Felicitări! Ansamblul "Cununa grâului" din Ocnița a aniversat 11 ani de activitate!

           Duminică,  9 octombrie 2022, Ansamblul folcloric ’’Cununa grâului’’ a aniversat 11 ani de activitate! O sală plină cu spectatori avizați – părinți și bunici, autorități comunale, oaspeți dragi de la Constanța și din județ -  a aplaudat cele trei formații de dansuri ale Ansamblului – copii, juniori, seniori, dar și pe solistele care ne-au încântat cu prezența lor! Demonstrația de forțe și de forță artistică a fost susținută de cele 10 perechi de copii, 13 perechi de juniori și seniori alături de solistele Maria Zegrean (debut absolut pe scenă), Elena Asoltanei (debut absolut pe scenă), Elisa Horga, Daria Dorgo, Mădălina Oltean și Iulia Roxana Horga. Momente de neuitat ne-a oferit Luca Florea (6 ani) cu un cântec învățat împreună cu fratele lui Andrei și cu sora lui Teodora Florea.  
De la Bistrița ni s-au alăturat talentatele Denisa Pop și Daria Pop, mamă și fiică, venite pentru a ne încânta sufletele cu pasiunea și cu cântecele lor! Cornelia Ardelean Archiudean, sufletul artistic al Ansamblului, ne-a oferit un recital de excepție cu cântece care au evocat pe cei trei mari ceterași ai Ocniței, doi dintre ei așezați în Eterna Neuitare a memoriei afective a satului, vestitul Tiuna Bugnar și vestitul Tica Bugnar, al treilea aflat încă printre noi Dănica Zaharichii! I-am numit pe toți trei după numele lor de artiști, nume pe care le păstrăm în lada de zestre a inimilor noastre! 
             Primăria comunei Teaca, prezentă în frunte cu viceprimarul Florin Oltean și cu o...’’majoritate calificată’’ de consilieri (domnul primar Damian Iustian Muntean fiind pecat în SUA în aceste zile), a oferit o Diplomă de onoare, multe dulciuri copiilor și, mai ales, încă 10 perechi de ghete și 10 perechi de cizme ’’ganz ghibir’’ pentru dansatori!  Conducerea Ansamblului a oferit fix 55 de diplome de onoare pentru cei 55 de artiști de azi ai ’’Cununii grâului’’! 
           Ne-am adus aminte în aceste momente sărbătorești de prietenii noştri din Elveția, locuitorii comunei Les Bois, cantonul Jura, de Fundația ’’Coup d’Pouce’’ LesBois și de ...mentorul nostru din Elveția, Cetățeanul de onoare al comunei Teaca – Daniel Hubleur! 
           Au fost alături de noi (azi cu sufletul și mai mereu cu susținerea financiară) doamna avocat Corina Popa din Cluj-Napoca, doamna Simona Grad și avocatul Alexandru Coman, toți fii ai satului Ocnița. 
           Nu i-am uitat în mulțumirile noastre sincere pe prietenii noștri adevărați de la malul mării – militarii marinari (folosesc acest termen generic pentru că au fost mulți în cei 8 ani de prezență a ’’Cununii grâului’’ la Ziua Marinei Române)! Alături de noi, în sală, s-a aflat colonelul în rezervă Cristian Soare și doamna sa Mioara, oamenii care au făcut posibil începutul colaborării artistice a Ansamblului cu Casa Armatei Constanța și mai apoi cu marinarii militari din Constanța și Mangalia! 
          În cei 11 ani de activitate, ansamblul a avut mai mulți coregrafi cărora le-am mulțumit cu sinceritate si recunoștință: maestrul Aurel Muntean, unul dintre cei mai autentici și valoroși coregrafi ai țării, apoi Bogdan Creța  - actualul instructor al ’’Baltagului’’ din Monor care și-a început ucenicia la Ocnița! Ne-am amintit și de sprijinul...coregrafic al dansatorilor ’’Doiniței’’ Cercului Militar Bistrița – Claudia Popanton-Gîta, Alexandra Fechete-Creța, Andrei Blaza, Echim Doru și Andreea Denisa Bugnar zisă Den Den, cu origini din Ocnița! I-am acordat apoi nota 10 și Diploma de onoare actualului coregraf Bogdan Adrian Pîntea – un tânăr cu suflet mare, cu pasiune mare și cu pricepere mare în ale  predarii dansul popular, iubit de copii și apreciat de noi la superlativ!  
         Am amintit spectatorilor că ne aflăm la cea de-a 183-a prezență în fața publicului din România, dar și din Elveția (cu 5 spectacole). Nu am uitat să le mulțumim celor 143 de copii care au urcat la repetiții pe scena căminului cultural din Ocnița în cei 11 ani de activitate și în mod special celor 55 de artiști aflați în evidențe la 9 octombrie 2022! 
         Aniversarea a avut și momente de tristețe bine temperată, cauzate de ’’lăsarea la vatră’’ (însă fără scoaterea din evidență!!) a două treimi dintre dansatorii seniori, fie deveniți studenți (Ștefan Marcu, Daniel Virag, Alexia Bărbos, Teodora Florea, Alex Coman, Aurelian Cătinean), fie aflători la întâlnirea cu viața în alte posturi care le permit participarea la repetiții și spectacole doar în funcție de situație... Am consemnat deci trecerea la seniori (în acest spectacol) a juniorilor Dan Ioja, Teo Ioja, Florin Ioana și a junioarelor Nina Cioarec, Diana Lupu, Daria Dorgo și Florina Romonți! Nu am uitat să consemnăm rolul deosebit pe care l-a avut păstorul nostru sufletesc, preotul Silviu Marcel Costin, în pregătirea pentru viață a tinerilor noștri studenți!  
       Spectacolul a avut și un happy-end (obișnuit de acum!) – adică un spectacol de după spectacol, un moment tot artistic, în care părinții își continuă bucuria la un pahar de vorbă, de vin și de...mulțumire a sufletului, iar copiii (toți dansatorii sunt copii în sufletul nostru) își fac de cap pe scenă combinând tradiția de care sunt deja îndrăgostiți cu...modernitatea pe care și-o doresc și o manifestă cu ardoare.
         Consemnăm această aniversare importantă și pe undeva...incredibilă, deoarece așa este normal, dar mai ales pentru a le mulțumi tuturor artiștilor Cununii și  îndeosebi părinților/bunicilor lor. Suntem cu toții încântați de ceea ce reușim să facem. Suntem cu toții hotărâți să continuăm visul acesta devenit realitate la Ocnița, dar și la Archiud, Teaca, Milaș sau Stupini de unde ne vin visătorii! De unde ne vin cei care nu vor să lase Speranța să moară! 
Pentru toate acestea, mai presus de toate, mulțumim Bunului Dumnezeu!
 
Un cronicar emoționat peste măsură,
Florentin Archiudean 
             
           
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5