Expoziţia de istorie de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean aproape de inaugurare

În aceste zile, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean se află în plin proces de amenajare viitoarea expoziţie de istorie, urmând a fi inaugurată spre finele anului. După cum ne-a informat directorul instituţiei dr. Dan Lucian Vaida, în cadrul expoziţiei un spaţiu larg va fi alocat, în mod firesc, perioadei regimentului de graniţa de la Năsăud (1763-1851), epocă în care grănicerii năsăudeni s-au umplut de glorie pe câmpurile de luptă ale Europei. Astfel, vizitatorii vor putea vizualiza obiecte cu mare încărcătură istorică: arme albe şi de foc, uniforme grănicereşti, emisiuni monetare, steagul regimentului etc.

Bine reprezentate în expoziţia de istorie vor fi şi epocile vechi ale istoriei noastre, urmând a fi expuse numeroase materiale arheologice, rezultate din descoperirile mai vechi sau mai noi. Cele mai recente provin din situl arheologic de la Fântânele (com. Matei), unde arheologii Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud investighează un cimitir celtic (sec. IV-II î. Chr.) dar şi unul scitic (sec. VI î. Chr.).

Săpăturile arheologice de la Fântânele au început în anul 1999 şi au fost continuate an de an, ajungându-se în prezent la un număr de 38 de morminte identificate şi cercetate (31 celtice şi 7 scitice). Inventarele descoperite au oferit diferite categorii de materiale: vase ceramice, arme, ustensile casnice, piese de harnaşament, podoabe etc. Acestea deţin, în general, numeroase analogii tipologice, atât în spaţiul transilvănean cât şi în alte arii de locuire celtică sau scitică. Multe dintre obiectele celtice se regăsesc în spaţiul Europei centrale sau chiar vestice, reflectând, în primul rând, buna circulaţie a mărfurilor în lumea antică.

Campania anului 2011 (25 iulie – 8 august) s-a dovedit una dintre cele mai fructuoase, identificându-se două morminte celtice şi şase scitice, fie de inhumaţie, adică cu schelet, fie de incineraţie, situaţie în care corpurile umane au fost arse, în groapă fiind depuse doar mici fragmente de oase, aduse de la rugul funerar.

Revenind la muzeul din Năsăud, reamintim că în ultimii ani au avut loc aici ample lucrări de reabilitare, cărora le-au urmat deschiderea expoziţiei de etnografie în 2009, iar un an mai târziu inaugurarea unei case tradiţionale, strămutată din Ilva Mare. Totodată, în aceşti ani la Muzeul Grăniceresc Năsăud au fost vernisate mai multe expoziţii temporare, care s-au bucurat de un real succes. Viitoarea expoziţiei de istorie le urmează în mod firesc, reuşindu-se astfel valorificarea întregului spaţiu expoziţional al muzeului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5