Florile Marianei Pândaru

Volumul „Cartea florilor – The Book of Flowers” semnat de Mariana Pândaru, apărut sub egida a două edituri „Destine literare” din Montreal şi „Călăuza din Deva”, impresionează, în primul rând, prin modul în care este conceput, atrăgându-ţi privirea florile „daruri ale lui Dumnezeu pentru sufletul omului”, prezente prin imagini sugestive. O carte care are o largă circulaţie datorită variantei în limba engleză, semnată de Muguraş Maria Petrescu, cunoscută nu doar în ţară, ci şi în străinătate pentru traducerile sale, vizibile fiind legăturile cu revista „Lumină lină” din New York, condusă de scriitorul Theodor Damian.
Fiecare floare are propria poezie, dar şi propria imagine surprinsă de artistul fotograf Nicolae Jianu. În total 33 de flori sunt prezente în această carte. Ritmul poeziilor este unul alert, o odă a bucuriei, a vieţii care este întotdeauna în concurenţă cu timpul, natura, parte din viaţa umană, regenerându-se, an de an, prin frumuseţea acestor flori.
Cartea debutează cu poezia dedicată macului „Floarea somnului/ şi a viselor/ sângerie lumină/ în verdele câmpului/ ca un ochi lin/ şi totuşi fragil/ însufleţeşte peisajul”. În poezia Marianei Pândaru, floarea soarelui „se răsfaţă în lumina de vară”, crinul este „ca o trompetă de îngeri”, cireşul „scânteia tulburătoare a vieţii”, floarea de măr „o minune sub lumina amiezii”, panseluţa „ochi timid deschis înspre lume”, bujorii „frumuseţi imperiale”, narcisa „floarea norocului”, crizantema „floarea de aur”, placheta este o adevărată odă dedicată florilor, toate zugrăvite în culori vii, poeta fiind descoperită în versuri de o sensibilitate şi o delicateţă remarcabile.
Membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti, cu o prezenţă constantă în revistele literare, deţinătoare a numeroase premii, amintind aici premiul „Mihai Eminescu” pentru poezie şi premiul „Novalis” din Germania, Mariana Pândaru este directorul revistei „Ardealul literar”, revistă în care publică nume sonore ale ţării, fiind o continuatoare a demersului soţului domniei sale, Valeriu Bârgău. A publicat 16 volume de poezie, însemnări de călătorie, publicistică şi interviuri, fiind unul dintre cei mai activi scriitori hunedoreni. De Bistriţa este legată prin prezenţele constate din ultimii ani la evenimentele realizate de Societatea Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”, aducând mereu noutăţi prin apariţiile editoriale de la Editura „Călăuza v.b.” pe care o coordonează şi prin revista „Ardealul literar”.
Volumul „Cartea florilor” este dedicat, în primul rând, celor care iubesc viaţa şi sunt precum florile primăverii, mereu surâzători, cu dorinţa de a învinge vremurile prin lupta constantă a luminii.
Mariana Pândaru merită a fi citită cu această carte pentru a ne abate, preţ de aproape 100 de pagini, de la drumul stânjenitor al vieţii de zi cu zi pe o cărare în care sunt prezente toate florile lumii cu a lor parfum, oglindite prin versurile poetei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5