Fonduri… fără număr pentru dezvoltarea infrastructurii din Bistriţa-Năsăud

*peste 300 milioane lei pentru drumuri, alte 200 pentru reţele de apă, canalizare, grădiniţe şi şcoli

Sute de milioane de lei ar urma să curgă …prin Bistriţa-Năsăud, în investiţii derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.

Ministerul condus de Elena Udrea ne va pune asfalt de peste 311 milioane lei (fără TVA) pe 127 kilometri de drum judeţean şi communal, în prezent derulându-se pe SEAP procedura de achiziţie a elabărării proiectelor tehnice şi a lucrărilor de execuţie. Investiţiile derulate prin Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin credite stabilite conform O.U.G. 105/2010. Contractul ar urma să se deruleze în perioada 16 august 2011 - 31 decembrie 2019. Adică, durata prevăzută pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor solicitate este de trei ani, iar perioada de rambursare a creditului sau plata lucrărilor se va face în maximum şapte ani, dar nu mai târziu de 2020.

Managerul judeţului, Vasile Negruşeri, a prezentat ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, şi lista de proiecte cuprinse în acest PNDI – pe alte axe – respective alimentare cu apă, sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate, dar şi edificarea de grădiniţe, centre de îngrijire a copiilor, centre after school şi reabilitare şcoli în mediul rural.

Despre aceste investiţii, numai de bine. Adică, cele de infrastructură de apă/apă uzată au fost susţinute de primari şi proiectanţi în Comisia Tehnico-Economică de la MDRT, cele de îmbunătăţire a calităţii vieţii urmează să intre în evaluare. Şi în acest caz, plata lucărilor se va face tot până în 2020. Proiecte cu dedicaţie pentru firme de construcţii despuse să aştepte mult şi bine.

Scriptic, marii beneficiari sunt primarii Opoziţiei

Cele mai mari investiţii în sisteme de alimentare cu apă ar urma să se realizeze, potrivit datelor de la Consiliul Judeţean, în comunele Miceştii de Câmpie (aproximativ 21 milioane lei) şi Mărişelu (17,5 milioane lei), ambele cu primari liberali. Într-o altă comună comună liberală – Poiana Ilvei – ar urma să fie dezvoltat un proiect de extindere a reţelelor de apă, în valoare de 1,7 milioane lei. Pe listă mai figurează şi localităţile Ilva Mare şi Matei, ale PDL, Josenii Bârgăului, Milaş, Monor, Negrileşti şi Budeşti, cu primari PSD. Aşa, ca Opoziţia să nu mai ţipe că Guvernul împarte banii politic!

Proiectele de canalizare şi epurare a apelor uzate, în valoare totală de 110,59 milioane lei, ar urma să fie implementate în 13 unităţi administrative-teritoriale din Bistriţa-Năsăud. Dintre acestea, şapte sunt conduse de primari PDL – Budacu de Jos, Năsăud, Cetate, Matei, Nuşeni (19,8 milioane lei), Dumitra, Maieru, trei sunt ale PNL – Livezile (?), Poiana Ilvei şi Miceştii de Câmpie, iar trei sunt ai PSD – Josenii Bârgăului (?), Chiuza şi Şieuţ.

Pentru grădiniţe, şcoli şi centrele after school din 14 localităţi bistriţene, ministerul de resort ar urma să deconteze într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, peste 21 milioane lei. Astfel, pe lista transmisă la MDRT apare construcţia de grădiniţe la Şieuţ, Sânmihaiu de Câmpie, Josenii Bârgăului (Strâmba), Bistriţa-Bârgăului, Mărişelu, Feldru, Galaţii Bistriţei (Dipşa), Lechinţa (Vermeş).

La Nimigea, Monor, Lechinţa şi Budacu de Jos ar urma să se înfiinţeze centre after school, în timp ce la Şieu Odorhei (Coasta, Cristur Şieu, Şieu Odorhei) şi Zagra (Suplai) vor fi reabilitate şcolile. La Salva va fi construit un centru de îngrijire copii, probabil creşă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5