Întâmplări cu miez

Fiul temutului Lavrenti Beria povesteşte.... (11)

Am lăsat cu bună ştiinţă câteva dintre cele mai şocante lucruri pentru ziua de azi, cu care vom încheia acest periplu straniu.

Preşedintele SUA- Franklin Delano Roosevelt avea o mare admiraţie faţă de Stalin, care, la rândul său, ca-n iubirile de telenovelă, admirase la rândul lui pe Hitler, alt criminal ce-i semăna. La Teheran, înainte de conferinţa tripartită –Rusia, SUA şi Anglia- de teama agenţilor germani care puseseră de-un complot pentru asasinarea acestora, Roosevelt s-a cazat la ambasada sovietică. S-a observat atât la Teheran, cât şi la Yalta, că Roosevelt a căutat să-l pună mereu în dificultate pe reprezentantul britanic, premierul Whinston Churchill. La Teheran, Roosevelt a avut câteva întâlniri „face to face” cu Stalin, plus un interpret rus- Valentin Berejkov.

Fiul lui Beria, care şi el răspundea de rezumatul a ceea ce se auzea în microfoanele cu care era împânzită camera lui Roosevelt- mărturiseşte că translatorul rus Berejkov a stat năuc de uimire când a auzit că Statele Unite nu se vor opune unei acţiuni sovietice de distrugere a Imperiului colonial britanic.Aceasta ar fi fost în interesul Americii, gata să-i ia locul (idem, pag 148).

Când Roosevelt a murit, spre finele războiului mondial, adică în 1945, Stalin a fost sigur că nu a murit în mod firesc, ci a fost asasinat. El i-a cerut mereu lui Beria, şef al poliţiei secrete staliniene să-i dea detalii . „El declara că dacă Roosevelt n-ar fi murit, Uniunea Sovietică ar fi cucerit întreaga Europă, iar America nu ar fi mişcat nici măcar un deget împotriva celor patru sute de divizii ale Armatei Roşii!

Opinia publică americană a fost profund şocată când ziaristul David Brinkley a făcut publice la televiziune două telegrame cifrate, schimbate de Roosevelt şi Stalin ăn 1944. În prima, Preşedintele SUA scria lui Stalin: ”După cum ştiţi, sunt în campanie electorală pentru cel de al patrulea mandat de preşedinte al SUA. Ar fi extrem de jenant pentru mine dacă ar transpira în presă ceva din natura convorbirilor noastre de la Teheran. Roosevelt.”

Acestei telegrame Stalin i-a răspuns: ”Domnule Preşedinte. Confirm primirea telegramei Dumneavoastră şi vă comunic măsurile luate aici: stenogramele convorbirilor noastre au fost arse, iar translatorul nostru împuşcat. Stalin”

adaptare şi prelucrare,

prof. Vasile Găurean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5