Hramul Bisericii "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Budeşti – o sărbătoare a comunității sătești!

prof. Augustin Rus

   Comunitățile sătești din Transilvania se constituie treptat pe un spațiu geografic mai restrâns sau mai extins, începând cu secolul al XII-lea. În constituirea lor, un rol important l-a avut biserica, deoarece prin învățăturile propovăduite îndemna la respectarea unor principii pe care locuitorii erau îndemnați să le urmeze. Exemplele erau luate din Biblie, din faptele apostolilor și ale îngerilor, ca mijlocitori în fața lui Dumnezeu, astfel că fiecare biserică s-a pus sub protecția unui apostol, a unor îngeri sau sfinți.

   Biserica ortodoxă din Budești, încă de la înființarea ei, s-a pus sub protecția Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, poate și datorită „trecerii” deosebite a acestora în fața lui Dumnezeu.

   După anul 1989, hramul Bisericii a început să capete o tot mai mare importanță datorită strădaniilor preoților care slujeau la sfântul altar, a implicării credincioșilor, a autorităților locale, a unor sponsori.

   Anul acesta, s-a respectat tradiția, în parohie s-au făcut pregătiri corespunzătoare, iar pe 8 noiembrie slujba în biserică a fost oficiată de preotul paroh Florin Dorin Plosca, împreună cu preoții Șumandea Teodor Claudiu de la parohia Turda-Băi, Mânarcă Ioan Gavlil de la parohia din Sânmihaiu de Câmpie și Clapa Grigore de la parohia din Țagu, alături de care credincioșii participanți au rostit rugăciuni, au dat slavă lui Dumnezeu, sporindu-și credința și speranța în bunătatea Mântuitorului.

   La sfârșitul Liturghiei, participanții, au putut, datorită condițiilor meteorologice favorabile, să stea de vorbă între ei în fața bisericii, să se întrețină cu preoții participanți, să servească din ce  era pe mesele amenajate   ...   cozonac, suc, prăjituri, cafea, vin, etc. 

   Parcă asupra tuturor își revărsa razele un soare plăcut și o armonie creștinească.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5