Eveniment de suflet, la Budești. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat Altarul de vară

prof. Augustin Rus

   Comunitatea sătească din Budești a avut sâmbătă, 25 mai 2024, un eveniment mai deosebit, prilejuit de sfințirea altarului de vară din curtea bisericii.

   Biserica ortodoxă din Budești a fost edificată prin eforturile locuitorilor satului în perioada 1926 – 1937 și are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Terenul pe care s-a făcut construcția se află în centrul satului și a fost donat de Aurelia Ferenț, născută Silași. Atunci când s-a ridicat biserica, satul Budești avea aprox. 1400 de locuitori care au contribuit cu bani și zile de muncă. Pe parcursul anilor lăcașul a suferit lucrări de pictură interioară, de consolidare a zidurilor, de schimbare a acoperișului și turnului, etc. În ultimii ani, în curtea bisericii a fost ridicat un „altar de vară” în care s-a desfășurat slujba arhierească de sfințire de către Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de către un sobor de preoți. La intrarea în curtea bisericii, a fost întâmpinat de preot prof. univ. dr. Stelian Tofană, fiu al satului, de preot Dragoș Cristian, protopop de Beclean, de preoții din cercul pastoral, de alți preoți invitați, de preotul paroh Plosca Florin Dorin, de primarul comunei Codrea Vasile, de doi copii care i-au oferit flori. După o scurtă slujbă în biserică, s-a intrat în incinta altarului de vară care a fost sfințit, binecuvântat, uns și stropit cu aghiazmă.

   După citirea pericopei evanghelice, preasfințitul Benedict Bistrițeanul, a aprofundat în predica rostită mesajele ce se desprind din ea, în principal iubirea față de semeni, privită din punct de vedere spiritual, ce foloase au cei care reușesc să-și iubească semenii indiferent de faptele lor.

   Beneficiind de o zi frumoasă de vară, participanții au ascultat cu evlavie Sfânta Liturghie, la finalul căreia preotul paroh Plosca Florin Dorin a fost ridicat la rangul de sachelar având dreptul să poarte brâul albastru. Pentru contribuții aduse la edificarea altarului de vară și a altor lucrări necesare în curtea bisericii au fost evidențiați și li s-au adus mulțumiri primarului Codrea Vasile, credincioșilor Rus Nelu, Mândrean Pompei, Marica Ilie, Frunză Bogdan, Hedeș Tudor, Macarie Iosif, Bacali Dan, Gălățan Ionuț, Seliștean Sorin, Tofană Florin, Filip Cristian, consilierilor și comitetului de femei. S-au adus de asemenea mulțumiri cantorului Matean Florin, paraclisierului Faur Nelu, grupului coral al bisericii care au dat răspunsurile cuvenite pe parcursul oficierii Sfintei Liturghii. Alături de primarul comunei și de paricipanți a fost și prefectul județului, domnul Teofil Ciorbă.

   La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitului Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului i-a fost oferită o icoană și un coș cu produse tradiționale locale iar preotului paroh Plosca Florin Dorin și doamnei preotese Viorela un coș cu flori și o icoană ca semn de respect pentru strădania de a zidi în sufletele oamenilor credință și bună înțelegere.

   La Căminul cultural din localitate a avut loc o agapă frățească desfășurată într-o ambianță foarte plăcută, ocazie cu care, cei prezenți s-au putut întreține cu preoții participanți, și-au putut aminti de   ...   „vremuri de demult” sau face proiecte de viitor.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5