Examen de absolvire al cursului de calificare pentru ocupația de ,,îngrijitoare bătrâni la domiciliu” desfășurat de AJOFM Bistrița-Năsăud

În data de 25 septembrie, a avut loc examenul de absolvire al cursului de calificare pentru ocupația de "îngrijitoare bătrâni la domiciliu”, desfășurat de AJOFM Bistrița-Năsăud în perioada 14.07.2023-22.09.2023. La acest curs au participat 14 persoane, femei aflate în evidența agenției ca șomere indemnizate și neindemnizate. Acestea provin în procent de 60% din mediu urban (Bistrița, Beclean), iar celelalte din mediu rural (Teaca, Crainimăt, Salva, Domnești, Cormaia). În ceea ce privește pregătirea școlară inițială, acestea au studii generale, profesionale, liceale, postliceale și universitare, precizează directorul executiv Otilia Râpan de la AJOFM BN.
Ocupația se aplică îngrijitorului la domiciliu a bătrânilor și presupune o sferă largă de competențe pentru desfășurarea activității de îingrijire.
În cele 360 de ore de pregătire teoretică și practică, cursanții au dobândit pe lângă competențele fundamentale și generale constând în comunicare la locul de muncă, aplicarea normelor de protecția muncii și PSI, asigurarea condițiilor igienico-sanitare, asigurarea perfecționării profesionale, planificarea activitații zilnice, gestionarea resurselor alocate, și competențele specifice ocupației: completarea fișei de îngrijiri a persoanei asistate, acordarea îingrijirilor igienice pentru persoana asistată, acordarea primului ajutor persoanei asistate, asigurarea confortului bătrânului asistat, asistarea alimentației și administrarea alimentelor, mobilizarea și transportul bătrânului asistat, mobilizarea și transportul persoanelor asistate imobilizate, respectarea și aplicarea prescripțiilor medicale , supravegherea stării de sănătate a persoanei asistate.
Certificatele obținute au valabilitate permanentă, sunt recunoscute național și la nivelul Uniunii Europene, având recunoaştere profesională cf. O.G. 129/2000, republicată, autorizate de M.M.S.S. (Ministerul Muncii şi Solidaritații Sociale) şi M.E.(Ministerul Educaţiei). Certificatul se eliberează însoțit de o anexă denumită "Supliment descriptiv al certificatului”, în care se precizează competenţele profesionale dobândite.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5