Medalion aniversar

Gânduri pentru Alexandru Pugna

Alexandru Pugna este în ceas aniversar. Artistul care aduce dorul ţăranului român de pe Valea Ţibleşului, are mâine ziua de naştere. Pentru noi, cei crescuţi pe aceste meleaguri binecuvântate de dor şi drag, este o adevărată mândrie să fim părtaşi la bucuria frumuseţii ancestrale, purtată pe aripi de cântec de Alexandru Pugna.

Vocea lui Alexandru Pugna s-a auzit pentru prima dată la Radio în 1984, la Radio Târgu-Mureş, unde, sub coordo¬narea redactorului Dumitru Buzoianu. După trei ani, în 1987, a înregistrat la Radio România, sub îndrumarea redactorilor Gruia Stoia şi Angela Marinescu. A imprimat sub bagheta dirijorilor Constantin Arvinte, Paraschiv Oprea, Ştefan Cigu, Ovidiu Barteş, Zanc Zeno Oliver, Anghel Urs, cu care a înregistrat cele mai frumoase cântece din ţinutul Ţibleşului. Director artistic al Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor românesc“ , promotor al tradiţiilor noastre străbune prin Asociaţia „Nunta Zamfirei“ din Bistriţa, Alexandru Pugna ne-a obişnuit cu prestigioase manifestări, recunoscute acum pe plan naţional. În prag de Sfinte Sărbători ale Paştelor este Concertul Pascal „Pricesne şi cuvinte de învăţătură creştin-ortodoxă“, în luna decembrie Concertul de „Colinde şi cântece străbune“, iar de cinci ani Festivalul „Pană de păun”. Pentru iubitorii de folclor realizează şi două emisiuni de profil la Rado Transilvania şi AS-TV. Filmele lui documentare: „Ioana Orban – sufletul Văii Bârgăului“; „Cununa de seceriş la Spermezeu, judeţul Bistriţa Năsăud“; „Regretele meşterului olar Ştefan Gănău“; „Înstruţatul boului la Căianul Mic, judeţul Bistriţa Năsăud“; „Reghina Tapalagă şi cântecul de viaţă lungă“; „Biserica de lemn din Budurleni“ au obţinut numeroase premii la Festivalul Internaţional de Film Eco-Ethno-Folck de la Slătioara, dovedind astfel că este un specialist în domeniul etnologiei.

Cu un repertoriu de cântece româneşti, Alexandru Pugna prin nobleţea cu care a ştiut să vibreze pentru lada de zestre autentică, este unu dintre stâlpii culturii bistriţene. Un om care dăruieşte din experienţa sa şi tinerei generaţii, care este ajutată să iasă în faţă cu un repertoriu demn de identitatea noastră.

În ceas aniversar, îi dorim artistului mulţi ani cu sănătate şi fericire alături de soţia Jeni şi de cei dragi, iar sufletul lui să dăruiască cli8pe de neuitat pentru românii care iubesc folclorul.

Comentarii

15/11/10 20:54
Lenuta Purja

Alexandru Pugna este Zeus din Olimp al folclorului bistritean.
La multi ani!

14/11/10 20:59
alexandru denes

de pe Valea Tiblesului , un calduros si sincer LA MULTI ANI,din partea membrilor ansamblului Tiblesul cu care a ti avut numeroase colaborari frumoase de a lungul timpului.multa sanatate si putere de munca in preamarirea folclorului nostru romanesc.fam.denes

14/11/10 10:08
cryss

sunteti cel mai tare si frumos !!succes

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5