Ieşi Zamfira-n mers isteţ, / Frumoasă ca un gând răzleţ

Pornind de la poetul nepereche al neamului, George Coşbuc, şi de la a lui poezie “Nunta Zamfirei” un scenariu amplu a fost croit şi în acest an la Bistriţa de către prof. dr. Dorel Cosma. La Nunta Zamfirei cu Viorel au participat, alături de români, alairuri de peste 9 mări şi ţări, care au adus cu ele frumuseţea vie a tradiţiilor.
Am fost, încă odată, mai aproape prin folclor, după cum declarau şi oficialii străini primiţi de primarul Bistriţei – Ovidiu Teodor Creţu, care le-a urat bun venit în cetatea noastră, oferindu-le simbolul acesteia, simpaticul struţ.
Sute de artişti au cântat şi au jucat la parada cu care alegorice, cu druşte şi colăcari din: Ucraina, Germania, Letonia, Croaţia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Israel, Grecia şi România ( „ Cununa de pe Someş”, „ Balada”, „Doina Maramureşului” Moisei, „Someşana” Năsăud, „Bârgăul” Susenii Bârgăului, „Mărţişorul” Olt, „Doina Someşană” Sângeorz Băi, „Rapsodia trişcaşilor” Leşu, „Kozaciok” Suceava, „Baltagul” Monor, „Roata de la Runc” Runcu Salvei , „Doiniţa” Casa Armatei, „Colibiţa” Bistriţa Bârgăului, „Cununiţa” Arad, „Doina Carpaţilor” Iaşi), însoţite de steagurile ţărilor participante. În frunte mirii Bianca Alexandra Folfă, Miss “Zamfira” 2011 şi Orza Helmuth, de la Balada, câştigătorul titlului de Mister festival, anul acesta, la Festivalul Internaţional „Arcanul”, din Rădăuţi. Cea mai mare paradă văzută la Bistriţa s-a desfăşurat pe B-dul Decebal impresionând publicul bistriţean, dar şi oficialităţile prezente la o tribună special amenajată: primarul Ovidiu Creţu, subprefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul George Avram, primarul Anchidim Pavelea-Runcu Salvei, primarul Vasile Laba-Bistriţa Bârgăului, primarul Nicolae Lupşan-Leşu, protopopul Alexandru Vidican, preotul Nicolae Feier, col. Ionel Cimuca, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, etc.
Deschiderea festivă şi Gala Folclorului Românesc pe scena de pe Bulevardul Decebal a fost cu participarea extraordinară a renumitelor ansambluri folclorice : „ Meseşul” Zalău, „Doina Carpaţilor” Iaşi, „Cununiţa” Arad, „Cununa de pe Someş”, „ Balada”, „Mărţişorul” Olt. Fără îndoială, pe lângă momentul de nuntă oferit de bistriţeni, un punct aparte l-a constituit evoluţia Ansamblului Cindrelul-Junii Sibiului, adevăraţi profesionişti. 50 de dansatori coordonaţi de directorul Silvia Macrea au impresionat cu opt reprize de dans din toate zonele ţării şi tot atâtea rânduri de costume. Sibienii au fost aplaudaţi la scenă deschisă de bistriţeni. Pentru noi, a cântat şi solista Viorica Telcean, din Căianu Mare, artist profesionist la Sibiu.
Sâmbătă, s-a deschis târgul internaţional de artă populară de pe Pietonal, cu meşteri populari din mai multe colţuri ale ţării şi chiar din străinătate, cu costume populare, bijuterii realizate manual, obiecte de ceramică, tablouri, obiecte realizate din lut, la capitolul dulciuri fiind prezent şi patiserul … Nicolae Ceauşescu. Preţurile fiind acceptabile, bistriţenii şi-au luat suveniruri pentru cei dragi. Seara pe scena de pe Pietonaul „Liviu Rebreanu” au dansat Germania, Grecia, Letonia, Serbia, Ansamblul de dansuri italiene ( Sincron), reprize frumoase aplaudate de spectatori. Prima probă a Concursului „ Miss Zamfira” a constat în prezentarea costumului popular în limba maternă, pentru a asculta şi publicul bistriţean cum sună fiecare element din port în pronunţia de la el de acasă, precum şi un cântec popular româneasc cântat alături de doamna Elvira Botoş în propria limbă, prezentatorii manifestării, actorii Florina şi Adrian Gazdaru de la teatrul Bacovia, fiind convinşi că vor fi auzite, de acum, peste mări şi ţări. S-au auzit piese precum “Cui nu-i place dragostea”, „Aseară ţi-am luat basma”, „Bade, pălărie nouă”, „Când eram pe Ialomiţa”, „Aseară vântul bătea”, „Căsuţa noastră”, „Săracă inima me”. Juriul din care au făcut parte reprezentanţii ansamblurilor străine, alături de realizatoarea Emilia Bubulac, de la Favorit, creatoarea Virginia Linul şi jurnalistul Menuţ Maximinian, a urmărit cu atenţie evoluţia concurentelor Rafailia Barboudi (Grecia), Shuaaa Sabbah (Israel), Rozalia Dimitrova (Bulgaria), Barbara Buhin (Croaţia), Stephanie Kepp (Germania), Jermena Laupate (Letonia), Nevena Knezevic (Serbia), Ezgi Cosan (Turcia) şi Nicoleta Daneliuc (Ucraina), punctând ca atare modul în care s-au descurcat atât în expunerea elementelor de port, cât şi la cântat. Tot sâmbătă au jucat la Casa de Cultură Sigmir Croaţia şi Turcia.
Duminică artiştii au fost părtaşi la binecuvântarea ecumenică de la Biserica Protopopiatului Ortodox şi Panteonul bistriţenilor, unde au rostit rugăciuni pentru pacea lumii, fiecare în limba proprie. Artiştii au fost prezenţi apoi la manifestările dedicate Zilei Imnului Naţional al României, la statuia lui Andrei Mureşanu, aflându-se în oraşul Imnului Naţional. Seara, la Scena de pe Pietonal evoluează Croaţia, Bulgaria, Israel, Turcia, Ansamblul de dansuri ucrainene „ Kozaciok” şi a fost partea a doua a Concursului „ Miss Zamfira”. Concurentele îmbrăcate în straie bistriţene, bănăţene sau moldoveneşti au jucat româneşte, pe sub mână, fiind atent supravegheate de maestrul coregraf Teodor Puşcaş. În aceeaşi zi la Leşu, au evoluat Serbia şi Grecia.
Gala Internaţională a folcorului, din această aseară, va aduce pe scenă toate ansamblurile. Toate concurentele de la „ Miss Zamfira” vor fi premiate.
Prof. dr. Dorel Cosma, iniţiatorul festivalului, preşedintele Federaţiei Europene de Folclor, ne-a declarat: “sunt foarte mulţumit de modul extraordinar în care au evoluat formaţiile, demonstrând valoarea folclorului din ţările de unde au venit. Am avut un public extraordinar, pietonalul fiind arhiplin, iar un element deosebit a fost la Panteonul Bistriţenilor, fiecare formaţie în parte fiind aplaudată cu sufletul deschis. Am întâlnit la biserică oameni care mi-au mulţumit spunând că facem lucruri deosebite, ceea ce ne dă forţă . Mulţumesc tuturor celor care văd cu ochii deschişi eforturile noastre de a promova cultura bistriţeană peste hotare, prin oameni care vin şi ne cunosc aici, acasă”.
Zile de sărbătoare la Bistriţa. Festival “cum nu are nimenea”. Pentru noi, Zamfira este un brand cu care ne mândrim. Au demonstrat-o miile de bistriţeni prezenţi, în aceste zile, la cea mai mare nuntă fără dar. Aşteptăm, cu nerăbdare, ediţia de anul viitor. Până atunci, amintirile îşi fac loc în sufletul nostru…

Comentarii

29/07/12 12:35
Fl A.A.

daca Doinita nu este...nimic nu este! Imi pare rau...Nu este si festivalul meu...

31/07/12 09:00
ioan rus

Don Florin nu fiţi exclusivist! Vă ştiu român de viţă şi creştin, bucuraţi-vă de toate, şi de cel de lângă dvs!
ionică

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5