Fonduri pentru controlul integrat al poluării cu nutrienți. Investiţii şi modele de bună practică, prezentate primarilor

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat la Bistrița o dezbatere publică având ca temă analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării, precum și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri.

Dezbaterea face parte campania 2016 a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, caravana poposiond deja în mai multe oraţe din ţară.

Secretarul judeţului, Mica Oprea, primari, viceprimari, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, APM BN, SGA BN, APIA BN, OJFIR BN, studenţi, membri ai comunităţii academice au dat curs invitaţiei promotorilor proiectului de a participa la această întâlnire, în fapt un dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din județul Bistrița-Năsăud la sursele publice de finanţare a investițiilor din cadrul Directivei Nitraţi.

Ciprian Bodea – expert de mediu  şi Stela Andrei  - expert de finanţare au prezentat au prezentat oportunităţile pe care le oferă acest proiect pentru comunităţiloe locale, în vederea reducerii poluării cu nutrienţi.

Pentru perioada 2016-2022, proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.   În perioada 2016-2022 acțiunile proiectului vor susține în principal investiții ale unităților administrativ teritoriale destinate reducerii poluării cu nitrați concretizate prin: construcția de platforme de depozitare a gunoiului de grajd, stații de compostare a gunoiului de grajd și resturilor vegetale, precum și achiziția de echipamente necesare funcționării acestora; realizarea și îmbunătățirea unor sisteme de colectare și tratare a apelor uzate menajere; îmbunătățirea protecției corpurilor de apă susceptibile la poluarea cu nutrienți prin crearea de zone tampon, reabilitarea pășunilor, plantarea de perdele forestiere de protecție, împăduriri.

În perioada anterioară de finanţare, doar la Bistriţa Bârgăului are în implementare un proiect în acest domeniu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5