File de istorie, la distanță de 60 ani

Dragoş Hârjoabă

            În urma dezbaterilor de la minister privind cota de intervenție la carnivorele mari am fost întrebat de mulți oameni de ce cred eu că nu a venit doamna ministru la dezbateri. Ei bine, așa cum am susținut atunci susțin și acum: pentru că jocurile erau deja făcute. Deși pare greu de crezut, marile decizii rar se iau în parlament sau în ședințe publice. Marile decizii se iau la un pahar de vin, la o șuetă, în locurile unde oamenii sunt relaxați și nu trebuie să dea socoteală celor din jur. Atât de mult hulita vânătoare a contribuit acum 60 ani la o mare realizare din istoria noastră. Unul din cei doi lideri ai planetei din acea perioadă a fost invitat la o vânătoare în România, mai exact la Dealul Negru în Bistrița-Năsăud. Ei bine, Nichita Serveievici Hrusciov, președintele de atunci al URSS, a fost invitat de Gheorghe Gheorghiu-Dej la o vânătoare de urși. Avem consemnate aceste fapte în diverse cărți, pornind de la Constantin Dominic – O jumătate de secol de vânătoare în Carpații României, Dr. Vadim NESTEROV. Magazin istoric nr.2/1994 Armata roşie şi vânătoarea și până la mărturiile ambasadorului Olandei de atunci, C.M. Hanswlick De Jonge. Ce este uimitor e că în urma vânătorii organizate în 1957 în care 2 trofee de medalie de aur au fost împușcate de liderul rus, acesta a vrut să facă ceva pentru România. A întrebat ce pot face pentru această țară? În acel moment Dej a jucat cartea cea mare, i-a cerut liderului sovietic retragerea Armatei Roșii din țară, ceea ce s-a și întâmplat ulterior în 1958, deși la acel moment această cerere părea imposibilă. Daca liderii nu au avut greutate, dacă nimeni nu conta atunci în fața celui care conducea estul Europei, singurul argument a fost vânătoarea. Ursul vânat a scos 35.000 soldați ruși din țară. Românii de atunci care încă mai trăiesc pot povesti abuzurile pe care făceau rușii în țara noastră. Ursul pe care liderii de acum al țării vor să îl arunce la gunoi să îl mănânce viermii. Cota de intervenție pe care vrea să o dea acum ministerul presupune ca cineva de specialitate, nu știm cine e acel cineva să împuște ursul și să plătească la Protan arderea lui. Acest proiect se traduce cam așa: ursul nu valorează nimic, hai să îl aruncăm. Dragi conducători, legile nu se dau la emoții, legile se dau în interesul țării. Legile se dau cu specialiști! Nu ești în stare să lucrezi în interesul țării, retrage-te cât încă nu ai făcut mai mult rău! Mă întreb cum ar fi arătat istoria noastră dacă la acel moment Dej i-ar fi cerut lui Hrusciov să protejeze ursul și să blameze vânătoarea sau să arunce urșii ăia doi la gunoi? Sau cum ar fi arătat istoria noastră dacă un oarecare agent green si wwf ar fi oprit partida de vânătoare exact înainte să tragă rusul în urs? Poate că acum vorbeam toți rusă și nimeni nu ar fi avut curajul să scrie ce scriu acum.

            Interesant este că 60 de ani mai târziu asta se întâmplă. Datorită presiunilor făcute din exterior de aceste aspiratoare de fonduri, trădătorii de țară au reușit să sensibilizeze publicul profan și să blameze vânătoarea, mai mult decât atât, in setea de bani atât de acută să reușească să convingă și incompetenții din minister că este absolut urgent să facă ei evaluări, analize și să protejeze ei munca de zeci de ani a vânătorilor. wwf a protejat ursul în Austria. L-a protejat atât de bine încât în 2011 ursul a fost declarat extins acolo. La o vânătoare la Dealul Negru pe vremea când fondul era administrat de Romsilva, câțiva austrieci  au afirmat: să nu cumva să protejați ursul, pentru că la noi de când l-au protejat a dispărut. Acum se vrea ca wwf să facă la fel și cu noi, iar prostimea e atât de ușor de manipulat încât le dă dreptate. Cum să faci așa ceva? E ca și cum i-am pune pe cei care latră mai tare să facă o operație pe cord deschis. Hei, lume, trezirea!!! Voi v-ați lăsa operați de ei? Ați putea spune că renunțati la toți doctorii cu ani grei de studii și practică medicală ca să vă opereze ăștia? Toată lumea, marea majoritate mâncătoare de carne aruncă cu noroi în partidele de vânătoare organizate de Țiriac la Balc, dar nici unul dintre ei nu are măcar un pic de coloană vertebrală să realizeze că nu fac toate frunzele lui Udrea ca brand de țară cât contribuie vânătoarea aceea la imaginea țării. Câți dintre cei care vociferați din spatele tastaturii mergeți în mod constant să duceți hrană animalelor în pădure? Câți dintre voi cei care stați la bloc și vă dați ecologiști aveți soluții concrete? E ușor să îi spui țăranului să își pună gard electric sau să își facă garduri impenetrabile,  dar îi dai tu banii necesari? Nu, că te duci la kaufland să îți cumperi gratare să le faci la marginea pădurii pe care o iubești. Să ia statul măsuri! Ce măsuri să ia statul că nu avem bani de drumuri și canalizări, nu avem reciclare adevărată a deșurilor, nu avem sistem medical și tu urli din spatele tastaturii că să se facă! Hai și fă tu dacă poți. Hai tu inteligentule și fă ceea ce fac cateva zeci de mii de pasionați. Nu vii? Atunci la ce urli? Eu, Dragoș vorbesc în numele unor români de buna credință, care nu ne-am pierdut simțul proprietății și care nu numai că vrem binele țării, ci chiar punem umărul. Oameni cu care mă întâlnesc și vorbesc zilnic, specialiști și pasionați care vin cu argumente, nu cu vise iluzorii. Nu pot să nu mă gândesc la discursul lui Coposu din 1 decembrie 1990 de la Alba Iulia. (

) Aceiași mulțime de azi la fel de ușor de manipulat huiduia una dintre cele mai mari personalități ale istoriei noastre.  În același timp, tot Coposu invitat de Margaret Thatcher și partidul conservator al Marii Britanii primea aplauze după aplauze. (

) dar așa cum spunea poetul francez George Brassens, „ca să înțelegi că ești prost trebuie totuși să îți meargă mintea”.

            Nu mă adresez mulțimii, ea este mereu ușor de manipulat, mă adresez vouă falși iubitori de natură și de țară, gen agent green și cei ca el, români care la bază au intrat cu bună credință și cu sufletul curat în aceste proiecte crezând că fac bine ceea ce fac : Vă simțiți bine că vă bateți joc de țara asta? Acum nu mai puteți să spuneți că nu știți adevărul și dedesubturile a ceea ce faceți, banul v-a schimbat și pe voi enorm, dar seara când sunteți voi singuri cu conștiința voastră, aveți curajul să vă mai uitați în oglindă? Și în final aș dori să mă adresez doamnei ministru: cât de bine sunteți plătită doamna ministru ca să vă bateți joc de țara asta și de poporul ei? La 60 ani de la momentul în care vânătoarea a scos Armata Roșie din țară, dumneavoastră scrieți istoria trădării de țară. Să vă fie rușine! Si dumneavoastră, și ție agent green și celor ca voi! Să vă fie rușine că speculați emoțiile oamenilor pentru a vă vinde și a vă trăda țara!

            Vânătoarea ursului a cântărit acum 60 ani mai mult decât toți liderii țării la un loc. Acum ați coborât ursul la nivelul câinelui vagabond. Să nu uităm că nici problema maidanezilor nu a rezolvat-o nici un ong, și să nu uităm că wwf a ajutat Austria să rămână fără nici un urs!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5