Grigore Moisil: Despre Poezie și Matematică - Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" – 26 mai

O societate puternică este o societate educată. Aceasta este premisa de la care a pornit și Asociația culturală „Grigore Moisil” Bistrița, organizând o conferință specială care să omagieze personalitate și importanța covârșitoare a lui Grigore Moisil – considerat „părintele informaticii în România”.

        Se comemorează astfel cei 50 de ani care au trecut de la trecerea în neființă / moartea lui Grigore Moisil, meditând asupra moștenirii pe care matematicianul și informaticianul ne-a oferit-o prin întreaga sa carieră.

        Evenimentul își propune totodată să pună în valoare oamenii și locurile din Bistrița-Năsăud.

Vineri, 26 mai 2023, de la ora 19.00, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va avea loc conferința GRIGORE MOISIL: DESPRE POEZIE SI MATEMATICĂ.

Conferința este susținută de profesor universitar doctor Teodor Rus – născut în Spermezeu (Bistrița-Năsăud), care și-a susținut teza de doctorat sub coordonarea lui Grigore Moisil.

Pentru a-și omagia profesorul, prof. univ. dr. Teodor Rus va veni din Iowa (USA) la Bistrița, special pentru a susține această conferință.

Teodor Rus s-a născut în 1939, la Spermezeu (jud. Bistrița-Năsăud), a absolvit școala primară în localitatea natală, studiind ulterior la Colegiul Silvic Năsăud și Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud.

A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai unde și-a susținut și doctoratul în Matematică și Informatică, în 1965. 

 

Teodor Rus a predat la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultate de Matematică și Informatică, între anii 1964-1968. A fost directorul Laboratorului Software la Institutul de Tehnică de Calcul Cluj-Napoca (1974 – 1982).

A fost Visiting Professor, la Departmentul de Computer Science, la Stirling University (Scoția) în 1980 și Visiting Associate Professor  la Departmentul de Informatică al Universității din Iowa, între 1982 - 1983.

A susținut cursuri la Universitatea din Saarland, Departmentul de Matematici Aplicate și Informatică din Saarbrücken, Germania (1972), dar și la Institutul de Informatică al Academiei din Beijing (1979).

Din 1983 s-a stabilit în Iowa City, fiind profesor universitar la Iowa University.

 

Printre studenții pe care i-a îndrumat în cercetările doctorale se numără Rudy Rudolph, Don Curtis, Mereddit Aravind sau Cuong Bui.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5