Guvernul a stabilit caledarul parlamentarelor

* campania oficială începe în 31 octombrie

Electoratul va fi chemat la urne pentru a-şi alege parlamentarii în 30 noiembrie, între orele 7 şi 21, a decis Guvernul în ultima şedinţă. Executivul va publica acest act normative în Monitorul Oficial din 1 septembrie, având în vedere că legislaţia prevede că data scrutinului trebuie adusă la cunoştinţa opiniei publice cu cel puţin 90 zile înaintea votării.

În a treia zi de la stabilirea datei alegerilor vor fi desemnaţi judecătorii din cadrul Biroului Electoral Central (BEC), iar în termen de 24 ore de la învestire, deci până în data de 4 septembrie, va fi ales preşedintele BEC.

Cel mai târziu în 7 septembrie vor fi stabilite măsurile privind organizarea alegerilor, respectiv modelele listelor electorale permanente şi suplimentare, ale listei membrilor organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, modelele ştampilei birourilor electorale şi ale ştampilei cu menţiunea "VOTAT", ale listei candidaţilor, ale declaraţiei de acceptare a candidaturii, respectiv de renunţare la candidatură.

În acelaşi termen va fi aprobat bugetul necesar organizării alegerilor.

Judecătorii din birourile electorale de circumscripţie vor fi desemnaţi până în 21 septembrie, iar o zi mai târziu vor fi cunoscuţi şi preşedinţii birourile electorale de circumscripţie.

Până în 24 septembrie autorităţile competente vor comunica birourilor electorale de circumscripţie numărul minim de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor independente în fiecare colegiu uninominal.

La aceeaşi dată va fi adus la cunoştinţa opiniei publice numărul de alegători înscrişi pe listele electorale permanente ale fiecărui colegiu uninominal.

Secţiile de votare vor fi delimitate şi numerotate, de către prefect, până în data de 30 septembrie.

Candidaturile pot fi depuse până în 21 octombrie, iar campania va începe în 31 octombrie şi se va încheia în 29 noiembrie, la ora 7:00, se arată în actul adoptat de Guvern.

La aceste alegeri, membrii birourilor electorale vor primi o indemnizaţie de 66 lei pe zi, iar indemnizaţia informaticienilor, statisticienilor şi personalului tehnic auxiliar care participă la activitatea birourilor electorale va fi de 50 de lei pe zi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5