Finanţările europene şi guvernamentale la Bistriţa Bârgăului. Punct şi de la capăt

La Bistriţa Bârgâului, un proiect se încheie, iar altul stă să debuteze, fie că e vorba de finanţări europene, guvernamentale sau locale. În paralel, autorităţile locale au pregătite studii şi documentaţii tehnice pentru exerciţiul financiar 2014-2020, pentru că, deşi au fost realizate foarte multe obiective de investiţii, întotdeauna mai este de făcut ceva. Asta numai dacă ne gândim că Primăria Bistriţa Bârgăului administrează o reţea de 110 kilometri de drumuri de interes local şi alţi 64 kilometri de drumuri forestiere.

Nouă kilometri de drumuri forestiere, modernizaţi în folosul a peste 400 de familii
Proiectul derulat prin Măsura 125, în valoare de 1,5 milioane de euro, nu a însemnat doar modenizarea a 9 kilometri de drum forestier, ci un plus de confort pentru locuitorii zonei. Lucrările - asfaltarea a trei kilometri pe Blidereasa şi Pietroasa de Jos şi şase kilometri de drum pietruit, plus şansţuri betonate şi 9 poduri betonate - au fost recepţionate la finele anului 2013.
„Aceste drumuri forestiere deservesc circa 400 de familii, pe lângă utilitatea economică şi cea turistică. Noi avem pregătite studii de fezabilitate pentru toate drumurile şi străzile localităţii, aşteptăm sesiunile de depunere a cererilor, astfel încât să putem accesa finanţări europene”, declară primarul Vasile Laba.
De altfel, un sprijin destul de consistent vine de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Programului naţional de dezvoltare locală, finanţat în baza OUG 28/2013.
“De la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publuce beneficiem de o finanţare de 500.000 lei, în cadrul Subprogramului “Modernizarea satului românesc”. Este vorba despre modernizarea străzii Principale Pietroasa, cu o lungime de 7,6 kilometri. Proiectul a început pe HG 157/1997. Anul acesta reuşim să mai asfaltăm circa un kilometru, şi mai rămân 3,8 kilometri, plus şanţuri şi rigole”, explică edilul bârgăuan.

Centrul de informare turistică va fi recepţionat în două săptămâni
Imobilul care găzduieşte Centrul de informare turistică - din centrul comunei - a fost finalizat încă de la începutul anului. Între timp, au ajuns echipamentele, şi anume panoul electronic, calculatoare etc., trebuie instalat soft-ul. Proiectul implementat prin Măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice, în valoare de circa 620.000 lei, va fi recepţionat în prima jumătate a lunii iunie.
“Primăria Bistriţa Bârgăului va scoate la concurs două posturi, personalul urmând să deservească acest Centru de informare turistică. Cei care vor dori să viziteze obiectivele turistice din Bistriţa Bârgăului vor putea accesa de aici informaţii utile. Noi ne-am gândit să prezentăm turiştilor şi ofertele de cazare, de campare”, spune Vasile Laba.
Iar la Bistriţa Bârgăului, oportunităţile pentru turişti sunt multe, fie că ne referim la Colibiţa, fie la treasee turistice şi, nu în ultimul rând, cele patru arii protejate de interes naţional - Valea Repedea, Tăul Zânelor, Cheile Bistriţei Ardelene şi Stâncile Tătarului.

***
Un alt centru de informare va fi amplasat la Stegea (în zona Coloniei), edificarea acestuia fiind realizată prin intermediul unui alt proiect, tot cu finanţare europeană. În fapt, este vorba de “Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii în situl de importanţă comunitară Cuşma”, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, în valoare de aproximativ 4,2 milioane lei.
Asociaţia Proprietarilor de Pădure din comuna Bistriţa Bârgăului – Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului este custode al sitului Natura 2000 Cuşma, în care sunt incluse şi 9 arii protejate de interes naţional, fapt care îi dă o valoarea deosebită din punct de vedere al biodiversităţii.
În cadrul proiectului va fi realizat şi aprobat Planul de management al sitului Cuşma, plecând de la studii de teren cu privire la biodiversitate – inventarului habitatelor, florei si faunei. De asemenea, vor fi organizate cursuri de pregătire profesională pentru 30 de silvicultori, angajaţi ai Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului, se va realiza un sistem informatic GIS pare să permită gestionarea patrimoniului natural din cadrul sitului Natura 2000. Nu în ultimul rând, vor avea loc campanii de informare, conştientizare a populaţiei pe această temă.

Grija faţă de resursele naturale se întoarce la comunitate!
Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului a finalizat campania de împădurire programată pentru primăvara acestui an. Lucrări de împăduriri s-au desfăşurat pe o suprafaţă de circa 26,4 hectare, pe alte 25 hectare realizându-se completări.
„Noi avem o pepinieră proprie la Stegea, pe care se produc puieţii forestieri necesari pentru lucrările de împăduriri efectuate în pădurile comunale, dar şi pentru comercializare către alţi beneficiari. Este vorba despre 110.000 puieţi. Investim în această resursă, în pădure, pentru că întreaga comunitatea beneficiază de pe urma ei. Anual, fără inevestiţiile noastre, fără cheltuielile de salarizare, întreţinere etc., avem un profit de peste 8 miliarde lei vechi, bani care sunt direcţionaţi în proiecte locale”, argumentează primarul.
Nu în ultimul rând, a fost finalizată şi investiţia la Centrul de incubaţie - păstrăvărie din localitate, 60% din fonduri fiind asigurate prin OS Bistriţa Bârgăului, iar 40% din fonduri de un partener privat. În medie, anual se pot produce câteva sute de mii de puiet de păstrăv, care va fi scos la vânzare, dar va fi folosit şi pentru popularea apelor d emunte din zonă, inclusive în lacul de acumulare de la Colibiţa.

Cereri de finanţare pentru un bloc ANL şi cămin cultural

Primăria Bistriţa Bârgăului a reactulizat documentaţia pentru reabilitarea Căminului Cultural, investiţie estimată la circa 2,3 milioane lei. Proiectul a fost declarat eligibil de Compania Naţională de Investiţii, dar, din varii motive, nu a fost prins şi la finanţare. Poate acum autorităţile locale vor reuşi să-i convingă pe cei de la Bucureşti de necesitatea susţinerii financiare a unui astfel de obiectiv.
Promisiuni sunt şi pentru construirea unui bloc destinat tinerilor sub 35 ani, prin programul derulat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Potrivit primarului Vasile Laba, sunt foarte multe solicitări pentru locuinţe, ar fi nevoie chiar de două imobile.

***
Autorităţile locale aşteaptă o veste bună şi pentru un proiect de reabilitare a infrastructurii şcolare, cu finanţare europeană. Primăria Bistriţa Bârgăului a depus o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 (POR), Axa 3, Domeniul Major de intervenție 3.4 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Este vorba despre finalizarea lucrărilor la Şcoala Gimnazială nr. 1, clasele V-VIII, proiect început în 2009 cu bani de la Guvern. Vestea bună s-ar traduce într-o finanţare de 430.000 lei.
Şi când ne gândim …comuna Bistriţa Bârgăului a fost prima localitate rurală care a beneficiat de finanţare prin Programul Operaţional Regional în Transilvania de Nord, pe aceeaşi “Axă” şi “domeniu major de intervenţie”, atunci când a modernizat Şcoala generală nr. 2 cu clasele I-VIII.
Punct şi de la capăt în proiectele europene…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5