Felicitări! Cristian Creţu, şef de promoţie al Colegiului Naţional „Petru Rareş” Beclean: Ne aventurăm în marele teatru al vieții!

         Deşi ne aflăm în plină grevă, profesorii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, împreună cu părinţii, i-au onorat pe absolvenţii promoţiei 2023 în cadrul festivităţii de premiere ce a avut loc astăzi. Şeful de promoţie, Cristian Emanuel Creţu, cu media generală 9,97, de la profilul Matematică-Informatică, a avut un discurs care a emoţionat asistenţa.

Doamnelor și domnilor, stimate cadre didactice, dragi părinți și colegi absolvenți,

Înainte de toate, trebuie să menționez că probabil nu sunt nici cel mai inteligent, nici cel mai muncitor dintre noi. Sunt pur și simplu cel care a reușit să stăpânească arta de a acumula cantitatea potrivită de cunoștințe pentru un 10. Cu toate acestea, aspectul remarcabil al acestei călătorii nu sunt notele, ci oamenii pe care i-am întâlnit și experiențele pe care le-am împărtășit.

Parcă ieri am pășit în această instituție,  doar pentru a ne trezi că am trecut rapid prin patru ani, împinși de pandemie. Cu toții știm că timpul trece mai repede, atunci când facem ceea ce ne place. Astfel, sunt recunoscator pentru fiecare dintre voi, colegii și prietenii mei. Ați fost cei care ați transformat orele de curs în dialoguri captivante, pauzele în bârfe nesfârșite și momentele grele în triumfuri împărtășite.

Dragi profesori,  -  unii dintre dumneavoastră ne-ați atras spre noi orizonturi de cunoaștere, în timp ce alții ne-ați acordat răgazul de a ne regăsi în liniștea gândurilor noastre. Aș dori să-mi exprim aprecierea mea sinceră față de dirigintele clasei noastre: domnul Corcea Niculae. Ne-ați îndrumat cu înțelepciune și răbdare, acceptând și susținând deciziile noastre colective. Ați fost ca Elveția într-o lume plină de conflicte - prezentă în liniște, perpetuu neutră și incredibil de eficientă.

Astăzi, ne aflăm la o răscruce de drumuri, unde mulți dintre noi sunt nesiguri cu privire la calea de urmat.  Însă, dacă vă aflați astăzi aici, presați de teama incertitudinii, amintiți-vă acest lucru: există o voce care vorbește din interiorul fiecăruia dintre noi, o voce care știe ce ne aprinde cu adevărat sufletul. Ascultați-o. Viețile noastre sunt o sumă a alegerilor pe care le facem, a căilor pe care îndrăznim să le parcurgem. Așa că, vă implor, nu vă mulțumiți niciodată cu mai puțin decât ceea ce vă înflăcărează inima.

Povestea clișeică menționează adesea să învățăm bine, să obținem un loc de muncă bun, să muncim o jumătate de secol, apoi să ne pensionăm. La asta, eu spun: „scuze mama”, acest traseu ar putea funcționa pentru unii, dar lumea nu se mai limitează la acest model. Nu țineți cont de sfaturile care vă spun să mergeți în linie dreaptă, să vă feriti de ziduri și să rămâneți în limitele labirintului.

 Ieșiți din  capcană, îndrăzniți să vă loviți de pereți, faceți ceea ce vă place. Pentru a împrumuta cuvintele lui Steve Jobs: pentru că cei nebuni sunt cei care cred că pot schimba lumea - și ei sunt și cei care o fac.

În timp ce ne aventurăm în marele teatru al vieții, acordati prioritate oamenilor pe care îi iubiți. Prețuiți aceste conexiuni, pentru că ele formează învelișul vieții noastre.

Aș dori să vă împărtășesc o parte profund personală din povestea mea, două persoane care m-au modelat în ceea ce sunt astăzi în fața voastră.

Mama mea, întruchiparea curajului și a bunăvoinței, este o forță a naturii. De la ea, am învățat ce înseamnă să rămâi neclintit în fața adversităților vieții. De una singură, m-a crescut pe mine și pe sora mea, dragostea ei  manifestandu-se prin dedicarea  neclintită față de noi. O iubesc profund, nu doar pentru că este mama mea, ci și pentru că este un simbol pentru bunătate, putere și perseverență.

În ceea ce-l privește pe tatăl meu, care acum ne privește din cer, absența sa din lumea fizică nu diminuează prezența pe care continuă să o aibă în viața mea. El nu mai este aici, dar amintirea lui servește ca o lampă în întuneric, ghidându-mi calea. Îmi amintesc că m-a învățat matematica pe o tablă albă, dragostea lui pentru învățare fiind contagioasă, imprimată în mine pentru totdeauna. Chiar și în absență, el continuă să mă inspire, să mă împingă înainte.

Dragii mei colegi absolvenți,  - vă îndrum spre a ne prețui părinții. Drumurile noastre viitoare ne pot duce departe, așa că haideți să profităm la maximum de timpul pe care îl avem cu ei.

În încheiere, permiteți-mi să vă las cu un citat din Aaron Swartz: „Fiți curioși. Citiți mult. Încercați lucruri noi. Ceea ce oamenii numesc inteligență, se reduce doar la curiozitate.” Fie ca această curiozitate să vă călăuzească în căutarea cunoașterii și în explorarea pasiunilor voastre!

Vă mulțumesc.

         Pentru că premiază performanţa şi este mereu alături de comunitatea din Beclean, compania Megatitan l-a premiat, la rândul ei, pe şeful de promoţie.

          „Curajul, Perseverența și Ambiția sunt calitățile pe care șeful de promoție al Colegiului Național “Petru Rareș” le demonstrează și reușește să ne inspire pe noi toți! Felicitări, Cristian Emanuel Crețu, suntem onorați că ești unul dintre prietenii Megatitan”, trasmite managerul Ioan Bălan.

De asemenea, tânărul absolvent a fost premiat de către pr. Dragoş Cristian, protopopul ortodox de Beclean, Cristian fiind şi unul dintre voluntarii protopopiatului din localitate.

Urăm mult succes în viaţă tuturor absolvenţilor de liceu care îşi îndreaptă paşii spre alte zări!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5