Începe „STRUGURELE DE AUR”. Vezi artiştii bistriţeni ce vor aduce Cântec de Mare Unire la Alba Iulia și Jidvei

De peste 18 ani, compania Jidvei pune în centrul acțiunilor sale preocuparea de a contribui la conservarea și promovarea culturii tradiționale românești. Această preocupare și-a găsit, de-a lungul anilor, expresia cea mai puternică și relevantă în Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”.

Ediția de anul acesta a Festivalului se va desfășura în perioada 6-9 septembrie, la Alba Iulia și Jidvei, într-un context de mare însemnătate pentru poporul român, aducându-ne împreună într-un Moment de Mare Unire, când sărbătorim Centenarul României Mari.

Cu drag și respect pentru tot ceea ce este românesc, pentru graiul, cântecul, tradițiile și istoria noastră și pentru toți aceia care au făcut posibilă desăvârșirea neamului nostru, am pregătit alături de partenerii noștri de tradiție o ediție specială, care aduce multe noutăți atât în ceea ce privește programul, cât și acțiunile din jurul Festivalului. Ne dorim ca emoția celei de-a XVIII-a ediții să ne aducă împreună și să ne unească simbolic prin cântec și simțire românească.

Acest context excepțional ne-a inspirat spre a deschide mai mult Festivalul, iar anul acesta vor participa, în concurs și în cadrul recitalurilor, interpreți din regiuni în care trăiesc comunități istorice de români: Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, dar și Kazahstan, aici aflându-se o comunitate românească, în mare majoritate urmași ai românilor deportați din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herţa.

Un alt element de noutate îl reprezintă introducerea sub-secțiunii, „Cântec de Mare Unire”, în cadrul căreia concurenții vor interpreta unele dintre cele mai emoționante cântece care, prin textul poetic, vorbesc despre istoria și despre identitatea noastră.

Și pentru că una dintre valorile fundamentale ale filosofiei Jidvei este educația, începând de anul acesta, Festivalul va include o serie de acțiuni și evenimente prin care dorim să îmbogățim universul cunoștințelor tinerilor concurenți. În zilele premergătoare concursului și după încheierea acestuia, programul concurenților va include participarea la ateliere de folclor și istorie, vizitarea Expoziției etnografice a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, vizitarea podgoriei și a cramelor Jidvei. Totodată, Caponiera din Cetatea Alba Carolina va găzdui marți, 4 septembrie 2018, între orele 18.00 – 20.00, șezătoarea „Tezaur Folcloric” la care vor putea participa concurenții Festivalului, elevi din cadrul instituțiilor de învățământ de specialitate din județul Alba (Liceul de Arte ,,Regina Maria”, Școala de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, Palatele Copiilor, Seminarul Teologic), dar și publicul larg.

Pe scena Festivalului vor evolua tineri soliști vocali și instrumentiști, în concurs, iar toate cele patru zile de cântec vor fi încununate de recitaluri susținute de interpreți îndrăgiți și valoroși ai folclorului românesc. Concursul va fi transmis în direct la TVR3 și la Radio România Cluj, iar recitalurile vor fi înregistrate și transmise ulterior în ediții speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric” de la TVR1.

Pentru prima dată în istoria Festivalului, TVR1 va transmite în direct, în cadrul emisiunii „Tezaur Folcloric” recitalurile din seara de Gală a Festivalului, sâmbătă, 8 septembrie 2018, începând cu ora 21.00.

Festivalul Național de Folclor „Strugure de Aur”, organizat de compania Jidvei, se derulează în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, și în coproducție cu Societatea Română de Televiziune. Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Cluj, Ziarul Unirea și Alba 24.

 

Persoane de contact:

Ioana Maria Ardelean - Director Festival, [email protected]

Cristian Fuga – Director Executiv Festival, [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5