Festin cu picanterii vânătorești la Băile Figa

Printre bucătari, vicele de la CJ și primarul din Lechința

Ca niciodată de strânsă, conformă anticipărilor, așa a fost, din punctul de vedere al juriului, ediția a patra a competiției culinare de tip popular “Vânătoarea la ceaun”, eveniment inclus în programul “Zilelor orașului Beclean” și petrecut duminică în ambianța pitorească a Băilor Figa. Provenind din opt județe ale țării (Harghita Suceava, Cluj, Mureș, Maramureș, Neamț, Sălaj și Bistrița-Năsăud), douăsprezece echipe de bucătari - între care, vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Pugna, care a condus “Bistrița multicultural” și primarul din Lechința, Romeo Florian, șeful grupei “Artemis” din Lechința - s-au întrecut în prepararea sosului de vânat la ceaun, într-o încântare gastronomică unde diferențele s-au făcut, acolo unde a fost posibil, la nivel de zecimi. Câștigători au fost, așadar, cu toții, după cum sublinia președfintele Festivalului, Sorin Gârjan, cu pălăria scoasă în fața tuturor participanților. Asezonată cu țuică (chiar și din plante de Budurleni) și vin, cu sosuri de coacăze, afine și cireșe dulci-amărui, oferta gastronomică a făcut deliciul degustătorilor, epatând prin diversitate, abundență, aspect: de la clasicele tocănițe și gulașuri de mistreț și căprior, până la cârnat fiert în vin, pește din Șieu uscat la soare, chec vânătoresc amestecat cu fruct de pădure, labă de urs preparată în stil chinezo-ardelenec (pentru că una dintre echipe s-a remarcat prin multiculturalitate, având în componență membri asiatici), salam și ciolan afumat de mistreț, mititei de căprior și așa mai departe.
Totuși, pentru că trofeele puse în joc trebuiau acordate, deliberările de rigoare s-au făcut cu destulă greutate ( cu bucurie pentru succesul unora și cu amărăciune pentru “înfrângerea altora”), astfel ca cei mai buni dintre cei mai buni să-și primească, totuși, laurii. Cel mai gustos au gătit bucătarii grupei “Sânpetru” din județul Mureș; la capitolul promovării culturii vânătorești au câștigat membrii echipei “Făgețel Motonca 2”; “cei mai cei” au fost de la Măgura-Nistru, pentru că s-au evidențiat cu cele mai bune preparate, dar și cu cele mai substanțiale elemente cu specific cinegetic; “ăl mai ăl” a fost grupul “Bistrița multiculural”, cel care și-a revendicat varianta populară, simpatică și originală a trofeului principal.
Competiția de provocare a taurului de cerb în perioada boncănitului prin mijloace tradiționale românești (scoică, trahee uscată de cerb, corn) a fost câștigată de către Octavian Cobzalău, de la Asociația de Vănătoare “Ursul Brun”; au “mugit” spre amuzamentul publicului, cinci concurenți din județele Harghita, Suceava și Bistrița-Năsăud.
Juriul a fost format din Sorin Gîrjan (coordonator), Gheorghe Ianoș, Alin Pop, Adrian Pop și Vasile Gyenge, Petre Stoican (președintele Federației Vânătorilor din România, cea care a suplimentat cu 500 de lei valoarea premiului pentru cel mai vânătoresc polonic) și Paul Schuller (reprezentant “Steyr Mannlicher”, sponsor oficial al Festivalului, cel care a oferit, prin tragere la sorți, o armă de vânătoare adjudecată de Chisăliță Viluț, paznic la Asociația de Vânătoare “Ursul Brun”). Organizatori au fost Primăria şi Consiliul Local Beclean, Muzeul ”Casa de vânătoare” din localitate şi reprezentanța din România a “Steyr Mannlicher” (Austria). Festivalul a fost urmărit de un public numeros, din care au făcut parte edilul Nicolae Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenț, viceprimarul Mathe Ștefan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5