A fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a Sălii Polivalente din Complexul Wonderland. Preşedintele Radu Moldovan: În primăvara lui 2021 va fi funcţională!

Directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătrăşcoiu, şi reprezentanţii asocierii de fime - Frasinul, Erbaşu, Dico şi Ţigănaş – au parafat contractul de elaborare a proiectului tehnic şi execuţia lucrărilor la Sala Polivalentă din Complexul Wonderland, în urma procedurii de achiziţii publice. Momentul a fost precedat de o vizită în teren, la amplasamentul noului obiectiv.

           „Mă bucur foarte mult că suntem în faza finală, aş vrea să-i mulţumesc vicepremierului Daniel Suciu, dar şi  directorului general al CNI, Manuela Pătrăşcoiu, pentru tot sprijinul acordat judeţului Bistriţa-Năsăud de şapte ani. Toate căminele culturale, casele de cultură, tot ceea ce s-a construit în judeţ în afară de PNDL, au fost finanţate de CNI şi avem lucrări de bună calitate. De asemenea, aş vrea să-l felicit pe arhitectul şef Radu Săplăcan, pe colegii arhitecţi de la Cluj-Napoca, cu firma de proiectare care ne-a sprijinit şi într-un termen record ne-au întocmit documentaţiile tehnice pentru a putea fi depuse la CNI. Radu Săplăcan este cel care a gândit această bijuterie de Sală Polivalentă, care cu ajutorul lui Dumnezeu, cel târziu în primăvara anului 2021 va fi funcţională”, a spus Radu Moldovan.

       Preşedintele CJ a menţionat că, pe lângă Sala Polivalentă, care va avea toate dotările, va fi un  teren exterior cu suprafaţă sintetică pentru minifotbal, handbal şi alte sporturi, un alt teren de tenis de câmp, o pistă de alergare de 100 m. De asemenea, va fi amenajat un hotel, o sală de antrenament plus sala de joc. Această Sală polivalentă va putea fi folosită şi pentru concerte, urmând să aibă o capacitate de aproximativ 5000 locuri, prin utilizarea întregului spaţiu, inclusiv a suprafeţei de joc. „Valoarea contractului este de 96 milioane lei, aproximativ 20 milioane euro, sursa de finanţare este Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale. Titular al proiectului este Compania Naţională de Investiţii. Termenul de execuţie este de 20 de luni, începând de astăzi, din care patru luni de proiectare. În paralel, vom construi aproximativ 500 locuri de parcare, o investiţie a Consiliului Judeţean”, a mai spus Radu Moldovan.

 Preşedintele Consiliului Judeţean a menţionat că, alături de sala polivalentă va fi stadionul, cu o capacitate de 12.000 locuri, al cărui studiu de fezabilitate va fi finalizat cel mai probabil la finele anului pentru a fi depus la Compania Naţională de Investiţii. De asemenea, va fi o bază sportivă, de tip I, incluse în programul de construire a 400 de baze sportive asumate prin Euro 2020, în perioada următoare urmând să fie transmişi indicatorii tehnico-economici tot către CNI pentru a fi lansată licitaţie pentru proiectare şi execuţie. În plus, complexul va cuprinde şi un stadion cu piste de atletism, o investiţie susţinută totalmente de către Consiliul Judeţean, cu capacitatea tribunelor cu 5.000 locuri, pentru competiţii de alergare, aruncarea suliţei etc.

          Directorul general al CNI, Manuela Pătrăşcoiu, a felicitat asocierea de firme care şi-a adjudecat contractul de proiectare şi de execuţie. „E una din primele săli pe care o demarăm şi care va avea funcţiuni multiple. Peste 20 de luni, undeva în 2021, sperăm să venim la primul eveniment care va fi organizat de către Consiliul Judeţean odată cu darea în folosinţă a acestei săli”, a declarat şeful CNI.

          Vicepremierul Daniel Suciu a menţionat că are o foarte mare mulţumire sufletească pentru această etapă în care a ajuns proiectul, felicitându-i pe cei de la CNI pentru tot ceea ce au făcut pentru judeţul Bistriţa-Năsăud. „Ceea ce veţi vedea peste 20 de luni va fi una dintre cele  mai frumoase săli polivalente din România, dacă nu cea mai frumoasă. Şi nu pot decât să mă bucur că noi, această frumoasă echipă, am îndeplinit acest obiectiv”, a adăugat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

          Primarul Ovidiu Creţu a ţinut să puncteze faptul că în urmă cu 12 ani, când în zonă se prevedea „doar un viitor pastoral” şi a pus pe hârtie o viziune, multă lume a spus că „sunt vise”, că trebuie foarte mulţi bani şi că nu se vor putea reliza vreodată aceste obiective. „Banii au început să vină, la început au mers în alte părţi nu şi în direcţia Bistriţei. Au fost alte guverne care aveau alte priorităţi, dar datorită conjuncturii politice, cu Guvern PSD, în care am avut un vicepremier, un preşedinte al Consiliului Judeţean care era interesat în dezvoltarea aceasta şi nu cum a fost celălalt, care era interesat să-l transformăm în păşune, lucrurile încep să prindă viaţă. Baza pe care o are Bistriţa, de 270 de hectare nu mai există în alt oraş din România, aproape de oraş şi totodată liber şi construibil. Noi vom demara construcţia Aquapark-ului cu banii noştri, unde suntem în licitaţie acum, vom perfecţiona pârtia de schi. Se va construi Muzeul Satului, avem Parcul Deondrologic de 8 hectare care este licitat, iar un alt parc, cel al Clubului Lions va fi unul mai special, care să conserve natura. Iată că prinde viaţă ceea ce avem aici şi nu a fost simplu, inclusiv luptele pe care le-am avut cu opozanţii din Consiliul Local din 2009, apoi cu unităţile militare. Sunt realizări care vor marca Bistriţa şi o vor pune pe o hartă specială a sportului şi agrementului”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.

 

Construcții efective:

- Corp clădire Sală Polivalentă (7.350 mp);

- Pistă de atletism (132.5 m lungime);

- Teren de handbal (exterior)

- Teren de Tenis (exterior)

- Teren de baschet (exterior)

Cifre importante:

- 475 locuri de parcare auto și 10 locuri de parcare autocare

- 2.675 locuri în Sală (inclusiv tribuna retractabilă de 640 de locuri);

- Pentru concerte: 5.015 locuri (2.675 în tribune și 2.340 pe teren);

- Suprafața întregului complex: 30.166 mp (3 hectare)

 

Comentarii

18/10/19 16:48
Vizitator

O veche zicală românească spune:”Un prost aruncă o piatră-n baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată”. Ideea tâmpită a mutării stadionului municipal din Bistrita apartine viceprimarului Cristian Niculae, care s-a molipsit de la Cretu, cel care suferă de boala mutării statuilor. Motivul halucinant invocat de viceprimar era acela de extindere a Parcului Municipal in locul stadionului. Viceprimarul face pe prostul uitând că există un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a parcului. Prin urmare, nu-i nevoie sa darame stadionul ca sa mareasca parcul. Este necesar doar sa se respecte hotararea de Consiliul Local adoptata in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc. De asemenea si problema insuficientei locurilor de parcare in zona stadionului din parcul Municipal este una falsa, deoarece spectatorii ajung aici foarte usor pe jos. Chiar si marirea numarului de locuri de parcare este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de Piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Odata cu amenajarea strazii Codrisor s-ar putea obtine si un numar mare de locuri de parcare la poalele padurii. De aceea, mai important decat mutarea stadionului, edilii s-ar ocupa ca Bistrita sa aiba din nou o echipa de fotbal performanta. Prin urmare, stadionul trebuie sa ramana pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se afla in apropiere de zona centrala , astfel incat oamenii sa se poata deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si celebrul San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan ar putea fi demolat, conform DigiSport. Autoritățile din Milano și-ar dori, însă, restaurarea stadionului San Siro. Rămâne, așadar, ca cele două cluburi să demonstreze că această investiție masivă este benefică.
Apoi, n-are nici un rost ca Sala Polivalenta s-o faci la dracu-n praznic, pe pasunea din Unirea in loc sa o faci in oras, unde spectatorii pot ajunge mai usor chiar pe jos. O asemenea sala cu o capacitate generoasă, este mai potrivită in oras, fiind destinata pentru a găzdui cele mai variate evenimente, de la competitii sportive până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte. Spre exemplu, un potrivit pentru Sala Polivalenta ar putea fi langa Jandarmerie, pe locul fostului Proditerm, unde primaria dispune de 3 ha, dezvoltand astfel un punct de atractie intr-o zona destul de centrala a orasului. Asta nu inseamnă să se amenajeze complexul sportiv din Unirea care ar trebui sa includa doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului si sa fie conceput dupa modelul Parcului sportiv „Iuliu Hațieganu” din Cluj.
Iata cum definea marele profesor si medic Iuliu Hațieganu, rolul unui complex sportiv: “Parcul sportiv nu servește spectacolismului ci este școala adevăratei educatii fizice. Nu este un stadion unde 22 fac sport și 22000 privesc, ci vrea să inverseze aceste cifre, ca 22000 să facă exercitii și 22 să privească”.

19/10/19 16:22
vizitator

Motto:
"Prin incăpătânare omul inteligent nu devine mai inteligent decât este, dar prostul devine cu sigurantă mai prost".
(Lucian Blaga)
După aventura paguboasă cu pârtia de ski „Cocos” situată la cea mai joasă altitudine din România, construită cu 7 milioane de euro, bani din imprumuturi bancare si care a functionat iarna trecută aproximativ 2 săptămâni, din cauza conditiilor nefavorabile de producere a zăpezii artificiale, primarul Cretu s-a incăpătânat să mai facă pe dealul Cocos din Unirea si un parc de aventură care anul acesta s-a deschis în 29 iunie, insă după mai putin de o lună programul de functionare a fost redus la 3 zile pe săptămână din cauza lipsei de clienti. Motivul fiind depărtarea de oras.
Cu toate astea, Cretu si ciracii din jurul său nu au invătat nimic din aceste esecuri si se incăpătânează să mai investească alti bani intr-un proiect fără nici o perspectivă, in timp ce adevăratele priorotăti ale orasului au rămas nerezolvate .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5