ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SOMEŞ-TISA

Există rezerve suficiente de apă pentru satisfacerea, fără restricţii, a cerinţelor de apă pentru populaţie

Administraţia Naţională „Apele Române” prin Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor reactualizează zilnic prognoza hidrologică, prognoză care se realizează pentru un interval de 7 zile.

În bazinul hidrografic Someş-Tisa, gradul de umplere a principalelor lacuri este cuprinsă între 60 şi 90% toate acumulările găsindu-se în zona de livrare asigurată din graficul dispecer.

Uzinările din salba de lacuri de pe Someşul Mic/Somesul Cald sunt efectuate conform cu programul de exploatare realizat împreună cu SC Hidroelectrica, pentru luna septembrie 2011, uzinându-se doar un debit de apă suficient pentru a satisface folosinţele de apă pentru populaţie şi industrie.

Pe Someşul Mic în aval de acumularea Floreşti 2 se asigură un debit de apă cuprins între 5-6 mc/s, asigurându-se astfel debitul salubru şi de servitute. La ora actuală rezerva de apă în acumulările de pe râurile Someşul Mic/Someşul Cald totalizează în jur de 200 mil.m3, volum de apă suficient pentru a asigura alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrie până la începutul perioadei ploioase prognozate la începutul lunii noiembrie.

În celelalte acumulări, cu folosinţă pentru alimentare cu apă a populaţiei şi pentru industrie, din bazinul hidrografic Someş-Tisa, respectiv Colibiţa, Strâmtori şi Vârşolţ, rezerva de apă este suficientă pentru a asigura atât folosinţele de apă pentru populaţie cât şi pentru industrie.

Conform prognozei hidrologice întocmite de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, regimul hidrologic al cursurilor de apă aparţinând bazinului hidrografic Someş-Tisa se va situa la valori cuprinse între 50-80% din valorile normale lunare, nefiind necesară aplicarea de restricţii pentru sistemele de alimentare cu apă în sistem centralizat.

Datorită măsurilor de exploatare convenite, atât la nivelul A.N. Apele Române, cât și la nivelul SC Hidroelectrica SA, nivelurile în lacuri sunt menținute constante, în vederea asigurării unei rezerve de apă suficiente pentru perioada de timp următoare.

La nivelul Bazinului Hidrografic Someş-Tisa, situaţia hidrologică este monitorizată de către Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa 24 h din 24.

Biroul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5