Instituția Prefectului. Aproape 20.000 de pachetele cu ajutoare alimentare, distribuite în județ

La nivelul județului Bistrița-Năsăud a fost finalizată recepția și depozitarea în centrele puse la dispoziție de primării, a tranșei a V-a de pachete cu ajutoare alimentare primite în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României.
Programul contribuie la consolidarea coeziunii sociale prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare) și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate. Ajutorul European prin POAD este completat de schemele naționale care se adresează persoanelor aflate în situații dificile de trai.
Recepția alimentelor POAD la nivel de județ s-a realizat în perioada 6-28 decembrie 2022, iar cele 19818 pachete au început să fie distribuite de către responsabilii cu atribuții în domeniul social din cadrul primăriilor. Termenul de distribuire este de 45 de zile pentru listele inițiale, la care se adaugă 15 zile pentru listele suplimentare (Beneficiarii cuprinși în OUG 84/2020, Art. 3, alin. 1, lit. C).
Beneficiarii acestor pachete sunt:
a) membrii familiilor și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) membrii familiilor beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, definite conform OUG nr. 84/2020 și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.
Aminitim faptul că fiecare pachet cu alimente conţine 5 kg. de făină albă de grâu, 4 kg. de mălai, 2 pungi a câte 400 grame de paste făinoase, 4 litri de ulei, 2 kg. de zahăr, 4 kg. orez, 5 conserve de carne de vită, 3 conserve de carne de porc, 5 pateuri de ficat de porc, 2 borcane/ cutii metalice cu compot de fructe, un borcan/cutie cu gem de fructe şi un gem de fructe dietetic.
Ridicarea personală a produselor alimentare sub formă de pachete se face în baza prezentării actului de identitate valabil, verificării identităţii persoanei pe listă şi a semnării de primire a pachetului de către destinatarii finali.
Implementarea și monitorizarea programului POAD la nivelul județului se realizează de către grupul de lucru constituit prin Ordinul Prefectului din care fac parte responsabili din cadrul autorităților publice locale, serviciilor publice deconcentrate și instituției prefectului.
În anul 2022, în perioada 26 aprilie - 4 mai, la nivelul judeţului a mai fost recepționată o tranșă de produse alimentare (Tranșa IV) care a fost distribuită prin intermediul autorităților publice locale unui număr de 19818 beneficiari.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5