Cartea la raft

,,INTÂIUL DADAISM,, în viziunea scriitorului Ion Pachia Tatomirescu

Prof. Univ. Dr. Ion Pachia Tatomirescu este membru activ al Uniunii Scriitorilor din România (din anul 1980), unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Române de Haiku (din 1990) şi ai Academiei Dacoromâne din Bucureşti (din 1996). Este membru al Asociaţiei Istoricilor Bănăţeni (din 1992) si al Société des Poètes et Artistes de France (din 1999). Membru al Academiei de Ştiinţe, Literatură şi Arte din Oradea (din 2004) si membru al World Poets Society / Société Mondiale des Poèts(depuis 2007).

Autor a peste 30 de volume,-poet, eseist, preyent în antologii şi semnatarul a numeroase prefaţe şi postfaţe la cărţi care, în credinţa sa, eruditul intelectual crede că merită să intre în atenţia criticii dar mai ales, în atenţia publicului, Ioan Pachia Tatomirescu aparţine, după cum singur se declară, primei Şcoli a Paradoxismului, de la revista craioveană, Ramuri.

Scrie pentru că nu poate altminteri, scrisul constituind credinţa sa de a-şi ,,prelungi prezenţa, ori sentimentul prăelnicului ,,prezent,, cu lucrări întru catharsis,, etc…

Erudit şi născocitor şi dincolo de rafturile bibliotecilor cu tomuri savante, Ion Pachia Tatomirescu nu mimează mode trecătoare, nu caută negusotreşte să intre în topul vânzărilor de carte. Fiecare dintre cele peste treizueci de volume scrise şi deja publicate, poartă amprenta unui autor legat definitiv şi irevocabil de filonul de insipraţie, care este lirica vahală. Face acest exerciţiu cu fineţe şi inteligenţă de magistru, fiind paardoxal,- un scriitor modern,- adept al modernismului temperat, cum îi place să se califice. Crede în resurecţia modernistă din a doua parte a secolului 20, şi poate de aceea, Paradoxismul , ca altă faţetă a literaturii , i se pare a avea afinităţi reale cu secolul 21.

In recent editatul volum ,,Întâiul dadaism ,, ediţie trilingvă, şi care a văzut lumina tiparului la Editura Aeticus din Timişoara în 2009, Ion Pachia Tatomirescu reuşeşete să aducă la îndemâna fiecăruia dintre noi, cititori mai mult sau mai puţin avizaţi,- ideea de dadaism,- plonjând cu cercetarea în istoria literară a avangardei dadaistă de lirism, fenomen unic în lume, şi care a avut loc în România anilor 1912-1915.

Mulţi ştim, alţii am ştiut dar am mai şi uitat, că acest superb fenomen literar inegalat până astăzi, a fost rodul colaborării poeţilor Ion Vinea şi Tristan Tzara.

Scrisă într-o manieră, inconfundabilă, clară ca stil aparţinând Prof. Dr. Ion Pachia Tatomirescu, cartea de faţă nu şochează, doar ne restituie, în sensul cel mai elegant al cuvântului, ne redă un eşention dintr-o istorie literară românească, care , în acest sens, ar putea fi cu mult mai aprofundată , mai strălucitoare decât este astăzi redată de critică şi Istoria Literară.

Între capitolele cărţii ( Întâiul dadaism, Intîiul dadadism, sau dadadismul de la Bucureşti-Gârceni (Romania), Al doilea dadaism, sau dadaismul de la Bucureşti –Zurich-Paris) există punţi d elegătură clare dar şi atît de bine şlefuite ştiinţific, încât autorul ne face să regăsim o atmosferă încărcată de literatură adevărată , de istorie literară, pe fiecare dintre paginile cărţii. Însoţite de date de calendar, de ,,trimiteri,, şi exemple preluate din operele poeţilor dadaişti, dar şi de fotografii, care vin să completeze vizual o lume care noă, poate, ne este din ce în ce mai ascunsă în aburul timpului. Paginile cărţii devin documente certe , filoane ale unui fenomen rarisim şi pe care, ocupaţi cu nimicnicia din jurul nostru, cei mai mulţi dintre noi, uităm să ne însuţim dadadismul ca pe o victorie pur românească, un vis rămânesc împlinit dar mai ales, un act de cultură recunoscut de o Europă opulentă şi gata să strălucească şi prin sudoarea poeţilor români.

Profesorul Ion Pachia Tatomirescu ne întoarce cu faţa spre un timp în care bucuria de-a fi scriitor român se declama la scenă deschisă.

Cu o copertă realizată de Florina Pachia şi Liviu Curtuzan, - cu grafică evident grăitoare pentru cel care ţine cartea în mână pentru prima oară,- INTÂIUL DADAISM este un fel de manual scris de un maestru pentru ucenicii din jurul său, dar mai cu seamă, pentru că el, maestrul Pachia ştie care îi este menirea pe acest pământ.

Comentarii

05/01/10 21:34
pintea alina

Un AN NOU FERICIT!

fosta eleva SBIERA ALINA-Colegiul Banatean Timisoara

[email protected]
www.tundrea.com

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5