A fost lansată a doua ediție a cărții Gheorghe Pașca-Viața și Jertfa, scrisă de preotul Vasile Rus din Nepos

Cu bucurie anunț apariția celei de a doua ediții a cărții mele: “Gheorghe Pașca- Viața și Jertfa”', o ediție revizuită și îmbogățită cu noi mărturii despre lupta moroșanului intrat în legendă. Mulțumesc  tuturor celor care m-au sprijinit în acest demers pentru a spune adevărul despre blestemățiile prin care regimul comunist s-a instaurat în țara noastră. Mulțumesc  domnului Emil Iugan care a sprijinit financiar această nouă ediție,toate cărțile tipărite au fost donate bibliotecilor,instituțiilor care cultivă memoria rezistenței anticomuniste și oamenilor care militează pentru rescrierea istoriei.Amintesc faptul că nu am dobândit nici un câștig material din tipărirea acestei cărți ci unul sufletesc pentru  ca astfel de blestemății să nu se mai repete în comunitățile noastre și în a noastră țară  iar drepturile la libertatea cuvântului și la proprietate să fie respectate !

Amintesc faptul că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a organizat în anii 2014 și 2017  două  acţiuni de investigaţii arheologice în cimitirul din oraşul Năsăud,județul Bistriţa-Năsăud.Acţiunea a prevăzut căutarea,identificarea şi deshumarea osemintelor ce aparţin lui Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus, victime ale Securităţii ucise prin împuşcare în urma unei confruntări armate desfăşurate în apropierea satului Bichigiu,județul Bistriţa-Năsăud.Acţiunea de deshumare a fost efectuată de o echipă specializată de arheologi şi istorici, coordonată de Gheorghe Petrov de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alături de care s-au aflat Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza.Din păcate nu s-au descoperit elemente care să presupună sau să indice prezența mormântului comun pe locul verificat. Există posibilitatea reală ca mormântul căutat să fi fost afectat, parțial sau chiar în întregime, de înhumările ce s-au practicat în perimetrul vizat în ultimele șase decenii.

În acest an Televiziunea Română realizează un film documentar despre lupta lui Gheorghe Pașca cu filmări de la buncărele de pe valea Bichigiului și mărturii culese de la martorii implicați direct în evenimentele din urmă cu 60 de ani.Pe valea Bichigiului Gheorghe Rus,vărul lui Gavrilă Rus va ridica o cruce de piatră în apropierea buncărului unde a avut loc ultima luptă din ziua de 5 februarie 1956.

Să nădăjduim că blestemățiile dictaturilor de orice fel nu se vor mai repeta in comunitățile noastre și în a noastră țară !

Preot Rus Vasile

Parohia Ortodoxă Nepos

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

09/05/21 20:09
Pop ioan

Buna aș fi interesat să cumpăr cartea , va multumesc

09/05/21 20:10
Pop ioan

0748229494 Nr pentru contact

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5