Forţa Civică reclamă proiectul de ordonanţă privind vânzarea terenurilor agricole

Preşedintele filialei judeţene a Forţei Civice, Gavrilă Urs, reclamă condiţiile în care pot fi vândute terenurile agricole, prevăzute într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. În cadrul unei conferinţe de presă, Urs a menţionat că Forţa Civică ia în calcul posibilitatea de a trimite o sesizare de neconstituţionalitate privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care reglementează tranzacţiile de terenuri agricole, pentru că regimul general al proprietăţii este de domeniul legii organice, aşa cum prevede şi Constituţia iar „un doctor în Drept” precum este premierul Victor Ponta ar fi trebuit să ştie acest lucru încă din anul II de facultate.
„Al doilea aspect grav pe care eu l-am sesizat în această Ordonanţă ţine de acea condiţie pentru viitorii cumpărători de terenuri, români, de a avea cel puţin cinci ani experienţă în domeniul agriculturii, pentru a putea achiziţiona un teren agricol. Acest lucru va descuraja enorm retragerea familiilor din mediul urban în mediul rural, pentru a iniţia diferite afaceri în agricultură de subzistenţă, pentru care există fonduri europene. Aceştia nu vor putea dovedi, după 20 de ani la oraş, că şi-ar putea deschide o microfermă. Va fi încă un impediment birocratic în defavoarea modernizării agriculturii româneşti”, a declarat Gavrilă Urs.
Potrivit liderului bistriţean al Forţei Civice, proiectul de act normativ îngrădeşte dreptul cetăţenilor comunitari de a achiziţiona terenuri agricole în România, asta în condiţiile în care Guvernul cere statelor membre UE drepturi egale pentru români. Gavrilă Urs a reclamat şi înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, prin desfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, autoritate care va trece din subordinea Ministerului Agriculturii în coordonarea primului-ministru. Nu în ultimul rând, Urs a amendat şi dreptul de preempţiune al statului român, întrebându-se retoric de unde va avea Guvernul bani pentru cumpărarea acelor parcele.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5