FESTIVALUL ”LIVIU REBREANU”

Anul acesta se împlinesc treisprezece ani, de când la Bistrița se desfășoară Festivalul ”Liviu Rebreanu”. Ediția 2017 a manifestării, 26 noiembrie – 1 decembrie , a debutat la Palatul Culturii, cu un Simpozion pe tema ”Liviu Rebreanu, personalitate a culturii naționale și internaționale”. Au prezentat conferințe, profesor, Antonia Bodea ( Cluj ), ”Liviu Rebreanu, profil din spiritul meleagurilor bistrițene”, care a vorbit despre măreția din opere, despre romanele lui Rebreanu, care sunt epopei ( mai ales ”Ion” ) , reprezintă lumi, și profesor, Anca Sîrghie, ”Actualitatea și inactualitatea romanului Gorila”, pornind de la citatul ”Nu, zău, m-ați amețit cu atâta politică!” și demonstrând că nu doar Caragiale poate fi actual, dar și un roman despre politică, scris în 1938, conține aproximativ aceleași situații, crize, ca cele din lumea pe care o trăim.
Scriitorul Dorel Cosma a vorbit despre începuturile acestui Festival, împreună cu Cornel Udrea, la început fiind numai de teatru iar, pe parcurs, completându-se cu literatură, atât de potrivită și bine reprezentată până în acest moment. De-a lungul anilor, au fost activități diverse, cum ar fi Concursul de Creație ”Conexiuni”, Suplimentul ”Thalia”, dialogul artelor scriitori – actori.
În prima parte a întâlnirii, activitatea s-a desfășurat în Sala cu Oglinzi a Palatului Culturii, iar moderatori au fost Menuț Maximinian și Zorin Diaconescu. În partea a doua, evenimentul s-a mutat în Foaier, unde au fost prezentate edituri, cu oferte de carte: ”Alexandria Publishing House” și Librăriile ”Alexandria”, reprezentate de Cezar Petru Căilean, Nosa Nostra, prin Marin Ecedi, și ”Charmides”, prin Adriana Rodica Barna. Toți cei trei reprezentanți au primit Diplome de Excelență din partea Managerului Palatului Culturii, prof. dr. Dorel Cosma.
A urmat o dublă lansare de carte. Autorul Ovidiu Scridon și-a prezentat două cărți, recent apărute, ”Portretul unui gând” și ”Tu ce-ai făcut azi?”, din care au fost citite poezii sensibile, romantice, melancolice, pline de dor și amintiri, potrivite anotimpului de-afară, o toamnă întârziată. Poeziile au fost bine primite, aplaudate, cu atât mai mult cu cât Ovidiu Scridon cântă și la chitară și a interpretat două piese, pe versuri proprii, de pe un CD, prezentat și recomandat călduros. Momentul a încheiat frumos partea de literatură din prima zi a Festivalului.
Au participat scriitori deja sosiți la Bistrița, din Italia, din Israel. De la Cluj, de la Deva, de la Sibiu, de la Vaslui, de la Vâlcea. În zilele următoare, sunt așteptate delegațiile culturale din Franța și Germania, care sunt așteptate cu mult interes de către scriitorii de la ”Conexiuni”, prezenți în număr mare la programul anunțat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5