Felicitări ! O "vedetă" tot mai… populară, Teodora Maria Florea, din Ocnița, a cucerit Premiul I la Festivalul Petre Săbădeanu de la Târgu Mureș !

În Sala Palatului Culturii din Tg. Mureș s-a desfășurat ediția a-V-a a Festivalului folcloric-concurs PETRE SĂBĂDEANU!
Festivalul transmis de televiziunile Ardeal Tv si Târnăveni Tv s-a desfășurat cu succes online(nu o laie cum zic bunicii noștri!) și a fost perfect organizat de inițiatorul și directorul festivalului, solistul de muzică populară Nelu Șopterean. În sala mare și generoasă a Palatului Culturii concurenții, în număr de zece, au adus un omagiu celui care a fost emblema Văii Mureșului dar și a cântecului popular autentic, românesc de pretutindeni – Petre Săbădeanu!
Juriul format din oameni de specialitate a avut o misiune grea pentru a departaja concurenții. Președintele juriului, profesorul doctor Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii din Bistrița și președintele Uniunii Europene de Folclor(IGF) a fost prezent... online cu competența sa de necontestat și a asigurat promovarea adevărului în ce privește ierarhizarea concurenților. Părintele profesor de la Colegiul Militar Alba, Iulia Ionel Șopterean, a fost prezent tot online la jurizare! În sală au împărțit....dreptatea întru stabilirea ierarhiei celor 10 concurenți managerul Centrului Cultural Județean Mureș - Iulian Praja, profesorul Marcel Someșan și Cornelia Ardelean Archiudean. Au fost premiați cu diplome de participare Silviu Lucian Sprâncenatu(Târnăveni), Alina Pentec, Stuparu Mara ambele din Tg.Mureș. Mențiuni speciale ale juriului au primit Avram Valentina Carina și Bucur Darius(Tg.Mureș). Premiul trei a fost acordat talentatului solist Dodi Mădălin Andrei iar premiul al doilea l-a cucerit frumoasa și talentata Romonți Ioana Maria, violonistă la Ansamblul folcloric din Reghin. Onoarea de a ridica din mâinile juriului Premiul I a revenit unei tinere promițătoare care, dacă va persevera pe calea dechisă de doamna Cornelia Ardelean și va beneficia în continuare de susținerea onestă și super calificată a doamnei profesoare Alida Barbu de la Liceul de muzică ’’Tudor Jarda’’ – va avea un cuvânt greu de spus în păstrarea, promovarea și apărarea cântecului popular autentic, a folclorului românesc adevărat! Tot cu premiul întâi la categoria instrumentiști(saxofon) a fost răsplătit tânărul Alexandru Bisioc.
Marele premiu al festivalului l-a câștigat un tânăr de talent – Cosmin Cotârlă. Prestația sa, în concurs, nu a fost superioară Teodorei însă au prevalat în decizie maturitatea sa superioară, experiența sa mai bogată și chiar faptul că la ediția a patra a Festivalului, acest tânăr talentat a cucerit locul...I!! Nu suntem neapărarat supărați! Teodora Maria Florea are în față un viitor strălcit iar bătălia de azi și relativa înfrângere o să-i facă mai mult bine decât...Marele Premiu! Nu sunt eu marele specialist însă văd cu certitudine că Cununița noastră din Ocnița debordează de talent și de reale promisiuni! Eu cred că Teo este acum ca un strugure...din soiul Fetească Regală aflat doar prin luna... august a coacerii lui celeste! Când va veni ’’le vendange’’ cum zic francezii, ’’siretitul viei’’ cum zic ocnenii sau...’’culesul ciorchinelui de poamă’’ cum zic moldovenii...vinul rezultat va fi mai mult decât un pahar de Fetească Regală sau o stacană de Busioacă de Bohotin – va fi, așadar...licoarea Zeilor! Până atunci doamnele Cornelia Ardelean și Alida Barbu vor veghea via cu toată dragostea lor sinceră... Iar Teodora, Teodora Maria trebuie să rămână ea însăși și...chiar mai mult decât atât!
Concursul a avut însă și un recital! Un adevărat regal folcloric pe care Iuliu Andrei Romanică și televiziunea Ardeal Tv îl vor prezenta în zilele următoare! Desfășurarea de forțe a fost prezentată cu harul, cu neastâmpărul, cu cuvântul inefabil și cu dezinhibarea cuceritoare pe care doar un om, un cântăreț de talia lui Iuliu Andrei Romanică le poate etala! Au cântat în recital Iuliu Andrei Romanică, Crucița Cistelecan, Anca Branea, realizatorul TV și solistul talentat Ioan Cristian Țăran, Nelu Șopterean neobositul director al festivalului și Cornelia Ardelean Archiudean! Fiecare dintre ei a adus pe scenă nestemate folclorice din repertoriul lor și, chiar dacă au auzit în sală doar aplauzele unui public imaginar, toți au cîntat cu sufletul în palmă... Vreau să remarc faptul că soliștii prezenți în concurs au beneficiat în formarea lor de grija și sfaturile unor profesori celebri precum profesoara Dorina Oprea, solistul Nelu Șopterean, solista Anca Branea profesoară la Școala de Arte Tg. Mureș, Cornelia Ardelean și profesoara Alida Barbu de la liceul de muzică ’’Tudor Jarda’’ din Bistrița. Viitorul arată bine deci...
Ediția a V-a a Festivalului folcloric Petre Săbădeanu s-a desfășurat doar datorită perseverenței lui Nelu Șopterean care a beneficiat de sprijinul primăriei Sântana de Mureș( localitate în care se năștea la 2 noiembrie 1931 legendarul Petre Săbădeanu) dar și a primăriei Tg. Mureș! În mod evident membrii juriului și soliștii care au susținut recitaluri trebuie menționați printre organizatori, grație bunăvoinței lor de a se implica într-o astfel de acțiune...
Vivat, Crescat, Floreat – folclorul românesc nepieritor!

Cronicar
Florentin Archiudean

Comentarii

02/12/20 18:42
TVAS

Buna.
O precizare: Tarnaveni Tv de fapt este postul TVAS, iar transmisiunea online s-a desfasurat pe pagina facebook Tvas. Spectacolul va putea fi urmarit si pe postul Tvas.
Va multumim.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5