Experiența unei naționale, pentru cinci eleve de la Centrul Județean de Excelență Bistrița-Năsăud! Olimpiada Interdisciplinară de „Cultură și spiritualitate românească”

            Anul acesta, toate cele 5 eleve de liceu calificate la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare de „Cultură și spiritualitate românească” sunt înscrise la CJEx BN.

            Au fost de acord, să împărtășească cu noi experiența prin care au trecut....

          Orașul Oradea, situat în vestul României, este un adevărat paradis pentru iubitorii de istorie, artă, natură, dar bineînțeles și cultură. Pe lângă arhitectura sa impresionantă și bogatul patrimoniu cultural, Oradea se mândrește cu mai multe atracții deosebite, frumuseți de care am profitat din plin în zilele noastre petrecute acolo.  

          Un prim obiectiv turistic ce l-am vizitat a fost Biserica cu Lună, loc unde a fost susținută și festivitatea de deschidere. Aceasta este o bijuterie arhitecturală unică, situată în centrul orașului Oradea. Biserica impresionează prin turnul său central în formă de lună în creștere. Este una dintre puținele biserici gotice din Europa Centrală care se bucură de această particularitate. Interiorul bisericii este la fel de impresionant, cu vitralii frumoase, sculpturi și fresce remarcabile. 

           În prima seară am făcut o scurtă plimbare până la Lacul cu nuferi situat în stațiunea Băile Felix. Acesta este o oază de liniște și frumusețe naturală. Aici am găsit o colecție spectaculoasă de nuferi, care colorează apa lacului într-un spectru de nuanțe vibrante. Pe măsură ce ne plimbam în jurul lacului, înconjurate de o atmosferă calmă și relaxantă, simțeam cum emoțiile pesimiste pentru probele olimpiadei se risipeau. 

          După proba scrisă am petrecut după amiaza vizitând Oradea acompaniați de un ghid care cu siguranță ne-a marcat prin felul său amuzant de a prezenta. Startul explorării noastre a fost din inima orașului, Piața Unirii din Oradea. Cu o istorie ce se întinde peste secole, piața impresionează prin arhitectura sa eclectică și eleganța clădirilor care o înconjoară. Monumentul principal al pieței este Palatul Vulturului, o clădire impresionantă în stil art noveau, cu vitralii care au devenit simboluri ale orașului. Piața Unirii este un loc vibrant, animat de terase, cafenele și evenimente culturale.  

          În data de 5 mai, după proba orală, entuziasmate și eliberate de presiunea concursului, am hotărât să luăm la pas și să explorăm fiecare colțișor al Oradiei. Ne-am plimbat de-a lungul Crișului, activitate perfectă pentru a ne deconecta de începutul zilei brăzdate de stres. Prima oprire a fost la turnul Primăriei unde ne-am bucurat de o priveliște ireală. O următoare oprire a fost la muzeul Țării Crișurilor care este un loc fascinant de explorat. Situat într -o clădire impunătoare de stil neoclasic, muzeul găzduiește colecții vaste și variate, care prezintă istoria și tradițiile regiunii Crișana. Aici am găsit exponate arheologice, artă religioasă, costume tradiționale, mobilier și multe alte obiecte care ilustrează viața și cultura locuitorilor din zonă de-a lungul timpului. Vizitarea Muzeului Țării Crișurilor oferă o călătorie captivantă în trecutul bogat al regiunii. Tot în apropiere, am vizitat și Muzeul Masoneriei, fiind un loc fascinant care oferă o incursiune într-o lume secretă și plină de mister. Am încheiat o zi vastă în cultură cu o piesă de teatru la Sala Arcadia, extensie a Teatrului Național Regina Maria. 

         Data de 6 mai a fost o întrupare a tuturor reușitelor obținute în aceste zile, festivitatea de premiere având loc la Filarmonica de Stat, un alt loc superb pregătit de organizatorii acestei olimpiade. Înainte de a pleca, am decis să mai bifăm un ultim obiectiv de pe listă - Muzeul Istoriei evreilor. Acesta oferă o privire amplă asupra vieții evreilor în Oradea și în alte comunități evreiești din apropiere. Expozițiile muzeului prezintă obiecte, fotografii, documente și alte artefacte care ilustrează contribuția evreilor la viața socială, economică și culturală a orașului. Vizitatorii au ocazia să înțeleagă mai bine tradițiile, obiceiurile și valorile evreiești și să descopere povestea comunității evreiești din Oradea. 

        Astfel, am încheiat o experiență de neuitat, alături de oameni speciali. Am  descoperit Oradea într-un mod personal. M-am descoperit pe mine în acea conjunctură parcă desprinsă dintr-un basm, dar am descoperit și oameni încântători care au făcut acele zile cu adevărat speciale. (Amalia) 

Cu toate acestea, pe lângă mâncare, obiective şi rezultate, esenţa acestei experienţe a fost creată de oamenii întâlniţi pe parcursul celor patru zile. Oradea, prin caracterul său variat  şi armonios, a fost un punct de întâlnire prielnic pentru tinerii din toată ţara.  

Minunată a fost experienţa de a admira specificul fiecărei zone, specific care se lăsa observat de personalitatea fiecărui participant în parte. Într-un autobuz găseai concentrat temeiul fiecărei regiuni: firea molcomă a Ardealului  se întovărăşea cu agerimea Munteniei,  fiind de asemenea  resimţită şi voiciunea contagioasă a Moldovei. Posibil există în fiecare stereotip un sâmbure de adevăr, iar pentru noi, România nu a putut să fie mai frumoasă decât în acele momente. Camaraderie a fost o forţă a cărei prezenţă constantă nu doar a destins atmosfera acestei competiţii, ci a definit-o. În toiul serbării improvizate a unei aniversări, ni s-au alăturat neaşteptat voci entuziaste din toată ţara. Dintre  baritoni, altiste si neexperimenţi, glasul generozităţii răsuna cel mai puternic. Acel cântec simplu, de pe holul unui hotel oarecare, a conturat pentru noi fundaţia acestei olimpiade: comuniune. 

Astfel am simţit că spiritualitatea şi cultura sunt două elemente care viază prin oameni, acestea rodind doar întru diversitatea şi înţelegere. (Andrada) 

Cele două probe au presupus pregătire intensă și experiențe unice care și-au pus amprenta asupra vieții noastre. Subiectul primit la proba scrisă m-a făcut să meditez asupra aspectelor culturale și spirituale și asupra modului prin care omul se apropie de Divinitate, chiar dacă emoțiile au fost copleșitoare, temele celor două eseuri m-au făcut să contemplez asupra comuniunii dintre omul contemporan și Creator. Cea de-a doua probă, proba orală, a fost o experiență de neuitat, care mi-a oferit ocazia de a cunoaște noi perspective ale tinerilor din întreaga țară, iar subiectul primit mi-a oferit oportunitatea de a-mi exprima propriile opinii asupra culturii și spiritualității românești. Emoțiile pe care le-a produs fiecare probă în parte au fost constructive, iar entuziasmul a determinat ca această experiență să fie una de neînlocuit. (Estera) 

        Ceea ce am apreciat în mod deosebit la această olimpiadă a fost felul în care a fost organizată. Programul a fost foarte bine stabilit, activitățile au fost organizate cu multă meticulozitate, dăruire și implicare din partea organizatorilor. De-a lungul șederii noastre în Oradea, am luat parte la vizitarea unor obiective turistice nemaipomenite, a căror poveste am descoperit-o cu ajutorul unui ghid foarte priceput. Programul a fost conceput în așa fel încât să avem suficient timp pentru a ne odihni după probele olimpiadei, dar în același timp și pentru a descoperi Oradea. Programul a cuprins și o seară petrecută în stil tradițional, în Băile 1 Mai, unde tinerii au avut ocazia să participe la o serbare câmpenească, să socializeze și să descopere caractere frumoase. Am apreciat faptul că fiecare grup a fost în grija unui profesor din Oradea pentru o bună organizare si comunicare eficientă. Suntem recunoscătoare doamnei profesoare din Oradea care a avut grijă să fim la curent cu toate informațiile si să ne simțim bine de-a lungul șederii noastre în Oradea. Programul cultural și religios a reprezentat un prilej de cunoaștere și de construire a unor valori durabile. Generozitatea poate fi sinonim pentru organizatori, participanți, dar și pentru cetățenii orașului de pe Crișul Repede. (Lorena) 

        Anul acesta, cu ocazia participării la etapa națională a Olimpiadei Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească”, am fost cazați la Hotelul Mureș, stațiunea Felix. Camera a fost curată, organizată si spațioasă. Personalul hotelului a fost unul minunat, fiind foarte respectuos cu noi. De asemenea, ne-au stat la dispoziție cu orice fel de sfat sau ajutor. Mâncarea a fost gustoasă, porțiile fiind echilibrate si foarte bine raportate la cantitatea necesară de hrană. Totodată, am avut parte de un desert delicios. Am avut posibilitatea să alegem dacă mâncam de post sau dacă nu consumam anumite alimente. Hotelul nostru a avut o piscină exterioară, unde apa era foarte curată si caldă. Astfel, am putut să ne bucurăm de câteva clipe de relaxare. Vineri, elevii au avut acces gratuit la Ștrandul Appolo, însa grupul nostru a ales să se bucure de obiectivele turistice ale orașului Oradea. De asemenea, a fost organizată în cadrul hotelului, o petrecere cu tematică “Ice cream”,  însă puțini elevi s-au bucurat de aceasta, deoarece în acel moment au sosit rezultatele de la proba scrisă și cea orală. (Maria) 

 

Cora Maria (cls.a a X-a), Deneș Amalia (cls. a XI-a), Mihăilă Andrada (cls.a XII-a),  Timoc Estera (cls. a IX-a), Vereș Lorena (cls. a X-a), eleve CJEx BN

      

 

S-au întors de la Oradea cu două mențiuni și un premiu special!

- Timoc Estera, clasa a IX-a -  Colegiul Național „George Coșbuc”, Năsăud – MENȚIUNE

- Vereș Lorena, clasa a X-a, Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean – MENȚIUNE

- Cora Maria, clasa a X-a, Colegiul Național „Petru Rareș”, Beclean – PREMIU SPECIAL

 

Director CJEx BN: prof. Magdea Florin

Profesori coordonatori: Loredana Zbînca, Nelia Nicula, Teodora Zăvoianu

Tehnoredactare: informatician, prof. Sîngeorzan Ioan

Au colaborat la acest număr: prof. Măierean Mihaela, prof. Harapașcu Sofia.

Sursa fotografiilor: arhivele personale ale elevilor/ ale profesorilor

Informații despre CJEx BN găsiți pe site-ul https://www.excelentabn.ro/

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5