Episcopul Macarie, acasă la Ilişua şi Dumbrăviţa

Episcopul Europei de Nord, Macarie Drăgoi, a fost prezent duminică pe meleagurile natale de pe Valea Ţibleşului. Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu protopopul Doru Zimveliu, duhovnicul Siluan al Mănăstirii Dobric şi un sobor de preoţi la Ilişua, la invitaţia părintelui paroh Ludor Mureşan. În predică, episcopul a vorbit despre icoana făcătoare de minuni de la Ilişua, pictată la fel ca icoana de la Mănăstirea Nicula, de pictorul Luca din Iclod, care a plâns şi ea în aceeaşi perioadă cu icoana de la Nicula şi care acum se păstrează în muzeul Catedralei Mitropolitane din Cluj, o copie a ei fiind la biserica din Ilişua. Episcopul a dăruit bisericii din Ilişua o cruce care se va păstra pe masa Sfântului Altar, de mare valoare artistică, dar şi patrimonială.
După masă, în satul natal Spermezeu, părintele episcop l-a însoţit pe preotul paroh Simion Buta la înmormântarea unei credincioase. Seara, episcopul Macarie a fost primit cu flori, pâine şi sare, dar şi mulţime de credincioşi în costume populare, la Dumbrăviţa, acolo unde a săvârşit Taina Sfântului Maslu, împreună cu un sobor de preoţi, la invitaţia tânărului preot Ciprian Văidăhăzan. La final, în cuvântul de învăţătură, episcopul Macarie a vorbit despre bucuria reîntâlnirii cu diuganii, de care-l leagă amintiri plăcute, atât din viaţa de slujitor la altar, cât şi din cea de etnolog.
Pe 15 august, episcopul va reveni pe Valea Ţibleşului, la hramul Mănăstirii Dobric, iar pe 30 august la Spermezeu, la sărbătoarea satului, de altfel, la toate evenimentele religioase de duminică Preasfinţia Sa fiind însoţit de preotul din satul natal, Simion Buta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5