O carte de excepţie

Flavia Teoc – Limbajul poeziei scaldice

Originară din satul cu nume de rugă (Chiraleş), scriitoarea Flavia Teoc ne bucură încă o dată cu o carte – cercetare cu totul specială. Este vorba despre recenta apariţie „Limbajul poeziei scaldice”, rod al unei cercetări cu totul deosebite.

          Absolventă a Facultăţii de Istorie-Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu un masterat în filozofia culturii, membră a Uniunii Scriitorilor – Filiala Cluj, Flavia Teoc este o prezenţă importantă în peisajul literar al ţării. A publicat atât proză cât şi versuri, printre care: „Înzeire” – versuri, „Braţul pierdut” – versuri, „Cronograf” – versuri (volum antologic), „Kyrie Lex” – proză, „Calendar românesc în 12 cronici şi o precuvântare” – publicistică etc. De asemenea, a publicat numeroase studii în reviste de specialitate. În prezent, este profesoară în Copenhaga.

          Neuitându-şi şi preţuind cu totul special zona de unde îşi are rădăcinile, în romanul „Kyrie Lex”, debutul în roman al poetei, are trimiteri spre locul unde în urmă cu aproape 1000 ani, respectiv în anul 1068, s-a scris o pagină de istorie. Este un roman palpitant despre istoria unor învinşi care au rămas pe loc, transformând înfrângerea în victorie prin supravieţuire. Este vorba despre bătălia de la Cserhalom din anul mai sus menţionat.

          Recenta apariţie a Flaviei Teoc reprezintă un comentariu la Tratatul de poetică „Limbajul poeziei”, capitolul al II-lea al vastei opere Edda în proză alcătuită în secolul al XIII-lea de învăţatul islandez Snorri Sturluson. „Iniţiată cu cinci ani în urmă, afirmă autoarea, ca parte a unui proiect doctoral, prima intenţie legată de această cercetare a fost aceea de a alcătui un dicţionar de metafore Kenning care să investigheze procesele semantice articulate în metaforele Kenning din poemele scaldice....”.

          Cartea de faţă, spune Mircea Borcilă, furnizează, fără îndoială, o autentică şi îndrăznesc să spun nesperată revelaţie în orizontul nostru cultural actual. Eminenta poetă şi prozatoare Flavia Teoc ne oferă aici surpriza unui prim şi impresionant rod, dintr-o cercetare de mare anvergură întreprinsă de mai mulţi ani cu o neobişnuită sete ştiinţifică în bibliotecile unor mari universităţi europene (în special Roskilde şi Copenhaga, cu năzuinţa pasionată de a pătrunde şi dezvălui comprehensiv profilul auroral al viziunii lumii în spiritualitatea nordului medieval).

          Semnalăm, aşadar, apariţia unei cărţi de excepţie a conjudeţenei noastre şi aşteptăm, poate, şi o lansare de carte în judeţul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5