDRW
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5