Eminescu și Veronica, omagiați la Năsăud

La Năsăud, în fiecare an de Ziua Culturii Naționale, își dau întâlnire cei doi aștri ai românismului, Mihai și Veronica, precum un izvor de inspirație pentru scriitorii de azi. Un simbol al prieteniei care nu se pierde niciodată și ne îndeamnă să eliberăm prejudecățile, constrângerile, gândurile negative ce ne risipesc energia și ne obosesc mintea.

După ieșirea de la Sfânta Liturghie, duminică, 15 ianuarie 2023, un grup de credincioși, prieteni ai literaturii, în frunte cu preotul Lucian Greab, au înconjurat statuia Luceafărului poeziei românești, întâmpinați de reprezentanți ai Primăriei, membrii Asociațiunii Transilvane și ai Ligii Scriitorilor - Filiala Năsăud, care au depus coroane la monumentele celor doi, dar și la Rebreanu și Păunescu, aflați în vecinătate. S-a rostit o rugăciune, după care Ioan Boțan - conducătorul Asociațiunii Culturale din Țara Năsăudului și-a exprimat trăirile lui de suflet  printr-un mesaj ce vine din adâncul ființei sale. Mesajul primarului a fost transmis de consiliera locală, președinta comisiei de cultură, Claudia Talpoș, coborâtoare din Țara lui Eminescu, cu stări, emoții și imagini trăite cândva pe locurile pe unde a zburdat regele poeziei românești.

Despre scriitorul patriot sărbătorit a vorbit Mircea Daroși, scriitorul vărărean, care a adus ample mesaje din proiectele lui Eminescu la „România Jună”, întâlnirea de la Putna, idee cu care a străbătut țara și a scris articole în presa vremii, popularizând această întâlnire a românismului.

Au intervenit cu creații proprii: Lucreția Mititean, Floarea Pleș, Ștefan Gheoc, Ioan Seni, alături de grupul „Armadia”, coordonat de Sorin Găzdac, care au prezentat un buchet de melodii pe versurile lui Eminescu, grup de activiști culturali, cu fapte mari, demne de laudă, ce promovează un umanism activ.

La chemarea Ligii Scriitorilor - Filiala Năsăud ne mutăm cu toții acasă la Veronica unde ne întâmpină versurile:

„De-ai ști iubite, cât de mult

Mi-i dor ca glasul tău s-ascult,

Ai veni pe-aripi de vânt

Și mi-ai spune un cuvânt

          Vorba fie rea sau bună

Am vorbi-o împreună

M-ai vedea, eu te-aș privi

Vorbele s-ar înmulți...”

...așa cum se înmulțesc gândurile concitadinilor în revista condeierilor năsăudeni, din Filiala Năsăud a Ligii Scriitorilor - „GLASUL ARMADIEI” cu nr. 1, coordonată de Ioan Mititean, redactor Macedon Tofeni, revistă de debut prezentată în acest cadru, cuprinzând selecțiuni din operele celor 31 de scriitori din Filiala Năsăud. Numărul următor va apărea în luna aprilie, de ziua de naștere a muzei eminesciene, ca semințe ale iubirii ce germinează și înfloresc în viața tuturor creatorilor de  literatură.

  Ioan Mititean

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5