SCRISOARE DESCHISA

INSPECTORATULUI DE JANDARMI B-N

Am citit pe realitatea.net din 29.03.2010 ca numarul misiunilor de mentinere si de asigurare a ordinii publice ale jandarmilor bistriteni a crescut cu 200 in primul trimestru al anului fata de aceeasi perioada a anului trecut. Probabil, ca intre acestea se numara si misiunea din data de 17.03.2010 desfasurata in localitatea Matei, data la care am avut bucuria de a-l avea oaspete in mijlocul nostru pe vitéz Vesztergám Miklós, un „taragotist” dupa cum se prezinta el insusi, ne placandu-i sa fie numit artist.

Fiind foarte renumit si indragit in mai multe tari, onoreaza de fiecare data invitatiile din Romania, afirmand ca vine cu placere in tara noastra, deoarece ii place foarte mult. Cu ocazia sarbatoririi Revolutiei de la 1848 a fost invitat din nou in judetul nostru pentru a sustine un concert la Bistrita.Vrand sa cunoasca mai bine judetul, s-a oferit sa mai sustina cateva spectacole. Astfel, in data mai sus amintita, a sustinut un scurt program si in localitatea noastra. Avand un program specific bisericesc, gazda a fost Casa de rugaciuni a Bisericii Reformate, care de obicei in perioada de iarna, iar momentan permanent are rol de biserica, acesta fiind in renovare.

In timpul programului de o ora, doi jandarmi au cam incalcat dreptul proprietatii private deschizand usa in timpul spectacolului, stand in fata usii pe tot parcursul spectacolului, iar la sfarsit intrand chiar in sala, fapt care a deranjat si a starnit indignarea auditoriului, dar mai ales al artistului, care n-a inteles ce se intampla, ulterior amintind acest incident si intreband in repetate randuri cauza acestei atitudini.

Intelegem ca jandarmeria romana este o instituite a statului care exercita, in conditiile legii, atributii cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a democratiei constitutionale si altor incalcari ale legilor, totusi, nu am gasit explicatie si nu am reusit sa gasim logica estui comportament, avand in vedere ca nu s-a intamplat nimic, nu s-a incalcat nici o lege si nimic din cele ce intra in atributiile jandarmeriei. Din contra, consideram ca ei au incalcat doua drepturi elementare: a dreptului privat si cel al bunului simt. Nu intelegem, cum si-au permis sa deschida usa intr-o biserica in timpul unei ceremonii, sa traga cu urechea la usa sau sa se plimbe ca in targ sau intr-o crasma. Suntem curiosi, ce credeau ca se intampla intr-o biserica, unde un ins canta la un instrument? Acest incident ne-a lasat un gust amar si o senzatie demult uitata din perioada ceausista; desi asa ceva nici in acea perioada trista nu ni s-a intamplat!

Stau de ceva vreme cu aceasta scrisoare, nu am vrut sa o trimit spre publicare avand in vedere sarbatorile de Paste si ziua jandarmeriei romane. Noi v-am respectat sarbatorile...

In numele unui grup de cetateni indignati din Matei,

Kotfas Tibor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5