Eroii nu ne părăsesc nicicând

Eroii din cele două războaie mondiale, comemoraţi la Budeşti

prof. Augustin Rus

   Locuitorii comunei Budești au participat duminică  la o manifestare mai deosebită, prilejuită de sfințirea Monumentului Eroilor din primul și al doilea război mondial, care a fost refăcut în vechea sa formă.

   Mulți săteni și invitați au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica Ortodoxă din Budești de către un sobor de preoți în frunte cu părintele profesor Stelian Tofană. După încheierea ei, preoții și oficialitățile împreună cu toți participanții s-au deplasat în parcul din centrul satului, până în apropierea Monumentului Eroilor căzuți în Primul și Al Doilea război mondial. Aici, militarii  Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”au dat onorul  persoanelor oficiale, se intonează Imnul Național al României, se oficiază o slujbă religioasă de comemorare a eroilor satului. Au rostit scurte alocuțiuni, subprefectul Ciprian Ceclan Oprea, preot prof. univ. dr. Stelian Tofană și primarul comunei, Codrea Vasile.

”În faţa acestui monument, sărbătorim eroii poporului român, cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, unii ştiuţi doar de Dumnezeu. Eroii neamului nostru au demonstrat, chiar prin sacrificiul suprem, că pun interesele comunităţii sau ale naţiunii mai presus decât interesele proprii. Suntem datori şi onoraţi, în acelaşi timp, să îi omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai bravi apărători ai patriei noastre, iar acţiunile lor ne vor fi mereu amintite de aceste monumente, dovezi ale adevăratului patriotism, ale curajului şi onoarei, ale tăriei de caracter, determinării şi hotărârii. Cunoscuți sau necunoscuți, toți eroii trebuie să primească prinosul nostru de recunoștință!

Indiferent de locul de unde au pornit, indiferent de locul unde au ajuns, dincolo de tot și toate, noi azi dezvelim simbolul mulțumirii noastre pentru sacrificiul lor.

În calitate de reprezentant al Guvernului și în numele concetățenilor nostri ne exprimăm azi, ca și în alte dăți, profunda noastră recunoștință și prețuire pentru toți cei care și-au îndeplinit cu prețul vieții, în toate timpurile, ori de câte ori a fost nevoie, misiunea pe care dragostea de țară le-a încredințat-o. Felicitări dlui. primar Vasile Codrea pentru organizarea acestui ceremonial dedicat eroilor noștri. Mă-nclin eroilor și le mulțumesc, în numele tuturor românilor pentru faptele lor de vitejie!”, a transmis subprefectul Ciprian Ceclan-Oprea

În acest context au fost acordate diplome pentru Dumitru Mărginean, ultimul veteran de război în viață din comuna Budești, văduvelor veteranilor de război, Susana Lumperdean, Ana Hedeș, Viorica Dorhoi, Ilișca Chiciudean, Victoria Lăzărean, Ana Szarvadi, Maria Grebenișan  și Elisabeta Szabo. De asemenea, pentru buna colaborare dintre Primăria din Budești în cadrul Proiectului „Tabăra de acasă”, cu Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița, cu Inspectoratul de Poliție al jud. Bistrița-Năsăud, cu I.S.U , cu Inspectoratul de Jandarmi, cu Serviciul Județean de Ambulanță, cu Cercetașii Bistriței, cu Salvamont B-N, cu prof. Rodica Drăguș, cu lt. Iulia Oltean, au fost acordate diplome de către primarul Codrea Vasile.

   La Monumentul Eroilor, sfințit de către preoții prezenți, au fost depuse coroane de flori din partea Garnizoanei Bistrița, a autorităților publice județene și locale. Defilarea Gărzii de onoare a impresionat pe cei prezenți, unii dintre ei văzând poate pentru prima dată o asemenea manifestare.

   Prin ceea ce s-a făcut în Budești, s- a dovedit faptul că „Eroii nu ne părăsesc nicicând/ Li se aud profund prin secoli pașii/ Noi trecem toți, dar ei rămân/ Mereu contemporani cu toți urmașii”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5