Floarea Varvari, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială nr. 4 Bistrița
Doamna învățătoare Floarea Ceuca, căsătorită Varvari, s-a născut în 19 ianuarie 1961 în comuna Coșbuc, de pe Valea Sălăuței, într-o familie de miner.
După primele 8 clase, frecventează cursurile Liceului Pedagogic din Năsăud, în prezent Colegiul Național ”George Coșbuc”, profil Pedagogic.
În anul 1993 termină Facultatea de Istorie. Lucrează în învățământ din 1980, adică de 43 de ani, instruind și educând generații foarte bune.
Parcursul ei a fost următorul:
Între 1980-1984 la Școala Generală Sângeorz-Băi;
Între 1984-1998 la Grădinița cu Program Prelungit nr. 4 din Bistrița;
În anul 1998 s-a fixat prin transfer în interesul învățământului la Școala Gimnazială nr. 4 unde lucrează și în prezent.
În urmă cu 41 de ani, adică în 1982 și-a unit destinul cu inginerul Sever Varvari, originar din Feldru. Iată, o căsătorie longevivă, din care a rezultat 2 fete cuminți și responsabile. Sunt licențiate amândouă și lucrează în Cluj.
Din mărturisirile unor colegi de breaslă și din ceea ce cunosc și eu, spun că este o învățătoare harnică, exigentă, organizată. Pune mare accent pe disciplina elevilor. Este discretă, curajoasă și corectă, după cum mărturisește colega ei Mariana Doboacă, cu sinceritate.
Doamna învățătoare Floarea Varvari este empatică și de ajutor. Îi place să-și îndrume colegii tineri în vederea perfecționării acestora. Este un Om pe care te poți baza în orice situație. Menționăm că are un frate la fel de serios, profesorul George Ceuca, care a condus destinele Școlii Gimnaziale din Telciu.
Domnul inginer Varvari Sever, soțul ei, a fost coleg cu soțul meu, inginer Vasile Prigon, la ICPE Bistrița și au colaborat foarte bine timp de mulți ani. Soțul meu îl aprecia și-l respecta pentru profesionalism și prietenie.
Felicitări acestei frumoase familii!
Iată ce-și amintește doamna profesoară Floarea Varvari din perioada de pregătire pentru examenul de Definitivat:
Citez:
”Cariera de dascăl diferă de multele cariere intelectuale pe care le cunoaştem, deoarece presupune o continuă interacțiune şi empatie. Relațiile sunt multiple, date de natura meseriei; de la permanenta legătură cu elevii, la relațiile cu familiile acestora. Consider că o relație specială este cea care se creează între cadrele didactice.
Relația pe care vreau să o aduc în atenție am păstrat-o în carul amintirilor încă de la debutul în profesie.
În urmă cu aproape 40 de ani, în etapa de pregătire pentru examenul de Definitivat, am avut onoarea să o întâlnesc pe Doamna Inspector, care răspundea de învățământul primar, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, respectiv pe doamna Maria Prigon. Întâlnirea a fost cu întregul grup de învățători, dar într-un cadru fără bariere ierarhice, stimulativ şi prietenesc. Expresia măi fetelor, spusă de doamna inspector era încurajatoare şi blândă, spusă cu un zâmbet larg, care prelua emoțiile şi îngrijorările noastre. De câte ori ne vizita, ca să vadă cum se desfăşoară pregătirea, era înconjurată de noi, învățătorii care ne pregăteam pentru primul examen din activitatea de cadre didactice, iar sfaturile profesionale erau completate de încurajări pentru viața de familie sau de tinere mămici.
Am înțeles atunci că funcțiile pot fi ocupate şi de oameni de omenie, care ştiu să empatizeze cu generația tânără şi să impună respect prin bunătate.
De-a lungul timpului, întâlnirile au devenit frecvente şi pline de pozitivismul caracteristic al doamnei Maria, care dăruia şi dăruieşte din optimismul şi energia cu care s-a făcut remarcată încă de la prima întâlnire.
Sănătate multă, Doamna inspector, Doamna învățătoare, Doamna Maria! ”
Floarea Varvari
Adaugă comentariu nou