Comunicat de presă

Guvernul PSD-PNL blochează inițiativa USR de dotare a Poliției Locale cu bodycam-uri

Guvernul PSD-PNL a dat un punct de vedere negativ pentru inițiativa USR care permite dotarea polițiștilor locali cu bodycam-uri. Este inexplicabil acest punct de vedere pentru o inițiativă care protejează atât cetățenii, cât și polițiștii locali.

Importanța bodycam-urilor purtate de polițiști a fost din nou demonstrată în cazul accidentului din 2 Mai, imaginile de pe bodycam-ul polițistului care l-a oprit și testat pe autorul accidentului fiind singurele imagini-probă în care poate fi constatat comportamentul acestuia.

”Prin introducerea bodycam-urilor în cazul Poliției Locale, cetățenii ar fi protejați împotriva eventualelor abuzuri din partea polițiștilor locali, dar și aceștia ar fi protejați de violențe, agresiuni și mărturii false. De asemenea, s-ar putea evalua clar câți polițiști locali sunt în patrulare pe străzi și câți stau ascunși prin birouri, angajați pe pile politice și plătiți din bugetele locale pe muncă fictivă”, spune deputatul USR Bogdan Rodeanu, inițiatorul legii USR pentru dotarea polițiștilor locali cu bodycam-uri.

Guvernul PSD-PNL invocă argumente false pentru a justifica respingerea legii USR. Guvernul susține, în mod eronat că normele UE pentru protecția datelor personale nu le-ar permite polițiștilor locali să filmeze. Toți polițiștii și forțele de ordine din toate țările UE au dreptul și, în unele țări, chiar obligația de a purta aceste sisteme în activitatea lor. Chiar și în România, IGPR dotează deja polițiștii cu aceste echipamente.

În plus, Polițiile Locale din toată țara administrează deja centrele de supraveghere video ale orașelor și comunelor care au această dotare. Polițiile Locale stochează imagini și operează camere video montate pe domeniul public. Mai mult, au deja și camere video montate pe mașini care filmează activitatea lor în menținerea ordinii publice.

USR face apel la parlamentarii din toate partidele să înțeleagă importanța acestui proiect și să prioritizeze siguranța cetățenilor, nu jocurile politice.

 

 

Comentarii

25/08/23 12:40
Dorel

Toata " lumea care lucreaza in " sistemele publice " de paza, protectie , de securitate si ordine publica , ar trebui sa poarte astfel de aparate ... si care sa fie obigatorii, nu doar facultative ! Incet... incet... personalul din " Politiile Locale "... vor fi mai bine dotati profesional decat cei din " politia nationala " !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5