Eugen Curteanu: bugetul MDRT pentru 2012, insuficient în raport cu nevoile de investiţii în infrastructură

Secretarul de stat Eugen Curteanu de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului susţine că bugetul alocat ministerului de resort pentru anul 2012 este insuficient în raport cu nevoile de investiţii în infrastructură, aşa cum reiese din cererile depuse de către autorităţile publice locale, şi cu numărul mare de proiecte începute şi care trebuie continuate.

„Intrăm în anul 2012 cu datorii de 1,097 mld. lei pentru lucrări şi programe care au înregistrat facturi în acest an. Dacă nu primeam 430 de milioane de lei la ultima rectificare, suma totală a arieratelor ar fi fost mai mare, am fi fost în situaţia de a avea jumătate din bugetul pe anul viitor deja cheltuit”, a declarat Curteanu, în cadrul conferinţei „Romania Construct Forum”, organizată de Mediafax, împreună cu MDRT şi în parteneriat cu Patronatul Societăţilor din Construcţii.

În anul 2012, bugetul MDRT va fi de 3.451.889.000 de lei, în scădere cu 11,22% faţă de bugetul rectificat pe anul 2011. Fondurile vor fi folosite în special pentru continuarea lucrărilor deja începute, dar şi pentru finanţarea unor obiective de investiţii noi. Astfel, ar urma să se finanţeze lucrările pentru 2.500 de apartamente pentru tineri, 1.127 de locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, 883 de locuinţe sociale, reabilitarea a 481 de km drumuri de interes judeţean şi local prin HG 577/1997, 445 de sisteme de alimentare cu apă prin HG 577/1997, 20 de sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate prin HG 577/1997, reabilitarea termică a peste 400 de blocuri de locuinţe, 27 de obiective de infrastructură turistică etc. Pe lângă continuarea acestor investiţii, în anul 2012 vor fi demarate şi proiecte noi, printre care începerea lucrărilor efective în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (program finanţat prin credit-furnizor) şi reabilitarea Cazinoului Constanţa.

„În 2012, avem un buget precaut, dar privim cu optimism anul care vine, cu toate că semnalele din mediul de afaceri internaţional au fost îngrijorătoare. Creşterea din ultima perioadă, pe care a avut-o sectorul construcţiilor, arată că politicile guvernului privind investiţiile au dat rezultate”, a menţionat Eugen Curteanu.

Secretarul de stat Eugen Curteanu a arătat că, pentru a suplini fondurile insuficiente de la bugetul de stat pentru anumite tipuri de lucrări, MDRT a pregătit alte variante de susţinere a statului, punând accentul pe o implicare mai mare a autorităţilor publice locale şi a cetăţenilor, aşa cum este cazul reabilitării termice a clădirilor prin credit garantat de stat şi dobândă subvenţionată sau reabilitarea faţadelor imobilelor prin acelaşi tip de ajutor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5