A început campania de vaccinare împotriva CoVid-19 în județul Bistrița-Năsăud! As. Valentin Habor și managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, primii vaccinați!

A început campania de vaccinare împotriva CoVid-19 în județul Bistrița-Năsăud! Data de 31 decembrie este marcată de un moment mult așteptat în contextul pandemic, cel al începerii campaniei de vaccinare. Este vorba de inițierea etapei I a vaccinării anti-CoVid-19, adică cea care vizează imunizarea lucrătorilor din domeniile sănătate și social. Pentru această etapă, au fost stabilite ca centre de vaccinare Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Clinica Sanovil, Spitalul Orășenesc Beclean, Spitalul Orășenesc „Dr. George Trifon” Năsăud.

Prima persoană vaccinată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița este Valentin Habor, Asistent-Șef în cadrul Unității de Primiri Urgențe (U.P.U.). Acesta a spus că s-a oferit voluntar, pentru a fi un motor pentru colegii săi și pentru a sparge miturile despre vaccin. Acesta nu a fost infectat cu CoVid. „Mă simt mai optimist că va fi mai bine pentru mine și pentru toatălumea, dacă campania continuă și respectăm măsurile sanitare impuse”, a declarat Valentin Habor.

***

„Am ținut să fiu prezent la primele vaccinări din Bistrița-Năsăud. Cred că ar trebui să fie o zi a începutului victoriei împotriva pandemiei în județ și semnalul este puternic pentru că este dat de linia întâi, adică de medici. Anul 2021 ar trebui să fie altfel față de 2020, pentru că de la jumătatea nului viitor ar trebui să intrăm în normalitate. Cet care au dat mesajul sunt cei care un an de zile au fost nu doar în linia întâi, au fost eroii noștri. Știu că mai sunt încă sceptici, persoane care încă refuză vaccinarea sau au îndoieli. Le putem spune cu toții că vaccinul este sigur și căprin exemplul de astăzi rând pe rând se vor vaccina”, a declarat prefectul Stelian Dolha. 

Acesta a dat exemplul lui Elvis Presley care în 1956 a fost primul amercican care s-a vaccinat împotriva poliomelitei, care prin exemplus său a crescut rata de vaccinare de la sub 1% lapeste 80%, adăugând că s-ar bucura ca persoanele publice VIP-urile din Bistrița-Năsăud să dea un exemplu. “E singurul mod de a intra în normalitate și de a ne vindeca. Bătălia cu acest virus nemilos și crud o câștigăm doar așa”, a mai spus prefectul Stelian Dolha.

*** 

Directorul executiv al DSP BN, dr .Anca Andrițoiu, a menționat că în această primă etapă intră personalul medical și cei din centrele rezidențiale. “Au venit 250 de doze, pentru ziua de 31 decembrie și eventual mâine-poimâine. Vaccinul nupoate fi păstrat mai mult de 5 zile din momentul în care pleacă din depozitul de la Cluj. Aducem doar atâtea doze ct știm că se vaccinează și pe urmă la 3 zile, la 5 zile va veni mașina cu doze. Avem o mașină alocată  de la Unifarm, pentru Bistrița-Năsăud și Maramureș. Sunt 60 de doze la Beclean, 50 la Năsăud, 80 la Bistrița și 60 la Sanovil. Toatălumea s-a înscris pe platforma aceea și s-a dat drumul pentru înscrierile următoare. Urmează să se înscrie medicii de familie, stomatologii, farmaciștii, cei de la Ambulanță, SMURD, centre rezidențiale, asistenți comunitari. Înscrierea o fac angajatorii, care au semnătură electronică”, a explicat dr. Andrițoiu.

***  

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, ec. Gabriel Lazany, cel care a fost a doua persoană vaccinată, a precizat că s-a vaccinat cu foarte, foarte multă speranță. Vreau săintru în anl 2021 cu speranță. După 9 luni de pandemie în care am fost zi de zi în spital și am văzut foarte multe tragedii, cred că vaccinul este singura noastră șansă ca anul2021 să fie începutul sfârșitului.Și anul 2021 va fiun an greu, pentru că, dacă calculăm populația României care trebuie imunizată, va dura campania tot anul. Trebuie să dăm puterea exemplului pentru a începe de undeva”, a adăugat Gabriel Lazany.

La Spitalul Județean, campania va continua în 1 și 2 ianuarie 202, până la epuizarea primului lot furnizat. În opinia sa, fiecare zi pierdută costăîn această pandemie. În prezent, sunt înscrise 575 de persoane din cei 1500 de angajați ai SJU Bistrița, alți 300 de angajați având anticorpi, după ce au fost infectați cu noul coronavirus.

În context, acesta a precizat că situațiainternărilor CoVid este îmbucurătoare, în comparație cu ce s-a întâmplat în ultimele 2 luni.  „Numărul pacienților a scăzut semnificativ, avem 62 de pacienți pe Secții, plus 12 la ATI. Au fost perioade, acum o lună de zile, când aveam 140-150 de pacienți internați și am fost obligați săsuplimentăm numărul de locuri, trasformând Secția de Medicină Internă parțial în Secție CoVid, și să nu uităm că și spitalul din Năsăud era aproape plin. Incidențala nivelul județului a scăzut foarte mult, la nivelul municipiului Bistrița la fel și acest lucru se vede în spital. Asta înseamnă că lumea a fost prevăzătoare și a înțeles că măsurile de restricție impuse trebuie săle respecte”, a spus managerul SJU Bistrița.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5