Frații Remus-Aurelian și Lucian-Ioan Oniga, concitadini ce realizează lucruri plăcute lui Dumnezeu și importante pentru familie, comunitate, pentru neam și țară

         Provin dintr-o familie bistrițeană specială, cea a asistenților medicali Aurel și Paulina Oniga, binecuvântată de Dumnezeu cu șase copii: cinci falnici și vrednici feciori și Ancuța, o mândră și prea frumoasă fată, care la rândul lor și-au fericit părinții cu 28 de nepoței și nepoțele, care de care mai frumoși, mai isteți și cuminți. În urmă cu câteva decenii, grija pentru viitorul copiilor i-a determinat să-și încerce șansele și să aplice la Programul Loteria vizelor inițiat de Departamentul de Stat al S.U.A. În urma examinării cererii răspunsul a fost unul favorabil, în sensul că familia se califică. Așa se face că de  25 ani familia Oniga împreună cu patru dintre descendenți s-au stabilit la Phoenix, cel mai mare oraș al celui de-al 48-lea stat Arizona al Statelor Unite ale Americii. Aurel și Paulina Oniga  și-au făcut datoria atât în țara de origine cât și în cea de adopție. În România s-au aflat la dispoziția comunității bistrițene pe care a deservit-o în calitate de asistenți medicali cu responsabilitate, profesionalism, devoțiune și dăruire aproape un sfert de veac, iar alți 25 de ani au muncit în țara de adopție. A beneficiat și beneficiază de aprecieri pozitive atât în "Grădina Maicii Domnului" cum mai este denumită România cât şi în "Ţara Făgăduinţei”, sau "Ţara tuturor posibilităţilor", cum este denumită U.S.A., marea țară de peste Ocean. Activitatea sa a fost recompensată atât într-o parte cât și în cealaltă prin pensiile, ce li s-au stabilit de autorități, diferențele fiind, după cum lesne putem intui, doar de cuantum. Remus Aurelian Oniga și Lucian Ioan Oniga, doi dintre descendenții familiei, fiind implicați în proiecte importante în țară au decis să rămână la Bistrița. Primul, absolvent al Universității Emanuel din Oradea (specializare: teologie - muzică bisericească) și al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (specializare: interpretare instrumentală - pian), îndeplinește funcția de director al Liceului Creștin Logos, iar Lucian Ioan Oniga, celălalt băiat al familiei, licențiat în teologie la Continental Tehnological Seminary din Bruxelles cu un masterat la aceeași instituție, prin University of Wales, este fondator și președinte al organizației „Peniel“, pastor în Biserica „Peniel” din Bistrița, a predat cursuri modulare în trei școli biblice din România și este colaborator al Alfa Omega TV. Cum din totdeauna am apreciat și apreciez pe cei care fac lucruri plăcute lui Dumnezeu și utile pentru ei, familie, comunitate, pentru neam și țară, iar din această categorie fac parte atât profesorul Remus Aurelian Oniga, directorul Liceului Creștin Logos Bistrița cât și Lucian Ioan Oniga, președintele Fundației ˮPeniel“, ambii bistrițeni cu rezultate remarcabile mi-am propus să-i inoportunez cu câteva întrebări.

 Rep.: D-le profesor Remus Aurelian Oniga, știu că Liceul Creștin Logos Bistrița este o unitate de învățământ privat acreditată, care de aproape un deceniu asigură elevilor o pregătire științifică temeinică, în acord cu standardele naționale ale învățământului preuniversitar și se remarcă constant prin rezultate dintre cele mai bune în ierarhia instituțiilor de educație bistrițene. Totodată, cunosc și faptul că debutul activității a fost marcat de inerente greutăți și dificultăți inclusiv legate de asigurarea spațiilor necesare pentru activitățile de curs și laboratoare. Cum ați reușit să le rezolvați și le dați de capăt ?   

Prof. R.A.O.: Dorința înființării unui liceu creștin la Bistrița s-a materializat în anul 2012, când, la inițiativa membrilor Fundației Gamaliel, s-au început demersurile legale pentru ca acesta să poată funcționa. Inițial, școala a închiriat spații la Colegiul Național “Andrei Mureșanu” ( 2012-2013 ) și Liceul Tehnologic Forestier ( 2013-2016 ). Începând cu data de 11 septembrie 2016, Liceul Creștin Logos își desfășoară activitatea într-o clădire modernă, situată pe strada Busuiocului (cartier Subcetate).

Rep.: Care este situația bazei didactice și eficiența activității desfășurate la un deceniu de la înființarea liceului?   

Prof. R.A.O.: La Liceul Creștin Logos, activitatea didactică se desfășoară în două clădiri. În clădirea principală funcționează ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal (Științe ale naturii și Filologie), preșcolarii având clădire proprie (6 grupe). Clădirea școlii cuprinde 26 săli de clasă, 3 laboratoare (fizică, chimie și informatică), o bibliotecă, Aula,  sala de mese și spații administrative.La ora actuală este ridicată structura de rezistență a sălii de sport, urmând ca aceasta să se finalizeze în următoarele luni. În privința eficienței activității, la un deceniu de la înființarea liceului, menționez faptul că, în prezent toate nivelurile de învățământ sunt acreditate. De asemenea, mulțumim lui Dumnezeu pentru cele șase promoții de absolvenți ai liceului nostru; cinci dintre ele s-au remarcat la examenul de bacalaureat printr-o rată de promovabilitatede 100%, iar una cu 93,33%.

Rep.:  Nu pot decât să vă adresez felicitări dvs. și colectivului didactic și să vă doresc o evoluție viitoare în aceeași notă.

Rep.:  Am dorit să aflu câteva dintre preocupările și activitățile celuilalt frate, Lucian Ioan Oniga, președintele Fundației „Peniel“, pe care l-am rugat să se refere la obiectivele fundației și în special la stadiul lucrărilor de investiții în care este implicată.  

L.I.O: Din 1995, preocupările Fundației “ Peniel” sunt axate pe cultivarea și promovarea valorilor  moral-civice creștine în rândul generațiilor tinere prin organizarea de tabere și conferințe de tineret, conferințe pentru familii, conferințe de instruire a liderilor. Prin harul lui Dumnezeu am reușit să organizăm astfel de evenimente atât în România, cât și în Austria, Germania, Spania, Anglia și SUA. Din ianuarie 2020, Dumnezeu ne-a călăuzit să deschidem o biserică non-denominațională în Bistrița, care să slujească concetățenilor noștri pe mai multe planuri: sportiv, educativ, cultural, social-caritabil și spiritual. Pentru aceasta  am reușit achiziționarea unui teren în suprafață de 5600 m.p. în zona Subcetate, pe care dorim să construim un centru multifuncțional potrivit pentru scopurile propuse. Suntem în faza de analiză și realizare a unui P.U.Z.. De asemenea, am demarat lucrările pentru  elaborarea  planurilor  și documentațiilor tehnice și desfășurăm  acțiuni pentru asigurarea fondurilor necesare demarării investiției.

Rep.: Intuiesc că în acest sens aveți o bună colaborare și beneficiați de un sprijin consistent și din partea familiei Alin și Anca Barna, cumnatul și respectiv sora din S.U.A., care am constatat că vă sunt alături din toamna lui 2019, respectiv de la declanșarea pandemiei și cărora atât eu cât și alți bistrițeni le suntem recunoscători  pentru că  împreună cu cei patru copilași ai lor mereu veseli, cu fețe zâmbitoare,  bine dispuși constituie o prezență tonifiantă generatoare de optimism și  bună dispoziție într-o perioadă dominată de suferințe, boală, singurătate, întristare, teamă, insecuritate sanitară și socială, de zăngătul armelor în apropierea fruntariilor țării și alte rele cu care ne confruntăm și ne agasează viața și activitateaa zi de zi.

L.I.O.: Prezența și aportul familiei Barta la proiectele Fundației Peniel Bistrița este unul de substanță. Alin și Anca au fost părtași în activitățile Peniel încă din 1995, înainte de emigrarea lor în SUA, când conduceau închinarea la taberele noastre de la Colibița. Revenirea lor temporară în țară, în anul 2019, a fost determinată de dorința lor, la îndemnul lui Dumnezeu de a se implica în noul proiect de biserică, cu tot ce înseamnă el: închinare, predicare, consiliere, slujire practică, organizare. Experiența lor în slujirea oamenilor în SUA, darurile și carisma lor îmbogățită și rafinată în timp ne sunt de mare folos. M-aș bucura ca ei să rămână cât mai mult timp în România alături de noi. Cei care doresc să cunoască mai multe detalii despre preocupările, obiectivele și derularea proiectelor noastre sunt invitați să  facă acest lucru pe următoarele canale media:Youtube - Biserica Peniel Bistrița și Facebook - Peniel Bistrița.

 Rep.: Deși îmi erau cunoscute acțiunile impecabil organizate de Asociația ˮPeniel“, cum au fost cele pentru susținerea familiei tradiționale, “Marșul pentru viață” și nu numai, în vara anului 2021, am admirat modul impecabil în care s-a organizat și desfășurat Tabăra de la Livezile de pe malul Râului Bistrița Ardeleană. Deși acțiunea a avut o participare numeroasă pe parcursul mai multor zile, participanții au dovedit grijă maximă și față de ocrotirea naturii și protecția mediului ambiant. Drept urmare după câteva zile vegetația de pe acel teren, în plină perioadă de secetă, se  refăcuse complet, fiind chiar mai frumoasă decât înainte, iar singurul lucru ce amintea că acolo a avut loc o acțiune de amploare era o pancardă cu inscripția: Tabăra Peniel! Toate acestea ne întăresc convingerea că proiectele propuse își vor găsi finalitatea dorită de toți, iar noi vă dorim succes!

 

Comentarii

11/02/22 11:43
Peter Vasile

Santem mândri de voi pentru realizările voastre succes în toate activitățile pe care le desfășurați.

12/02/22 12:01
ion bârgăoanul

Familia Ing. Ioan Ciot din USA, fost șef de fermă la I.A.S. Jelna și soția Măriuța, care a lucrat la Stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru horticultură Bistrița, după ce a citit articolul, a apreciat: “Familiile Oniga merită toată admirația și recunoștința pentru tot ceea de au făcut pentru Bistrița. Cu siguranța, o sa primească o răsplată in Cer de la Dumnezeu”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5