George Nechiti – un păstrător de comori

Satul românesc trece astăzi printr-o perioadă prelungită de redefinire culturală. Şi ca de atâtea ori de-a lungul istoriei, în astfel de momente se caută repere, se face apel la valori care au rezistat timpului.
Fiecare comunitate rurală are o moştenire culturală cu trăsăturile sale specifice, pe care o pune în valoare sub diferite forme. Înfiinţarea muzeelor săteşti, realizate de instituţii publice locale, găzduite de şcoli, cămine culturale sau spaţii puse la dispoziţie de primării, nu sunt unicele modalităţi ale acestui domeniu, ci au apărut şi numeroase persoane care, dominate de această pasiune irezistibilă şi-au transformat casele de locuit în adevărate comori etnografice. O asemenea iniţiativă, cu largi rezonanţe în lumea muzeistică a încercat-o cu sorţi de izbândă un mare pasionat al etnografiei, George Nechiti şi familia sa din comuna Feldru.

Obiectele de patrimoniu ale acestui muzeu prilejuiesc oricui o călătorie în timp, o posibilitate de a ajunge faţă în faţă cu inaintaşii noştri, de a confrunta capacităţi creatoare, idei sau sentimente.

Despre acest om şi familia sa, despre muzeul care i-a devenit ,,un copil de suflet’’,a intreprins o pertinentă prezentare scriitorul Ioan Mititean, omul ancorat prin idei novatoare în realităţile vremii.

Cartea intitulată,,George Nechiti din Feldru – păstrător de comori’’ a apărut în Editura,, Ecou Transilvan’’, 2014, aparţinând colecţiei de Folclor este o cercetare atentă asupra fenomenului muzeistic, pune în valoare complexitatea activităţii de muzeograf pe care o îndeplineşte acest om cu o admirabilă dorinţă de a păstra şi conserva tot ceea ce este valoros din punct de vedere etnografic în comunitatea în care trăieşte.

Structurată pe mai multe capitole în care sunt cuprinse cele mai importante aspecte din viaţa acestui muzeu de la a cărui înfiinţare se împlinesc 10 ani, autorul înnobilează cartea cu numeroase fotografii alb- negru şi color care îi dau un aspect deosebit de plăcut şi atractiv.

Prin cuvinte de-o aleasă sinceritate, scriitorul realizează un minunat portret al celui care a venit la timp să salveze valorile materiale şi spirituale a ceea ce constituie cu adevărat icoana ţăranului român.Cuvântul omagial aparţine primarului comunei Feldru, Grigore Ţiolan, care a sprijinit din punct de vedere financiar apariţia acestei lucrări.

Cartea cuprinde un complex de amănunte referitoare la modul cum este organizat muzeul, compartimentele fiecărui domeniu etnografic, mulţimea exponatelor pe care le-a colecţionat, precum şi varietatea lor. Scrisă într-un stil atractiv, cu o frază plăcută şi bine nuanţată, lucrarea lui Ioan Mititean este mai mult decât un ghid muzeistic, este un almanah de suflet şi de informaţii care dă posibilitatea cititorului să se bucure de frumuseţea şi de bogăţia acestei comori, dar şi de îndemnul către toţi iubitorii de istorie şi de tradiţii de a-şi îndrepta paşii spre muzeul care s-a născut dintr-o pasiune de invidiat.

Comentarii

20/08/14 21:04
Rus Augustin

Iată încă o dovadă care confirmă spusele poetului și filozofului LUCIAN BLAGA - eternitatea s-a născut la sat ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5