Europe Direct Bistriţa-Năsăud şi-a stabilit obiectivele şi acţiunile pentru 2022! Informarea cetăţenilor, UE în şcoli, o platformă regională, printre sarcinile asumate

Centrul de informare EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud a organizat prima întâlnire cu jurnaliştii, în cadrul Cafenelei Europene, pentru a dezbate activitățile planificate pentru acest an care vizează creșterea implicării cetățenilor din Poarta Transilvaniei  - Bistrița-Năsăud în dialogurile privind prezentul și viitorul Uniunii Europene, teme europene de interes local și despre progresele înregistrate până acum în cadrul Conferinţei pentru Viitorul Europei.

         Elena Bărbos, coordonatorul Europe Direct Bistriţa-Năsăud, a precizat că obiectivele asumate pentru acest an urmăresc informarea cetățenilor județului Bistrița-Năsăud cu privire la Uniunea Europeană, cu accent pe prioritățile CE - comunicare susținută, corectă, coerentă, adaptată; stimularea dezbaterii, la diferite niveluri, între diferite categorii de actori sociali - crearea unui sentiment de încredere pentru încurajarea dialogului - și furnizarea de feedback, dar şi dezvoltarea platformei ”Uniunea Europeană în Regiunea de Nord-Vest” - facilitarea conexiunilor și schimburilor cu și între diverse rețele - inițiată deja, în parteneriat cu alte centre Europe Direct din regiunea noastră. 

Cuvântul cheie îl reprezintă flexibilitatea, a mai spus Elena Bărbos, fie că ne referim la deschiderea către parteneri, față de nevoile actuale, tematică abordată sau privind tipul activităților.

Activităţile Europe Direct Bistriţa-Năsăud sunt împărţite pe „sarcini”, prima dintre acestea fiind informarea și implicarea cetățenilor (Informare generală a publicului -  informări direct la sediu/puncte de contact, utilizare mijloace de comunicare digitală, întâlniri cu cetățenii, organizate la cerere şi elaborarea de publicații şi activăți de implicare a cetățenilor - Dialoguri „Europa la firul ierbii”, Ziua Europei în Poarta Transilvaniei, acţiuni ale Centrului de voluntariat european etc.). Relațiile cu mass-media și cu multiplicatorii de la nivel local includ informări periodice, seria Cafeneaua europeană şi un atelier de competențe pentru jurnaliști, sub egida NextMediaEU. Sarcina 3 -  Informarea pe plan loal cu privire la subiecte sensibile prevede monitorizarea percepției despre Uniunea Europeană, sondaje de opinie, prezentări și dialoguri. UE în școli, sarcina 4, cuprinde Book EU, cursul online „Democrație Europeană”, dezbatere cu studenții și liceenii privind viitorul Europei, dar şi alte activități destinate cadrelor didactice. Nu în ultimul rând, Sarcina 5 -  Promovarea unei platforme regionale de rețele urmăreşte dezvoltarea de parteneriate cu alte rețele, evenimentul Connecting Nord-Vest.

***

Ovidiu Puiu a prezentat aspecte din Conferința privind Viitorul Europei. Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să ia măsuri, în limitele competențelor lor, în urma recomandărilor formulate. Până în primăvara anului 2022, se preconizează că vor fi elaborate concluziile conferinței pentru a oferi orientări privind viitorul Europei.

         Nu în ultimul rând, Adrian Solcan de la Asociaţia Comunelor din România, Filiala Bistriţa-Năsăud, a punctat importanţa prezenţei mesajului european în mediul rural, în fiecare din cele 56 de comune afiliate asociaţiei existând o persoană de contact care identifică nevoile, subiectele sensibile, care trebuie explicate comunităţii.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5