Folclorul muzical din Transilvania văzut de Constantin Arvinte

La Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj – Napoca a avut loc un eveniment cultural de prim rang, lansarea cărţii „Folclor muzical din Transilvania” realizată ce compozitorul, folcloristul, dirijorul şi omul de cultură Constantin Arvinte. Această lucrare a fost editată de Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Culturii Populare Cluj, director Tiberiu Groza şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud, director Nicolae Gălăţean. Este o fructificare a unei colaborări culturale foarte bune care există între cele două instituţii judeţene de cultură şi care se va concretiza şi în continuare prin apariţia câtorva lucrări valoroase din domeniul culturii populare. În cadrul acestei manifestări a luat cuvântul vorbind elogios despre această apariţie Tiberiu Groza directorul Centrului Judeţean de Conservare şi Valorificare a Culturii Populare Cluj, Adrian Ardelean directorul Centrului Cultural a judeţului Iaşi care a realizat şi un film documentar „Constantin Arvinte la 80 de ani”, Ştefan Cărăpăncianu etnomuzicolog, taragotistul Dumitru Fărcaş, Nicolae Gălăţean directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud şi Constantin Arvinte autorul lucrării „Folclor muzical din Transilvania”.

„O apariţie editorială de excepţie. O colecţie impresionantă de folclor muzical din Transilvania, în care cea mai mare pondere o au, spre mândria noastră, piesele din judeţul Bistriţa – Năsăud. Culese în anii 1979, 1991 şi 1999 de către maestrul Constantin Arvinte din zone diferite Sângeorz – Băi, Coşbuc, Ţagu, Budeşti, Teaca, Telciu, Lunca Ilvei, Miceştii de Câmpie, Leşu, Zagra, Şieuţ, Şieu, acest corpus muzical – coregrafic este o zestre de netăgăduit care, valorizată scenic, readuce în prim plan rezonanţele ancestrale ale cântecului şi jocului popular. E o bucurie aparte să întâlneşti pe aceste partituri numele unor rapsozi iluştrii şi ceteraşi vestiţi ca: Ion Sabadâş, Ionică Moldovan, Ion Ciobotaru, Toroskay Alexandru, Moldovan Alex, Sabin Deac, Todica Larion, Larion Marica. Un omagiu profesionist adus de către un mare compozitor, dirijor şi folclorist, Constantin Arvinte, folclorului muzical românesc”, afirmă scriitorul Ioan Pintea. „Folclorul muzical din judeţul Bistriţa – Năsăud a fost cercetat şi consemnat la începuturi de Bela Bartok socotit unul din primii folclorişti ai Transilvaniei şi de atunci mulţi alţi folclorişti şi etnomuzicologi, compozitori şi cântăreţi au mai venit şi cercetat ţinutul nostru plecând toţi cu un număr foarte mare de perle al cântecului popular vocal şi instrumental, lăsate de străbuni generaţiilor viitoare.

În urmă numai cu câţiva ani, o lucrare de o valoare deosebită de culegeri dar şi de prelucrare a minunatelor cântece din zona noastră a fost realizată de prof. univ. dr. Ioan Bocşa, iar acum ne e dat să ne bucurăm de această lucrare de excepţie care este „Folclor muzical din Transilvania” a lui Constantin Arvinte în care judeţul Bistriţa – Năsăud are cele mai multe cântece culese. De remarcat că această culegere Constantin Arvinte, care acum are 83 de ani, a realizat-o în anii tinereţii când activa la Ansamblul „Ciocârlia” din Bucureşti. Sunt convins, şi ştiu că judeţul Bistriţa – Năsăud are încă mult material muzical de-o valoare deosebită, piese de patrimoniu, care trebuie să fie descoperite şi adunate în volume de culegeri muzicale pentru a le lăsa moştenire urmaşilor noştrii”, ne-a spus profesorul Nicolae Gălăţean. Judeţul nostru a fost reprezentat de directorul CJC Nicolae Gălăţean şi şef serviciu Ioan Pintea, fiind prezenţi şi Florin Şomlea directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu naţional. La această manifestare culturală unde directorul Nicolae Gălăţean a rostit un frumos şi foarte apreciat cuvânt a participat un numeros public, oameni din presă, studiourile de televiziune din Cluj, reprezentanţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. În continuarea activităţii, ansamblul profesionist „Dor Transilvan” a susţinut un spectacol de o valoare deosebită în care un loc important l-a ocupat piesele şi prelucrările muzicale ale compozitorului Constantin Arvinte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5