A fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a heliportului de la Spitalul Judeţean. Radu Moldovan: E o investiţie de 1,5 milioane euro, din bugetul Consiliului Judeţean

Administratorul judeţului, Florin Moldovan, şi Marius Cojocaru, reprezentantul companiei Grup Construcţii Est SA (lider de asociere), au parafat contractul pentru proiectarea tehnică şi execuţia heliportului care va deservi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa – ec. Gabriel Lazany, directorul eonomic al Consiliului Judeţean – Teofil Cioarba.

          „Pentru mine este un moment foarte important. De ceva timp discutăm cu colegii mei, cu managementul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, încă de pe vremea domnului director Buta, de necesitatea construirii unui heliport pe spital. Atunci ne gândeam la varianta de a scurta timpii de transfer a bolnavilor aflaţi în situaţii limită, de la SJU Bistriţa către alte centre universitare. Bucuria mea este că astăzi am ajuns în situaţia în care, în urma găsirii sursei de finanţare, mai exact bugetul Consiliului Judeţean,  derulării licitaţiilor, pentru că abia la cea de-a doua licitaţie am avut ofertanţi, în urma evaluărilor şi întocmirii Raportului de evaluare a ofertelor să semnăm contractul pentru proiectare şi execuţie. Am ajuns în situaţia în care, în SJU Bistriţa au ajuns specialişti de renume şi acest heliport va fi folosit deja şi pentru preluarea altor bolnavi aflaţi în situaţii limită, în alte spitale, unde nu există specialişti sau dotările necesare pentru a fi trataţi”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

          Contractul de proiectare şi execuţie a fost adjudecat de asocierea Grup Construcţii Est SA din Iaşi şi SC ABC Development Aviation SRL din Bucureşti, valoarea fiind de aproximativ 1,5 milioane euro şi având o durată de 20 de luni din care două luni pentru proiectul tehnic şi 18 luni execuţie propriu-zisă.

         „Obiectul   contractului   constă   în   construcția   unui   heliport   pe   terasa spitalului în vederea asigurării transportului pacienților pe cale aeriană  cu   elicopterele   SMURD,   preluarea   acestora   și   dirijarea   în   cadrul funcțiunilor specifice compartimentului UPU. Acest   heliport   pe   terasa   superioară   a   spitalului   este   al   doilea   din România. Primul a fost construit la Oradea, iar Spitalul Universitar București are în plan construcția unui heliport similar”, a precizat Radu Moldovan. .

Construcția cuprinde înlocuirea acoperișului pe întreaga suprafață a spitalului; construcția   nouă   peste   etajul   5,   care   cuprinde   o   platformă; heliport, rampă acces lift existent, pasarelă acces lift și spațiu  tehnic şi un lift care va conecta Unitatea de Primiri Urgențe cu heliportul.

Preşedintele Consiliului Judeţean a menţionat că la Jibou se dă, tot astăzi,  în funcțiune o bază operațională pentru elicoptere, care va fi dotată cu un elicopter nou și va deservi județul Bistrița-Năsăud. Astfel, SJU Bistrița va fi deservit de două centre (Jibou și Târgu Mureș).

          Marius Cojocaru, administratorul firmei de construcţii, a mulţumit administraţiei judeţene pentru încrederea acordată în desemnarea ca executant, menţionând că va fi „o lucrare reprezentativă” şi pentru companie şi pentru judeţul Bistriţa-Năsăud. „Suntem pe un teren nou, provocator, sunt mândru că am semnat acest contract. Vreau să-l asigur pe domnul preşedinte că nu va dura 20 de luni. Nu putem da un termen pentru că nu ştim cum va fi vremea în această iarnă, însă interesul nostru este să terminăm lucrarea cât mai repede şi să ne luăm banii. Nu am nicio emoţie că lucrarea nu va fi gata cel puţin în termenul contractual. Avem 17 ani de activitate a firmei şi nu am ratat niciun obiectiv, toate lucrările au fost de calitate, toţi clienţii ne recomandă”, a precizat Marius Cojocaru.

          Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Gabriel Lazany, a punctat faptul că, din acest moment, Consiliul Judeţean şi-a îndeplinit misiunea, care va fi preluată de aparatul tehnic şi de constructor. „Vom avea grijă să oferim constructorului absolut toate zonele libere de acces pentru a-şi putea desfăşura lucrarea în condiţii optime şi cât mai rapid, pentru că şi interesul nostru este de a le oferi cetăţenilor heliport funcţional cât mai repede. Eu sunt optimist că finalizarea proiectului va fi într-un timp mult mai scurt, cred că, chiar dacă nu vom putea desfăşura lucrări fizice pe perioada iernii, vom putea face partea de aprovizionare cu echipamente şi utilajele necesare pentru dotarea şi punerea lui în funcţiune. Heliportul va fi în strânsă legătură cu serviciul de urgenţă, pe care sperăm să reuşim să-l finalizăm, să avem un constructor. Suntem la a doua procedură de achiziţie, pentru că prima nu a avut niciun ofertant”, a declarat Gabriel Lazany.  

***

În ceea ce priveşte extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe, se derulează a doua licitație, iar pentru secțiile externe ale SJU Bistriţa de pe str. Alba Iulia şi str. Ghinzii sunt în evaluare ofertele depuse de constructori.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5