Gânduri la ceas aniversar. Menuţ Maximinian, un OM adevărat, prin unicitatea sufletului său

              Pe 10 iulie 2023 un om pe care îl prețuim foarte mult și-a aniversat ziua de naștere! Îl cunoaștem, împreună cu Cornelia, de demult, de la primii pași făcuți de el în această viață minunată! La vremea aceea aparținea generației în blugi după cum erau numiți tinerii talentați, visători și- cu măsură egală- conformiști și...nonconformiști! Stau să mă gândesc ce anume am remarcat noi la acest tânăr liniștit, din cale afară de respectuos, de afabil, de amabil, de săritor având subiectele și predicatele frazelor rostite mereu în acord cu o omenie ieșită din comun, cu o modestie nesimulată și...nedisimulată în discurs, în comportament, în privirea-i juvenilă dar mai ales în întreaga-i ființă!

         Aflat încă de atunci pe poteca îngustă și mereu amenințată de primejdii  a ziaristicii, Menuț Maximinian ne-a cucerit cu simplitatea lui curată, cu nedumeririle și mirările lui devenite cu timpul instrumente de cercetare și de descoperire a Adevărului pe care cel mai știut, cel mai cunoscut și cel mai prețuit ziar al bistrițenilor, Răsunetul de ieri și de azi și de...mâine, îl căuta, îl apăra și îl va promova spre bucuria și satisfacția cititorilor săi!  Tânărul acesta minunat a devenit încet, încet, un om minunat, o Personalitate în mai multe domenii ale vieții spirituale locale și naționale! A luat startul, cu ani în urmă, alergând vioi  în Maratonul vieții, ca ziarist  cu coloană vertebrală exemplară, apoi ca poet surprinzător prin sensibilitate și limpezime sufletească, mai apoi ca scriitor și critic literar cu veleități incontestabile, pentru a lua cu el, la maturitatea-i deplină, pe nava amiral a Destinului său Zestrea supremă a Poporului nostru – cultura populară și tradițiile nemuritoare ale românilor puse în valoare de un specialist veritabil, apreciat și prețuit, cu cărți de referință în acest domeniu foarte drag ( în curând)  Doctorului în Etnologie Menuț Maxminian! 

          Scriu aceste rânduri din suflet pentru că Menuț este unic (pentru mine cel puțin) nu numai prin Opera sa științifică și/sau artistică, ci mai ales prin unicitatea sufletului său, a ființei sale inegalabile! Nu știu să-l fi văzut pe omul acesta altfel decât cu zâmbetul pe buze! Nu știu să-l fi văzut pe omul acesta vreodată disperat, fără speranță, cu adevărat nervos sau supărat! Nimeni pe lumea aceasta nu știe ca Menuț să privească, să vadă și să ne arate nouă tuturor partea plină a paharului chiar și acolo, chiar și când paharul ne pare gol sau, poate chiar este plin de amar... Ființa aceasta așa este plămădită să nu supere pe nimeni -  chiar dacă rostește adevăruri dureroase sau ne îmbie, imperturbabil, să ne molipsim  de cu optimismul ei  debordant!

       La ceas aniversar, chiar dacă cu o mică întârziere mi-au înflori aceste gânduri în suflet. Aceasta și pentru că eu ca eu, îl prețuiesc pe Menuț – și se vede în aceste rânduri- însă Cornelia îl prețuiește chiar mai mult! Subscriind la ceea ce  cred și simt eu, ea, Cornelia, este legată și sufletește de Menuț ca de copilul, ca de omul care a prețuit-o mereu, a ajutat-o mereu, a încurajat-o mereu, i-a fost alături mereu, așa ca un fiu, ca un adevărat fiu sufletesc!

           Aceste rânduri oricât de subiective ar părea sunt curate, îmbrăcate nu doar cu roua sufletelor noastre ci și cu rațiunea frustă și dezinteresată! Pentru că Menuț Maximinian este un om adevărat, cu noi și ca noi! Și, îndestule ori, mai bun ca noi...La mulți ani, Menuț! Doamne ajută!

 

Florentin Archiudean

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5