Festivalul Internaţional de Teatru şi Literatură, sub semnul artei

La Galeriile „Casa cu Lei” din Bistriţa a avut loc vernisajul expoziţiei de caricaturi a artiştilor plastici Marian Avramescu şi Lucian Dobârtă. O surpriză plăcută pentru toţi scriitorii prezenţi a fost aceea de a primi din partea celor doi artişti, două portete, două viziuni pe paliere diferite ale artei. De altfel, Palatul Culturii pregăteşte un volum în care aceste portrete, împreună cu poeziile scriitorilor de la Festival, vor fi prezente. Moderator al întâlnirii şi responsabil umoristic a fost scriitorul Cornel Udrea. Au urmat apoi comunicări, dezbateri, lansări de carte, pe tema „Literatură şi teatru”, unde au avut intervenţii dl. Pop Aurel din Satu Mare, Editura „Citadela” şi revista „Mărturii literare”, pe care domnia sa le-a prezentat cu aplicaţie, apoi au opinat favorabil despre festival şi iniţiatorul său, prof.dr. Dorel Cosma, Hava Pinhas Cohen din Israel şi dl. Afif Shlewet, Rushdi Al. Modi din Israel, poetul Joel Conte din Franţa, Antonia Bodea din Cluj, pr.protopop ortodox de Bistriţa – Vidican Alexandru, George Precub – Sibiu, Bogdan Cioabă – regizor Teatrul Al. Davila Piteşti, Mesut Senol şi Ezra Alkan – Turcia, Mircea M. Ionescu şi Iulia Paţiu din Bistriţa. Moderatorul acestor comunicări a fost scriitorul Menuţ Maximinian, director al cotidianului „Răsunetul”.
La Palatul Culturii, în sala „Al. Misiuga”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Al. Misiuga” din Bistriţa a prezentat piesa pentru copii „Punguţa cu doi bani, în regia d-nei Cornelia Apostol, având în distribuţie pe: Adrian Pop, Cornelia Vrasmaş, Cornelia Apostol, Dana Muscar, Elena Pop, Susana Marişca, Florina Vlaşin, Dan Buta, Mariana Râpan şi Iulia Bechiş.
La Galeriile „Casa cu lei”, la finalul evenimentului, cei doi caricaturişti au oferit participanţilor operele cu chipul desenat al acestora. În aceleaşi săli, participanţii au admirat pe simeze aceleaşi lucrări caricaturale, cu participanţii la festival.
În Sala Mare de spectacole a Palatului Culturii, cu o sală plină, bistriţenii au putut viziona un spectacol de excepţie, cu o piesă clasică - „Omul cu mârţoaga”, de George Ciprian. Regia spectacolului aparţine lui Dan Tudor, iar în distribuţie au fost actori renumiţi ai teatrelor bucureştene: Dan Tudor, Marius Bodochi, Ana Ioana Macaria, Dragoş Ionescu, Afrodita Androne, Tudorel Filimon, Orodel Olaru şi Andrei Duban. Povestea piesei este pe cât de simplă, pe atât de amuzantă. Arhivarul Chirică, interpretat de Dan Tudor, este un împătimit al curselor de cai.
Această pasiune îl face să cumpere o mârțoagă și să piardă în urma pariurilor făcute, nu numai banii dar și încrederea propriei soții (Ana Ioana Macaria), care îl părăsește și pleacă împreună cu un fost prieten Nichita (Marius Bodochi), dar și încrederea tuturor celor de care într-un fel sau altul depinde soarta sa și a copiilor săi: directorul şcolii (Tudorel Filimon), proprietarul calului (Andrei Duban) și inspectorul general (Orodel Olaru). Singurii oameni care îi rămân alături sunt: Varlam, cel mai devotat prieten (Dragoş Ionescu) și Fira servitoarea (Afrodita Androne).Finalul spectacolului este cuceritor! Gloaba cumpărată de Chirică ajunge să câștige la curse, Chirică se îmbogățește, iar celelalte personaje încearcă să-i intre în grații. Farmecul deosebit al interpretării actorilor, comicul absurd dar și de situație al autorului George Ciprian, precum și rafinatul desen regizoral fac din "Omul cu mârțoaga" un spectacol încântător, un motiv minunat de a veni la teatru. O comedie clasică românească, un amestec de satiră, idealism și gravitate.
Ziua a treia a festivalului s-a încheiat cu o serată de socializare a participanţilor, scriitori, actori, regizori şi programe artistice oferite de formaţiile Palatului Culturii din Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5